Σκληρή αντίσταση στον παραλογισμό και τη βία

«Όμορφα Κορίτσια» της Κάριν Σλότερ | εκδόσεις Gutenberg
Τρίτη, 28 Απριλίου 2020 08:02
A- A A+

Το μυθιστόρημα «Όμορφα Κορίτσια» της Κάριν Σλότερ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg, σε μετάφραση Κωνσταντίνου Αρμάου και Μαρίας Πλουμιτσάκου.

Είκοσι χρόνια πριν, η μεγαλύτερη αδελφή της Κλερ, Τζούλια, εξαφανίστηκε. Κανένας δεν ήξερε πού πήγε -κανένα σημείωμα δεν άφησε πίσω της, κανένα πτώμα δεν βρέθηκε. Το μυστήριο δεν λύθηκε ποτέ και διέλυσε την οικογένειά της.

«Από την πρώτη ημέρα της εξαφάνισής σου, η μητέρα σου με προειδοποίησε  πως το να ανακαλύψω τι ακριβώς είχε συμβεί θα ήταν χειρότερο από το να μην το μάθω ποτέ. Διαφωνούσαμε σ’ αυτό, γιατί οι διαφωνίες ήταν το μόνο που μας κρατούσε μαζί τότε.
“Και  να μάθεις, δεν θα είναι πιο εύκολα τα πράγματα”, με προειδοποιούσε. “Οι λεπτομέρειες θα σε διαλύσουν”.
[…]     
Θυμάμαι καθαρά τη μέρα που έχασα την ελπίδα μου. Δούλευα στο κτηνιατρικό γραφείο στο κέντρο. Κάποιος έφερε έναν παρατημένο σκύλο. Το ζώο ήταν ελεεινό, εμφανώς κακοποιημένο.[…]

 

Κοίταξα μέσα στα θλιμμένα μάτια του σκύλου και στο μυαλό μου ήρθαν λεπτομέρειες από τη ζωή αυτού του κακόμοιρου πλάσματος. Δεν μπορούσα να γνωρίζω την αλήθεια, αλλά η καρδιά μου καταλάβαινε τι ήταν αυτό που είχε συμβεί: δεν τον είχαν εγκαταλείψει. Είχε ξεμακρύνει ή ξεγλίστρησε από το λουρί του […]–κι αυτό το αγαπημένο πλάσμα είχε βρεθεί να περιπλανιέται στους δρόμους χωρίς να μπορεί να καταλάβει προς τα πού βρισκόταν το σπίτι.            

 Και μια παρέα παιδιών ή κάποιο ακατονόμαστο  τέρας ή ένας συνδυασμός όλων αυτών είχε βρει αυτόν τον σκύλο και τον είχε μετατρέψει από λατρεμένο κατοικίδιο σε κυνηγημένο ζώο.          
 Όπως κι ο πατέρας μου, έχω αφιερώσει τη ζωή μου στο να θεραπεύω ζώα, αλλά αυτή ήταν η πρώτη φορά που έκανα τη σύνδεση ανάμεσα στα απαίσια πράγματα που κάνουν οι άνθρωποι στα ζώα και στα ακόμα πιο φρικαλέα που κάνουν σε άλλους ανθρώπους.

 Εδώ φαίνεται πώς μια αλυσίδα έχει ξεσκίσει τη σάρκα. Εδώ βρίσκεται η ζημιά που έχει προκληθεί από πόδια που κλοτσούν και γροθιές που χτυπούν. Το ίδιο συμβαίνει σ’ ένα ανθρώπινο πλάσμα που έχει ξεστρατίσει σ’ έναν κόσμο όπου δεν το λατρεύουν, δεν το αγαπούν, δεν θέλουν ποτέ να γυρίσει σπίτι.      
Η μητέρα σου είχε δίκιο.         
Οι λεπτομέρειες με διέλυσαν».

Είκοσι χρόνια μετά, ένα άλλο κορίτσι εξαφανίζεται. Η Κλερ συνδέει την εξαφάνιση, με την περίπτωση της Τζούλια. Όταν μαθαίνει την αλήθεια για την αδελφή της, έρχεται αντιμέτωπη με μια συγκλονιστική ανακάλυψη –και μετά,  τίποτα πια δεν είναι το ίδιο…

«Τα “Όμορφα Κορίτσια” είναι ένα σκληρό μυθιστόρημα που τολμά να αντιμετωπίσει θέματα όπως η γυναικεία κακοποίηση, ο βιασμός, η καταπάτηση οποιουδήποτε δικαιώματος του αδύναμου, αλλά και παράλληλα να δώσει το αισιόδοξο μήνυμα της αντίστασης απέναντι στον παραλογισμό και τη βία. Εκεί που στο παρελθόν η λογοτεχνία μετέφερε με ρεαλισμό την φρίκη του πολέμου, η Σλότερ μεταφέρει στα έργα της τη φρίκη που τρέφεται μέσα στα ίδια μας τα σπίτια» αναφέρουν, μεταξύ άλλων, οι μεταφραστές στο Εισαγωγικό τους Σημείωμα.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Προτεινόμενα για εσάς