Covid-19: «Το σουηδικό μοντέλο λειτούργησε»

Ο αρχιτέκτονας του σχεδίου αντιμετώπισης υπερασπίζεται τη μη επιβολή lockdown
Παρασκευή, 24 Απριλίου 2020 11:46
UPD:11:54
via REUTERS/TT NEWS AGENCY
A- A A+

Την απόφαση της σουηδικής κυβέρνησης να μην επιβάλει lockdown υπερασπίστηκε σήμερα ο «αρχιτέκτονας» του σχεδίου αντιμετώπισης του Covid-19, ο επιδημιολόγος Άντερς Τένελ, επισημαίνοντας ότι το γεγονός πως το μέτρο λειτούργησε αποδεικνύεται εν μέρει από το γεγονός ότι το σύστημα υγείας μπόρεσε να ανταποκριθεί στις ανάγκες της πανδημίας.  

Το «σουηδικό μοντέλο» για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού είναι από τα πιο αμφιλεγόμενα. Η προσέγγιση της κυβέρνησης εγείρει ερωτήματα σχετικά με το εάν παίζει τελικά με μια ασθένεια, για την οποία δεν υπάρχει ακόμη καμία θεραπεία ή εμβόλιο, ή εάν η τακτική της θα θεωρηθεί ορθή στρατηγική για την καταπολέμηση μίας μάστιγας που έχει στοιχίσει εκατομμύρια θέσεις εργασίας και έχει οδηγήσει σε υποχρεωτικά μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων, άνευ προηγούμενου σε καιρό ειρήνης.

VIA REUTERS/TT NEWS AGENCY

Μέχρι στιγμής, η Σουηδία έχει καταγράψει περισσότερες λοιμώξεις και θανάτους από τη γειτονική Νορβηγία. Έχει συγκεκριμένα 2.021 θανάτους και 16.755 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Ο Σουηδός επιδημιολόγος ωστόσο, σε συνέντυξή του στο BBC, υποστήριξε ότι οι μισοί θάνατοι καταγράφηκαν σε οίκους ευγηρίας. «Συνεπώς δεν είναι ακόμη σαφές εάν το lockdown θα μπορούσε να το σταματήσει αυτό», επεσήμανε.

VIA REUTERS/TT NEWS AGENCY

Σύμφωνα επίσης με τον Τένελ, η απόφαση να μην επιβληθούν αυστηρά μέτρα αποστασιοποίησης είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό ανοσίας στην Στοκχόλμη (20%). «Ελπίζουμε ότι αυτό θα μας διευκολύνει μακροπρόθεσμα», τόνισε.

naftemporiki.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή