Ικανοποίηση για τη Σύνοδο Κορυφής

Η Ελλάδα σπεύδει να επικυρώσει τη Συνθήκη
Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2007 16:16
UPD:23:56

A- A A+

Την ικανοποίησή του «για την επιτυχή κατάληξη της Διακυβερνητικής Διάσκεψης και για την υιοθέτηση του σχεδίου κειμένου για τη Μεταρρυθμιστική Συνθήκη» http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/10/19/1427323.htm εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μετά την ολοκλήρωση των εργασίων της άτυπης Συνόδου Κορυφής στη Λισαβόνα.

Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, μετά την επίσημη υπογραφή της Συνθήκης τον επόμενο Δεκέμβριο, αρχίζει πλέον μια εξίσου απαιτητική διαδικασία για την επικύρωσή της εντός του 2008 και πρόσθεσε πως η Ελλάδα θα είναι από τις πρώτες χώρες που θα επικυρώσουν τη Συνθήκη.

Σύμφωνα με τον Βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν, η πορτογαλική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζει την ανακοίνωση νέων προτεραιοτήτων για την ΕΕ, μετά τη συμφωνία που επετεύχθη για τη νέα συνθήκη που αποσκοπεί στη μεταρρύθμιση των θεσμών της,

Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι στη Σύνοδο εξετάστηκε η δράση που θα πρέπει να αναλάβει η ΕΕ για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων στο πλαίσιο της Στρατηγικής της Λισαβόνας. Όπως ανέφερε, τονίστηκε η ανάγκη να ενισχυθεί η διάσταση της εξωστρέφειας στη Στρατηγική της Λισαβόνας προς όφελος των ευρωπαϊκών προϊόντων. Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκαν θέματα όπως η προσβασιμότητα των εξαγωγών και των επιχειρήσεων σε νέες ανερχόμενες αγορές, η προστασία των Ευρωπαίων καταναλωτών σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές και η ενίσχυση του ρυθμιστικού πλαίσιου που διέπει τις χρηματοπιστωτικές ροές.

Γνωστοποίησε ακόμη ότι εξετάστηκαν και οι δεσμεύσεις που πρέπει να αναλάβουν τα κράτη σε διεθνές επίπεδο στη μετά-Κιότο εποχή.

Τέλος, ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι συναντήθηκε με την καγκελάριο της Γερμανίας κ. Αγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκόζι και τον πρωθυπουργό της Σλοβενίας, Γιάνεζ Γιάνσα, καθώς η Σλοβενία αναλαμβάνει από τις αρχές του νέου χρόνου την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δηλώσεις Ντόρας Μπακογιάννη

Την ικανοποίησή της για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε σχετικά με τη Μεταρρυθμιστική Συνθήκη εξέφρασε και η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, σημειώνοντας ότι πλέον υπάρχει ανακούφιση αλλά και αισιοδοξία ότι η Συνθήκη θα επικυρωθεί από τα κράτη-μέλη και θα ισχύσει.

Η υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση για την κατοχύρωση της Συνθήκης των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών.

Επίσης, σύμφωνα με την ενημέρωση της υπουργού Εξωτερικών, στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, το θέμα της Σερβίας, οι εξελίξεις στο Κόσοβο, η Μέση Ανατολή και το θέμα της ενδεχόμενης εισβολής της Τουρκίας στο Ιράκ.

Σε ό,τι αφορά τη Σερβία αποφασίστηκε να προχωρήσουν οι κοινοτικές διαδικασίες με την ελπίδα ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα στη συνεργασία της σερβικής κυβέρνησης με τη Γενική Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία Κάρλα ντελ Πόντε. Η Ελλάδα, τόνισε η κ. Μπακογιάννη, υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας.

Αναφορικά με το θέμα της ενδεχόμενης τουρκικής εισβολής στο Ιράκ η κ. Μπακογιάννη είπε ότι η ΕΕ είναι εναντίον της εισβολής και εκτιμά ότι το πρόβλημα μπορεί να λυθεί με συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και του Ιράκ. Σημείωσε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση καταδικάζει οποιαδήποτε μορφή τρομοκρατίας που προέρχεται από το ΡΚΚ.

Για το Κόσοβο η υπουργός ανέφερε ότι αποφασίστηκε να υποστηριχθεί η τρόικα, ενώ για τη Μέση Ανατολή συμφωνήθηκε να υπάρξει ένα ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης ώστε να διαπιστωθεί τι δυνατότητες έχει η Ευρωπαϊκή Ενωση για να στηρίξει ένα παλαιστινιακό κράτος.

Χωρίς συμφωνημένη λύση δεν νοείται ένταξη της ΠΓΔΜ σε Ε.Ε.-ΝΑΤΟ

Για τη θέση της Ελλάδας στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ενημέρωσε ο πρωθυπουργός την καγκελάριο της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ, κατά τη σημερινή τους συνάντηση στη Λισαβόνα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. .

Ο Κώστας Καραμανλής σημείωσε πως η Ελλάδα έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια στο θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας και χαρακτήρισε αδιάλλακτη τη συμπεριφορά των Σκοπίων.

Δεν είναι νοητό, τόνισε ο πρωθυπουργός να ενταχθεί η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. χωρίς αμοιβαία συμφωνημένη λύση στο ζήτημα του ονόματος. «Τα Σκόπια -επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής- δεν εκπληρώνουν τη λογική του πολιτικού πολιτισμού που πρέπει να διέπει μια χώρα που επιδιώκει να γίνει μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ».

Μετά την κ.Μέρκελ, ο κ. Καραμανλής είχε προγραμματισμένη συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

Μιλόσοσκι: «Η Ελλάδα δεν δικαιούται να μπλοκάρει την ένταξη της ΠΓΔΜ»

Διαμετρικά αντίθεση θέση εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι στο πλαίσιο διάλεξης που έδωσε στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Λονδίνου. «Η Ελλάδα», υπογράμμισε, «βάσει της ενδιάμεσης συμφωνίας, δεν δικαιούται να μπλοκάρει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ».

Παράλληλα, ο κ. Μιλόσοσκι μίλησε για ρεαλιστικές φωνές στην Ελλάδα, «όπως του πρώην υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου ο οποίος -όπως σημείωσε- θεωρεί το πρόβλημα τεχνητό».

Σημειώνοντας ότι οι οικονομικές σχέσεις της χώρας του με την Ελλάδα είναι εξαιρετικές, ο ΥΠΕΞ της γειτονικής χώρας παρατήρησε ότι η μόνη διαφωνία σε διμερές επίπεδο είναι η «παράλογη» (όπως τη χαρακτήρισε) διαμάχη για την ονομασία, καθώς, όπως είπε, «η Ελλάδα μας ζητά να εγκαταλείψουμε το συνταγματικό μας όνομα» λόγω της ύπαρξης στην Ελλάδα επαρχίας με την ονομασία Μακεδονία.

Η ονομασία, υποστήριξε, δεν αμφισβητείται σε καμιά άλλη χώρα παρά μόνο στην Ελλάδα. Γι'αυτό, εξήγησε, «προσφέρουμε στην Ελλάδα ένα συμβιβασμό σε διμερές επίπεδο ούτως ώστε να ανταποκριθούμε στις ευαισθησίες της». Στο θέμα των ιστορικών ευαισθησιών, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ είπε ότι για κάθε πλευρά είναι διαφορετικές: Για την Ελλάδα είναι πολιτικό ζήτημα και ζήτημα διάσωσης των προσχημάτων, ενώ για τη χώρα του είναι ζήτημα εθνικής ενότητας, σημείωσε.

Ερωτηθείς γιατί η χώρα του προκαλεί την Ελλάδα με κινήσεις όπως η μετονομασία του διεθνούς αεροδρομίου των Σκοπίων σε «Μέγας Αλέξανδρος», ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ υποστήριξε ότι το μέγεθος του Μεγάλου Αλεξάνδρου υπερβαίνει τα σύνορα και συνεπώς οποιοδήποτε κράτος μπορεί να μοιραστεί την κληρονομιά του. Η Ελλάδα, παρατήρησε, ακολουθεί μια αποκλειστική προσέγγιση της Ιστορίας.

Τελος, ο κ. Μιλόσοσκι επεσήμανε ότι η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα στην ΠΓΔΜ ανθεί, αποκομίζοντας μεγάλα κέρδη και δεν ασχολείται με το θέμα της ονομασίας, ενώ τόνισε ότι επί 16 χρόνια δεν υπήρξε κανένα περιστατικό στα σύνορα των δυο χωρών.

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή