Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
Την επόμενη φάση, αυτή της σταδιακής άρσης των περιορισμών για την κοινωνία και την οικονομία που θα ξεκινήσει από τις 4 Μαΐου, θα περιγράψει το απόγευμα ο Πρωθυπουργός, εμμένοντας σε ένα πράγμα: Ό,τι η μάχη με τον Covid 19 δεν έχει τελειώσει ούτε στην Ελλάδα, ούτε στον κόσμο και ότι αυτό που θα κρίνει την μεταβατική περίοδο των δύο μηνών είναι η ατομική ευθύνη και στάση του καθενός, δηλαδή το κατά πόσο σε συνθήκες λειτουργικότητας ο καθένας και όλοι μαζί θα τηρήσουμε τα μέτρα προσωπικής ασφάλειας.
«Όπως μείναμε σπίτι και μπορούμε να σχεδιάσουμε την επαναφορά μας στην κανονικότητα, τώρα πρέπει να διαφυλάξουμε τη δημόσια υγεία. Την υγεία τη δική μας και του διπλανού μας» αναμένεται να πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας ότι σε αυτή τη δεύτερη φάση στρατηγικό ρόλο δεν μπορούν να έχουν οι έλεγχοι και η καταστολή, αλλά η ατομική συμπεριφορά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η άρση των περιορισμών θα περιλαμβάνει στάδια που θα απέχουν χρονικά, έτσι ώστε να υπάρχει χρόνος καταγραφής και επανεξέτασης της κάθε απόφασης. Το μοντέλο που έχει επιλεγεί είναι όπου καταγράφεται νέο κρούσμα να λαμβάνονται τοπικά μέτρα στην ευρύτερη περιοχή και όχι σε όλη την Ελλάδα.
Το τηλεοπτικό μήνυμα του Πρωθυπουργού θα γίνει πριν από τη συνέντευξη Τύπου όπου θα εξειδικευθούν τα μέτρα από τους αρμόδιους υφυπουργούς. Το τι θα γίνει με τα σχολεία θα ανακοινωθεί από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως αύριο. Το βασικό σενάριο για τα σχολεία είναι να επαναλειτουργήσει στις 11 Μαΐου η Γ' Λυκείου, η Β' και η Α΄ Λυκείου να επιστρέψουν στις αίθουσες στις 18 Μαΐου και το Δημοτικό να ανοίξει την 1η Ιουνίου, με μέτρα που θα διασφαλίζουν τις αποστάσεις μεταξύ των παιδιών. Ωστόσο, επειδή οι γονείς είναι στην πλειονότητά τους επιφυλακτικοί, ειδικά σε ό,τι αφορά το Δημοτικό, εξετάζεται να μην λειτουργήσει το απουσιολόγιο.
Αύριο αναμένεται να κάνει ανακοινώσεις και ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης για τον επαγγελματικό και τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, όπως και τους ανοικτούς και κλειστούς χώρους της συλλογικής και ατομικής άσκησης.
Τον Ιούνιο αναμένεται να ξανανοίξουν μεγάλες επιχειρήσεις που θα λειτουργούν με ειδικούς κανόνες για ένα διάστημα (εναλλάξ τηλεργασία και φυσική παρουσία για έναν αριθμό εργαζομένων), μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, ενώ θα προηγηθούν τα μικρά καταλύματα. Τα εστιατόρια, τα καφέ και τα ξενοδοχεία αναμένεται να ανοίξουν στις αρχές Ιουνίου, όπου το στοίχημα είναι οι καταστηματάρχες να πειστούν να δουλέψουν με λίγα τραπέζια.
Στη συνέντευξη Τύπου το απόγευμα θα παρίσταται και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ο οποίος θα τονίσει και πάλι την υποχρεωτική χρήση της μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τους πολυσύχναστους κλειστούς χώρους, τα νοσοκομεία, τα ιατρεία, διαγνωστικά εργαστήρια, τα κουρεία, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής κ.ο.κ. και για επισκέπτες και για εργαζόμενους.
Ειδικά για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, πέραν της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας που αναφέραμε παραπάνω, αναμένεται να ανακοινωθεί ότι η πληρότητα δεν θα ξεπερνά το 50% για να τηρούνται οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης. Με αγωνία, ωστόσο, αναμένονται οι ανακοινώσεις για το τι θα προβλέπεται τις πρωινές ώρες που ο συνωστισμός είναι μεγάλος και αν η αλλαγή των ωρών προσέλευσης στις δουλειές, επαρκεί για να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα.
Τα «αγκάθια»
Κυβερνητικές πηγές παραδέχονται ότι η δεύτερη φάση, αυτή της σταδιακής άρσης των περιορισμών, είναι πιο δύσκολη από την πρώτη, αυτή των οριζόντιων μέτρων απαγόρευσης. Και ομονοούν ότι το θετικό αποτέλεσμα θα προκύψει τελικά εφόσον και η δεύτερη φάση κυλήσει όπως η πρώτη, χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις και πισωγυρίσματα.
Η εισήγηση της επιστημονικής επιτροπής – με μόνο μία λευκή ψήφο όπως αποκάλυψε χθες απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Τσιόδρας - είναι να ανοίξουν σταδιακά και με μέτρα όλα τα σχολεία στην Ελλάδα, αλλά η κυβέρνηση γνωρίζει ότι απέναντι σε αυτήν την απόφαση υπάρχει μεγάλη επιφύλαξη από την κοινωνία, ενώ αντιδρά και η αξιωματική αντιπολίτευση.
Το άνοιγμα των σχολείων και ειδικά του Δημοτικού θα προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στους εργαζόμενους γονείς, καθώς παππούδες και γιαγιάδες θα διστάσουν να κρατήσουν τα παιδιά μέχρι να γυρίσει ο γονιός από τη δουλειά, αν το παιδί είναι όλο το πρωί στο σχολείο.
Το άνοιγμα των σχολείων δεν είναι επίσης κατανοητό για την πλειονότητα των πολιτών, καθώς μένει σχεδόν ενάμιση μήνας για το κλείσιμο της σχολικής χρονιάς και με εξαίρεση την Γ΄ Λυκείου και τις Πανελλήνιες, η κοινή γνώμη δεν αντιλαμβάνεται το επείγον του πράγματος για τις υπόλοιπες τάξεις και παράλληλα τα φροντιστήρια κλπ.
Για τη λειτουργία των εκκλησιών οι μέχρι τώρα πληροφορίες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι θα γίνει σε δύο φάσεις: Στην πρώτη θα επιτρέπεται η ατομική λατρεία και στη δεύτερη θα επιτρέπεται η τέλεση της Θείας Λειτουργίας, αλλά με ειδικούς κανόνες που θα ισχύσουν για κλειστούς χώρους. Υπάρχει ωστόσο ο προβληματισμός ότι μέσα στην Εκκλησία οι κανόνες αυτοί δεν θα τηρούνται, όπως τηρούνται – για παράδειγμα – εδώ και ημέρες στα σούπερ μάρκετ ή θα τηρηθούν στα μεγάλα καταστήματα επειδή θα υπάρχουν άνθρωποι να υποδεικνύουν και να ελέγχουν.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι εκδηλώσεις για την εργατική Πρωτομαγιά – συμπεριλαμβανομένης και της μεγάλης πορείας της Αθήνας – θα γίνει το πρώτο Σάββατο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων με τήρηση των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης. Το ΚΚΕ ήδη αντιδρά και καλεί τον κόσμο σε διαδήλωση με τήρηση των κανόνων την Παρασκευή, ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα δεν έχουν ακόμα αντιδράσει και το ερώτημα είναι τι θα γίνει την Παρασκευή στην Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.