Σε ρύθμιση η κανονικότητα

Πέμπτη, 23 Απριλίου 2020 07:00
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Μια δύσκολη εξίσωση καλείται να λύσει η κυβέρνηση, καθώς η ώρα της χαλάρωσης των μέτρων πλησιάζει. Το μεγάλο στοίχημα είναι πλέον να αποφασιστεί η ταχύτητα με την οποία θα ανοίγει η οικονομία, ώστε να μην πάει χαμένη η προσπάθεια των τελευταίων εβδομάδων. 

Πρόκειται για μια δύσκολη «άσκηση», καθώς από τη μια πλευρά είναι αναγκαίο σταδιακά να αρθούν οι περιορισμοί και από την άλλη αυτό πρέπει να γίνει χωρίς να υπάρξει εξάπλωση του κορονοϊού. Ανάλογες κινήσεις γίνονται στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη, που προχωρούν σε άρση των περιορισμών, σε μια προσπάθεια να επανέλθουν οι κανονικοί ρυθμοί ζωής. 

Με βάση το επικρατέστερο σενάριο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, το άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας θα γίνεται σε δόσεις. Στόχος είναι να μεσολαβούν δύο εβδομάδες από το κάθε βήμα, ώστε στο ενδιάμεσο να αξιολογούνται τα αποτελέσματα. Δεδομένο είναι πως πρέπει να υπάρξει μια ελαστικοποίηση του πλαισίου όχι μόνο για λόγους που σχετίζονται με την οικονομία αλλά επειδή πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν και η κόπωση των πολιτών. 

Το μεγάλο «στοίχημα» είναι τι θα γίνει με τα σχολεία, καθώς για το θέμα αυτό έχουν κατατεθεί εναλλακτικά σενάρια για το πώς και πότε θα γίνει η επιστροφή στα θρανία. Στο μέτωπο της οικονομίας η κατάσταση είναι πιο ξεκάθαρη, καθώς η αρχή θα γίνει από τα μικρά καταστήματα, θα ακολουθήσουν εστιατόρια και πολυκαταστήματα, ενώ στο τέλος αυτής της διαδρομής θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία.

Μετά την «έξοδο» μένει να φανεί ποια θα είναι η στάση των πολιτών και αν θα εφαρμόσουν στην πράξη τα μέτρα της κοινωνικής αποστασιοποίησης. Στην αντίθετη περίπτωση είναι ορατός ο κίνδυνος να αυστηροποιούνται τα μέτρα προστασίας, όχι συνολικά, αλλά ανά περίπτωση. 

Το φαινόμενο αυτό, που θυμίζει ακορντεόν, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μην πάρει μεγάλη έκταση, με δεδομένο πως ελλοχεύει ο κίνδυνος δυναμικής επανεμφάνισης του ιού το φθινόπωρο. Το μόνο σίγουρο είναι πως μέχρι να δοθεί λύση από την ιατρική κοινότητα δεν θα υπάρξει απόλυτη επιστροφή στην κανονικότητα και αυτό είναι μια πραγματικότητα που σταδιακά οι πολίτες αποδέχονται. Σε κάθε περίπτωση μπορεί να γίνεται μόνο ένα βήμα τη φορά. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή