Δωρεά επιπλέον 30 εκατομμυρίων δολαρίων (28 εκατομμύρια ευρώ) στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) θα κάνει η Κίνα για να υποστηρίξει τον παγκόσμιο αγώνα κατά της πανδημίας της Covid-19, ανακοίνωσε σήμερα η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χουά Τσουνγίνγκ.
Η δωρεά αυτή έχει στόχο ιδιαίτερα την ενίσχυση των συστημάτων υγείας των αναπτυσσόμενων χωρών, προσθέτει σε μήνυμά της στο Twitter η Χουά, στο οποίο σημειώνει επίσης ότι η Κίνα έχει ήδη κάνει δωρεά 20 εκατομμυρίων δολαρίων στον ΠΟΥ τον Μάρτιο.
«Αυτό θα εξυπηρετήσει κυρίως στην πρόληψη και τον έλεγχο της επιδημίας της Covid-19 και στην υποστήριξη της ανάπτυξης των συστημάτων υγείας στις αναπτυσσόμενες χώρες», δήλωσε παράλληλα και ο έτερος εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ.
Οι ΗΠΑ ανέστειλαν στις αρχές της περασμένης εβδομάδας την χρηματοδότηση του ΠΟΥ, καταγγέλλοντας ιδιαίτερα τη λήψη θέσεων από τον οργανισμό που οι ίδιες κρίνουν υπερβολικά ευνοϊκές προς το Πεκίνο.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατήγγειλε επίσης την «κακή διαχείριση» από τον διεθνή οργανισμό της πανδημίας που συνδέεται με τον νέο κορωνοϊό. «Αν ο ΠΟΥ είχε κάνει τη δουλειά του και είχε στείλει ιατρικούς ειδικούς στην Κίνα για να μελετήσουν αντικειμενικά την κατάσταση στο πεδίο, η επιδημία θα μπορούσε να έχει αναχαιτιστεί στην πηγή της με πολύ λίγους θανάτους», είχε δηλώσει ο Τραμπ.
Μετά την ανακοίνωση της αναστολής της χρηματοδότησης του ΠΟΥ από τις ΗΠΑ, το Πεκίνο κατηγόρησε την κυβέρνηση Τραμπ ότι «υπονομεύει τη διεθνή συνεργασία» κατά της Covid-19 και κάλεσε την Ουάσιγκτον να «αναλάβει σοβαρά τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις της».
«Η στήριξη του ΠΟΥ σε μια κρίσιμη στιγμή στον παγκόσμιο αγώνα κατά της επιδημίας συνιστά υπεράσπιση των ιδανικών και των αρχών της πολυμέρειας και υπεράσπιση του καθεστώτος και της αρχής του ΟΗΕ», σημείωσε εξάλλου σήμερα ο Γκενγκ Σουάνγκ.
Κατά την ίδια τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε επίσης σήμερα ότι το αίτημα της Αυστραλίας για τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για την επιδημία του νέου κορωνοϊού αποτελεί πολιτικό ελιγμό και σημείωσε ότι η χώρα αυτή θα πρέπει να δώσει τέλος στις ιδεολογικές προκαταλήψεις.
Ο Σουάνγκ πρόσθεσε επίσης ότι η Κίνα δεν έχει «υγρές αγορές» άγριων ειδών, απαντώντας σε ερώτηση που δέχθηκε σχετικά με δήλωση που είχε κάνει προηγουμένως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, ο οποίος καλούσε την Κίνα να κλείσει όλες τις «υγρές αγορές» άγριων ειδών στην χώρα, επικαλούμενος τις σχέσεις ανάμεσα σε αυτές και ζωονόσους.
Ο νέος κορωνοϊός πιστεύεται ότι εμφανίστηκε σε αγορά της πόλης Βουχάν στην κεντρική Κίνα στα τέλη του περασμένου έτους. Ο SARS-CoV-2 εξαπλώθηκε στον κόσμο προσβάλλοντας περισσότερους από 2,6 εκατομμύρια ανθρώπους και προκαλώντας τον θάνατο περισσότερων από 180.000 ανθρώπων, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters.
«Δεδομένου του ισχυρού δεσμού ανάμεσα στα είδη άγριας ζωής που πωλούνται παράνομα στις υγρές αγορές και τις ζωονόσους, οι ΗΠΑ ζήτησαν από την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας να κλείσει μόνιμα τις υγρές αγορές άγριων ειδών και όλες τις αγορές που πωλούν παράνομα είδη άγριας ζωής», σημείωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters