Επιμένει να μιλά για το «κυβερνητικό φιάσκο» της τηλεκατάρτισης ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε δήλωσή της, η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Έφη Αχτσιόγλου, συνοψίζει σε τέσσερα σημεία τις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Συγκεκριμένα, σημειώνει:
«1. Η κυβέρνηση είχε την απόλυτη ελευθερία να χρησιμοποιήσει πόρους ΕΣΠΑ για την άμεση στήριξη των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων χωρίς μεσολάβηση καταρτίσεων όπως προκύπτει από τις σχετικές έγγραφες κατευθυντήριες οδηγίες της Κομισιόν. Μάλιστα θα μπορούσε να τους ενισχύσει με 800, αντί για 600 ευρώ, και ταυτόχρονα να δαπανήσει λιγότερα χρήματα.
2. Η επιλογή της κατάρτισης επομένως αποτελεί αποκλειστικά κυβερνητική απόφαση. Η ποιότητα μάλιστα αυτής της κατάρτισης αποδεικνύει ότι έχουμε να κάνουμε με μια μεγάλη απάτη κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος. Πέραν απ’ τις διάφορες λεκτικές ασυναρτησίες στις πλατφόρμες, είναι τουλάχιστον προσβλητικό να ζητάς από μηχανικούς να εκπαιδευτούν στο πώς ανοίγει ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής και από δικηγόρους στην ταξινόμηση φακέλων. Αυτό το περιεχόμενο του προγράμματος εγκρίθηκε από τον υπουργό Εργασίας.
3. Οι κραυγές από κυβερνητικά στελέχη προσπαθούν απλά να κρύψουν την πολιτική ουσία. Το γεγονός όμως ότι ακόμα και ο κ. Γεραπετρίτης παραδέχθηκε δημόσια πως δεν υπήρχε ο χρόνος για την αναγκαία πιστοποίηση των προγραμμάτων, τους εκθέτει ακόμη περισσότερο.
4. Τι έχουμε όμως ακούσει αυτές τις μέρες στην προσπάθεια των κυβερνητικών στελεχών να θολώσουν τα νερά;
α. "Ότι αφού οι ελεύθεροι επαγγελματίες έκαναν αιτήσεις στην πλατφόρμα, το πρόγραμμα είναι μια χαρά".
Το γεγονός ότι έκαναν αιτήσεις φωτίζει το πόσο μεγάλη είναι η οικονομική τους ανάγκη και όχι την ορθή λειτουργία του προγράμματος.
β. "Τα λάθη είναι λίγα και είναι ατομική ευθύνη του καθενός να διαλέξει τον σωστό πάροχο κατάρτισης".
Τα λάθη είναι ντροπιαστικά, δείχνουν προχειρότητα και απουσία κάθε ελέγχου. Το γεγονός μάλιστα ότι μετά τις καταγγελίες το υπουργείο, αντί να ακυρώσει το πρόγραμμα, επιτίθεται στους ελεύθερους επαγγελματίες προσθέτει στην απάτη τον αυταρχισμό και την άρνηση του δημοκρατικού ελέγχου.
γ. "Και οι προηγούμενοι έκαναν καταρτίσεις και έδιναν λεφτά στα ΚΕΚ, οπότε δεν υπάρχει κανένα θέμα".
Δυστυχώς για την κυβέρνηση, δεν συζητάμε γενικά για την κατάρτιση ως εργαλείο για την αντιμετώπιση της ανεργίας, αλλά πώς τη στιγμή που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πόρους ΕΣΠΑ για να ενισχύσει απευθείας με 800 ευρώ τους αυτοαπασχολούμενους, επέλεξε να τους δώσει μόνο 600 ώστε να χαρίσει 80 εκατ. σε κέντρα κατάρτισης».
Σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου, αυτούς τους πόρους μπορούσε η κυβέρνηση να τους χρησιμοποιήσει για απευθείας ενίσχυση ακόμα και αν, προ κρίσης, είχαν δεσμευτεί για άλλους σκοπούς. Όπως υπογραμμίζει, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ξεκάθαρη και σε αυτό, έχει στείλει σχετική επιστολή στις 18 Μαρτίου προς τον υπουργό Εργασίας και τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, όπου ξεκαθαρίζει ότι λόγω κορωνοϊού οι πόροι μπορούν να ανακατευθυνθούν χωρίς καμία δέσμευση. Αναφέρει επίσης, στην ίδια επιστολή, ότι υπάρχει η δυνατότητα άμεσης ενίσχυσης των αυτοαπασχολούμενων.
Η τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ απαντά και σε όσα ισχυρίστηκε για τα προγράμματα κατάρτισης του ΕΠΑΝΕΚ ο Άδωνις Γεωργιάδης σε διάφορες εκπομπές.
Όπως αναφέρει, η πρόσκληση 110 που ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης εκδόθηκε από το υπουργείο Οικονομίας στις 21-9-2018 και δεχόταν προτάσεις μέχρι τις 30-4-2019, πολύ πριν την προκήρυξη εκλογών. Η συγκεκριμένη πρόσκληση απευθυνόταν σε επιστημονικούς, επαγγελματικούς φορείς ΝΠΔΔ, κοινωνικούς εταίρους, ομοσπονδίες εργαζομένων και συνδέσμους επιχειρήσεων για κατάρτιση εργαζομένων, όχι σε Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης.
«Δημοκρατία σημαίνει και έλεγχος. Η κυβέρνηση είναι υπόλογη όχι απέναντι στα πολιτικά κόμματα, αλλά στην κοινωνία. Απέναντι στον επιστημονικό κόσμο που τον υποβάλλει σε μια προσβλητική και ανώφελη διαδικασία. Ακριβώς για αυτό ζητάμε την ακύρωση του προγράμματος και την άμεση ενίσχυση των επιστημόνων. Η ευθύνη για το φιάσκο αυτό βαρύνει ακέραια την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό» υποστηρίζει η κ. Αχτσιόγλου.