Αντιπαράθεση Γαλλίας και Apple για εφαρμογή ιχνηλάτησης επαφών με κορωνοϊό

Πέμπτη, 23 Απριλίου 2020 11:02
NurPhoto via Getty Images/NurPhoto
A- A A+

H γαλλική κυβέρνηση ασκεί πιέσεις στην Apple προκειμένου να επιτρέψει τη λειτουργία της επερχόμενης εφαρμογής της για την ιχνηλάτηση επαφών με κορωνοϊό στο «παρασκήνιο» των iPhpnes χωρίς να ενσωματώσει τα μέτρα προστασίας ιδιωτικότητας που ζητά η αμερικανική εταιρεία. Ο αρμόδιος υπουργός της Γαλλίας επιβεβαίωσε το εν λόγω αίτημα σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

Όπως αναφέρει το BBC, το γαλλικό αυτό σύστημα θα επέτρεπε τη λήψη περισσότερων πληροφοριών από ό,τι θα επιθυμούσε η Apple (και η Google, με την οποία πλέον συνεργάζεται για σκοπούς αντιμετώπισης του κορωνοϊού).

Η συγκεκριμένη υπόθεση θεωρείται πως θα δείξει τον δρόμο στον οποίο θα κινηθούν τα πράγματα. Υπενθυμίζεται πως η Apple και η Google ανακοίνωσαν πριν ημέρες πως συνεργάζονται για τη δημιουργία ενός ΑΡΙ (application programming interface) που θα επιτρέπει σε εφαρμογές ιχνηλάτησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας να λειτουργούν αποτελεσματικότερα.

Οι εφαρμογές ιχνηλάτησης επαφών καταγράφουν κάθε πότε δύο ή παραπάνω χρήστες βρίσκονται κοντά για σημαντικό χρονικό διάστημα. Εάν ένας κάτοχος συσκευής βρεθεί θετικός στον ιό, στέλνεται ενημέρωση σε αυτούς που μπορεί να μόλυνε, από τους οποίους μπορεί να ζητηθεί να αυτοπεριοριστούν. Η χρήση τέτοιων εφαρμογών, σε συνδυασμό με άλλα μέτρα, θεωρητικά θα μπορούσε να οδηγήσει στη χαλάρωση ή και τερματισμό των μαζικών lockdowns, καταστέλλοντας παράλληλα την ασθένεια- ωστόσο πολλοί εκφράζουν προβληματισμούς για θέματα ασφαλείας και προσωπικών δεδομένων.

H μέθοδος της Apple και της Google χρησιμοποιεί σήματα Bluetooth, ωστόσο οι δύο εταιρείες σκοπίμως τη σχεδίασαν έτσι ώστε να μη μπορεί να βρεθεί ποιοι λαμβάνουν ενημέρωση, ώστε να διαφυλάσσεται η ιδιωτικότητα των πολιτών- κάτι που θα ενθάρρυνε την καθιέρωση της χρήσης της τεχνολογίας αυτής.

Το Inria- το γαλλικό ινστιτούτο που αναπτύσσει την εφαρμογή StopCovid- έχει αναπτύξει ένα δικό της σύστημα (Robert- robust and privacy-reserving proximity tracing protocol), λεπτομέρειες για το οποίο δημοσιεύτηκαν στο Github. Αν και η γαλλική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί πως η χρήση της εφαρμογής θα είναι εθελοντική και τα δεδομένα θα είναι ανώνυμα, το σχετικό έγγραφο υποδεικνύει πως θα υπήρχαν τρόποι «επαναταυτοποίησης χρηστών».

Το πρόβλημα για το Inria, καθώς και άλλες χώρες που αναπτύσσουν αντίστοιχες εφαρμογές, είναι πως η Apple αυτή τη στιγμή δεν επιτρέπει Bluetooth- based ιχνηλάτηση να λαμβάνει χώρα στο background. Οπότε για να δουλεύουν οι εφαρμογές αυτές θα πρέπει να είναι ενεργές και στην οθόνη, επιβαρύνοντας τη μπαταρία και τους πόρους των κινητών των χρηστών- και αποθαρρύνοντάς τους από το να τη χρησιμοποιούν.

«Ζητούμε από την Apple να αρθεί το τεχνικό εμπόδιο, που θα μας επιτρέψει να αναπτύξουμε μια ευρωπαϊκή λύση υγείας που θα συνδέεται στο σύστημα υγείας μας» είπε ο αρμόδιος για τα ψηφιακά θέματα υπουργός, Σέντρικ Ο, στο Bloomberg.

Προτεινόμενα για εσάς