Τους βασικούς άξονες του σχεδίου που επεξεργάζεται η κυβέρνηση σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού, γνωστοποίησε η αρμόδια υφυπουργός, Φωτεινή Αραμπατζή.
Όπως τόνισε η κ. Αραμπατζή κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με εκπροσώπους κτηνοτρόφων για την αιγοπροβατοτροφία, η παρουσίαση του ολοκληρωμένου σχεδίου θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες.
«Είναι κυβερνητική δέσμευση η στήριξη σε κάθε αγρότη, κτηνοτρόφο, μελισσοκόμο και αλιέα το εισόδημα των οποίων επλήγη από την κρίση του κορονοϊού», δήλωσε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και πρόσθεσε πως «θέση της Κυβέρνησης είναι ότι η αιγοπροβατοτροφία, με τα απαράμιλλα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, μπορεί να αποτελέσει την αιχμή της αγροτικής οικονομίας στη χώρα μας. Με βάση αυτή την θέση και φυσικά την καθοριστική συμβολή των κτηνοτρόφων θέλουμε, μαζί με το "πακέτο" των μέτρων στήριξης, να σχεδιάσουμε την "επόμενη ημέρα" καθώς πιστεύουμε ότι τα περιθώρια ανάπτυξης της αιγοπροβατοτροφίας είναι πολύ μεγάλα».
Οι βασικοί άξονες του σχεδίου στήριξης των κτηνοτρόφων είναι:
- Η στήριξη να είναι ουσιαστική, εμπροσθοβαρής αλλά, ταυτόχρονα, και με προσανατολισμό στη μελλοντική πορεία κάθε κλάδου του πρωτογενούς τομέα.
- Η αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου χρηματοδοτικού εργαλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και τον κρατικό προϋπολογισμό, οι δυνατότητες του οποίου είναι, βεβαίως, συγκεκριμένες.
- Η εναρμόνιση με το κανονιστικό πλαίσιο της ΕΕ, που ρητά προβλέπει ότι οι αποζημιώσεις λόγω κορονοϊού πρέπει να καλύπτουν, αποκλειστικά και μόνο, ζημιές από τις επιπτώσεις στην οικονομία του συγκεκριμένου ιού σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
- Οι ζημιές να τεκμηριώνονται από τα οικονομικά δεδομένα καθώς οι διαδικασίες είναι πολύ αυστηρές και επικρέμεται πάντοτε η δαμόκλειος σπάθη των ανακτήσεων.
Όπως συμφωνήθηκε, από όλες τις πλευρές οι τελικές συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν μετά την πρωτομαγιά, όταν και αναμένεται, σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους, να υπάρξει εκ νέου κατανάλωση ελληνικών αμνοεριφίων.
Σημειώνεται ότι στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος ο γενικός γραμματέας του ΥΠΑΑΤ, Γεώργιος Στρατάκος, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Σέρκος Χαρουτουνιάν, ο Αντιπρόεδρος του ΕΦΕΤ, Σταύρος Ζανόπουλος, ενώ από την πλευρά των κτηνοτρόφων συμμετείχε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), Στέργιος Κύρτσιος, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), Παναγιώτης Πεβερέτος και ο Πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος (ΕΔΟΚ), Ελευθέριος Γίτσας.