Οι παράπλευρες απώλειες του Covid-19

Παρασκευή, 24 Απριλίου 2020 07:00
UPD:07:03
REUTERS/JONATHAN ERNST
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Εκτός από το πολύ μεγάλο ανθρώπινο, κοινωνικό και οικονομικό κόστος για όλον τον πλανήτη, η πανδημία του Covid-19 έχει και τις «παράπλευρες απώλειες».

Αμήχανος μπροστά στην αλλοπρόσαλλη πολιτική του, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει εντείνει τη ρητορική του κατά της Κίνας, την οποία θεωρεί υπεύθυνη για την εξάπλωση της πανδημίας.

Τελευταία μάλιστα ενστερνίζεται απόψεις που κατά καιρούς έβρισκες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από αμφιβόλου προέλευσης «ειδικούς», που θεωρούν ότι ο νέος κορονοϊός παρασκευάστηκε σε εργαστήρια της Γιουχάν.

Αν σε κάτι ευθύνεται η Κίνα, είναι η ανοχή στις παράνομες αγορές αγρίων ζώων από όπου θεωρείται ότι ξεκίνησε το κακό και η αποψίλωση των δασών μπροστά στην ξέφρενη ανάπτυξη και την αστυφιλία. Η υποβάθμιση βέβαια του περιβάλλοντος με τις επακόλουθες συνέπειες δεν είναι μόνο κινεζικό χαρακτηριστικό.

Η ξέφρενη κινεζική ανάπτυξη θεωρούνταν μέχρι πρότινος «θαύμα» και απόδειξη για το πόσο επωφελές είναι το άνοιγμα των παγκόσμιων χωρίς όρια και ελέγχους αγορών.

Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας μαινόταν πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγορώντας την Κίνα επιχειρεί να βρει έναν εύκολο εχθρό επιρρίπτοντάς του τις ευθύνες για μια πανδημία, την οποία ο ίδιος όχι μόνο υποβάθμιζε αλλά χλεύαζε, αν και είχε ήδη ενημερωθεί από τους συμβούλους σε θέματα υγείας, όπως αποκαλύπτουν τα αμερικανικά ΜΜΕ. Ο ίδιος και ο ομοϊδεάτης του πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου πρωτοστατούν άλλωστε στο άνοιγμα της οικονομίας με κάθε κόστος, προβαίνοντας σε αλλοπρόσαλλες κατά καιρούς δηλώσεις.

Επιπλέον, ο Τραμπ αλλά και πολλοί άλλοι από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα είχαν κηρύξει αντάρτικο κατά των ανεπαρκών προσπαθειών για δημιουργία συστήματος δημόσιας υγείας στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα ο κορονοϊός να θερίζει σήμερα τους πιο φτωχούς Αμερικανούς.

Η στοχοποίηση της Κίνας δεν έχει βέβαια να κάνει μόνο με την εύρεση ενός αποδιοπομπαίου τράγου. Η Κίνα διαθέτει τεράστια πλεονάσματα και μεγάλο μέρος του αμερικανικού δημόσιου χρέους, ενώ οι ΗΠΑ βουλιάζουν εδώ και χρόνια στα ελλείμματα.
Η ανησυχία ότι η Κίνα θα βγει οικονομικά και πολιτικά ενισχυμένη είναι διάχυτη. Όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ευρώπη, που φοβάται τώρα κύμα κινεζικών εξαγορών.

Οι κινεζικές επενδύσεις, από ευλογία, θεωρούνται τώρα πηγή ανησυχίας, εντείνοντας τον γεωπολιτικό ανταγωνισμό για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στη μετά Covid-19 εποχή.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή