Η έξοδος πρέπει να είναι συντεταγμένη, όχι «ηρωική»

Τρίτη, 28 Απριλίου 2020 07:00
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Έπειτα από πολλές εβδομάδες καραντίνας και πληθώρα ενθαρρυντικών στοιχείων σχετικά με την πορεία διάδοσης της νόσου, η Ελλάδα εισέρχεται εύλογα στη φάση της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων. Μάλιστα, όπως καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις, η κοινή γνώμη ατενίζει το μέλλον με πολύ μεγαλύτερη αισιοδοξία σε σύγκριση με την περίοδο της έναρξης των περιοριστικών μέτρων. 

Η θετική προδιάθεση είναι ευπρόσδεκτη, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να οδηγεί σε υποτίμηση των κινδύνων. Αν επιχειρήσει κανείς μια πρώτη αποτίμηση της μέχρι τώρα πορείας, θα διαπιστώσει ότι ο περιορισμός των απωλειών δεν οφείλεται σε θαύμα ή στην τύχη, αλλά στην ορθή χρήση των εργαλείων που είχαν στη διάθεσή τους το κράτος και οι πολίτες: Η έγκαιρη λήψη περιοριστικών μέτρων και η πιστή τήρησή τους ανά την επικράτεια επέτρεψαν στο εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας να διαχειριστεί άριστα την πανδημία χωρίς να φανούν οι τεράστιες ελλείψεις σε μέσα και προσωπικό. 

Από τη Δευτέρα, όμως, που η χώρα ξανανοίγει «ρολά» χρειάζονται περισσότερα εργαλεία και κυρίως μέσα προστασίας. Η προσήλωση που δόθηκε στο θέμα των «άσκοπων μετακινήσεων» πρέπει να μεταφερθεί τώρα στη χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στους κλειστούς χώρους και ιδανικά στους εξωτερικούς, όπως τονίζουν οι ειδικοί. Για να γίνει, όμως, αυτό, η πολιτεία οφείλει να εξασφαλίσει επάρκεια στην αγορά και μάλιστα σε διατίμηση. Ταυτόχρονα πρέπει να αποκρουστεί η παραφιλολογία για γρήγορη επανέναρξη όλων των τομέων δραστηριότητας. Αν γίνουν βιαστικές κινήσεις και αν επικρατήσει το αίσθημα ότι τα δύσκολα είναι πίσω, τότε, φευ, η χώρα θα αντιμετωπίσει τον κίνδυνο ενός δυσάρεστου πισωγυρίσματος, το οποίο πιθανώς να μην έχει τα μέσα να το αντιμετωπίσει.  

Από τα σχολεία μέχρι τον τουρισμό πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι κινήσεις θα είναι σταδιακές και μετρημένες. Αλλιώς οι μαθητές θα απειλήσουν την υγεία των παππούδων τους και οι μη ελεγχθέντες υγειονομικά τουρίστες θα θέσουν σε κίνδυνο τον στόχο για μια Ελλάδα «ασφαλή προορισμό».
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή