Αποκλείει η Πρίστινα παράταση των συνομιλιών για το Κόσοβο

Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2007 17:53
A- A A+

Απορρίπτει κατηγορηματικά η Πρίστινα το ενδεχόμενο συνέχισης των διαπραγματεύσεων με τη Σερβία για το καθεστώς του Κοσόβου μετά τις 10 Δεκεμβρίου, οπότε και λήγει η διορία της διεθνούς κοινότητας για την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας.

«Οι διαπραγματεύσεις θα τερματιστούν στις 10 Δεκεμβρίου» δήλωσε ο εκπρόσωπος των διαπραγματευτών Σκέντερ Χισένι.

Υπενθυμίζεται ότι το Βελιγράδι και η Μόσχα, παραδοσιακός σύμμαχος της Σερβίας, έχουν εκφράσει την άποψη ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχιστούν και μετά την ημερομηνία αυτή αν δεν έχει επιτευχθεί συμβιβασμός μεταξύ των δύο πλευρών.

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα ξανάρχισαν τον Αύγουστο μετά το μπλοκάρισμα από τη Ρωσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχεδίου του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ Μάρτι Αχτισάαρι, που προέβλεπε ανεξαρτησία του Κοσόβου υπό επιτήρηση.

Οι διεθνείς μεσολαβητές -ένας Ρώσος, ένας Γερμανός που εκπροσωπεί την ΕΕ και ένας Αμερικανός- που έχουν επιφορτιστεί με τη διαιτησία στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να υποβάλουν έκθεση στο γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν στις 10 Δεκεμβρίου.

Οι συνομιλίες δεν έχουν μέχρι στιγμής καταλήξει σε κανένα αποτέλεσμα και οι δύο πλευρές παραμένουν αμετακίνητες στις θέσεις τους.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή