Στρατηγικό σχέδιο συνεργασίας Ελλάδας-Ηνωμένου Βασιλείου για το μεταναστευτικό

Τετάρτη, 22 Απριλίου 2020 16:18
UPD:16:28
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ
A- A A+

Υπεγράφη σήμερα μεταξύ της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου Στρατηγικό Σχέδιο Συνεργασίας των δύο χωρών στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος. Πρόκειται για μια συμφωνία -πλαίσιο που καλύπτει σειρά ειδικότερων ζητημάτων και τομέων.

Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της πανδημίας, η υπογραφή του κειμένου έγινε από κάθε υπουργό χωριστά κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης και θα ολοκληρωθεί με την ανταλλαγή των υπογεγραμμένων κειμένων δια της διπλωματικής οδού.

Από την ελληνική πλευρά τη συμφωνία υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο εκπροσώπησε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Chris Philp.

Το Στρατηγικό Σχέδιο Συνεργασίας αποτελεί επιστέγασμα εργασίας πολλών μηνών, καθώς και της συναντίληψης των δύο χωρών ότι το μεταναστευτικό ζήτημα επηρεάζει την Ευρώπη συνολικά και γι’ αυτό απαιτεί συντονισμένη αντιμετώπιση.

Το σχέδιο προβλέπει ενδεικτικά:

  • Την καταπολέμηση των δικτύων των παράνομων διακινητών μέσω της περαιτέρω ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των αρχών αστυνόμευσης και δικαιοσύνης των δύο χωρών.
  • Τη μετεγκατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο ασυνόδευτων παιδιών που εμπίπτουν στις διατάξεις του Μεταναστευτικού Νόμου του 2016 και του Κανονισμού του Δουβλίνου, όσο αυτός συνεχίζει να δεσμεύει το Ηνωμένο Βασίλειο.
  • Την επανένωση αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα με συγγενείς τους που διαβιούν στο Ηνωμένο Βασίλειο.
  • Δικαστική συνεργασία για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας στη διαδικασία των προσφυγών.
  • Μεταφραστική υποστήριξη και παροχή τεχνογνωσίας στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης και την Υπηρεσία Ασύλου.
  • Ανταλλαγή τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών στον τομέα των επιστροφών.
  • Συνεργασία του ελληνικού Λιμενικού Σώματος με τη βρετανική Συνοριοφυλακή στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο.
  • Αναγνώριση της ρευστής κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο και αναπροσαρμογή των δράσεων και της συνεργασίας των δύο χωρών εφόσον κρίνεται αναγκαίο.
  • Σύσταση στρατηγικού διαλόγου σε ανώτατο επίπεδο, τουλάχιστον μία φορά κατ’ έτος, με σκοπό την αξιολόγηση της προόδου και τις αποτελεσματικότητας των κοινών δράσεων.

Μετά την υπογραφή του Στρατηγικού Σχεδίου Συνεργασίας, ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε πως «σήμερα γίνεται ένα νέο βήμα αποτελεσματικότερης συνεργασίας και συντονισμού μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου, για την καλύτερη αντιμετώπιση της μεταναστευτικής πρόκλησης που αντιμετωπίζει γενικότερα η Ευρώπη και ειδικότερα η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο. Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για τη σημερινή θετική κατάληξη, αποτέλεσμα εργασίας πολλών μηνών, και τις ευχαριστίες μου για την άψογη συνεργασία των δύο χωρών, στην οποία ιδιαίτερη συμβολή είχε η πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στη χώρα μας».

Από την πλευρά της, η πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου, Kate Smith, σημείωσε πως «η υπογραφή αυτή συνιστά την επαναβεβαίωση της συνεργασίας που υπάρχει μεταξύ της Βρετανίας και της Ελλάδας εδώ και πέντε χρόνια στον τομέα της μετανάστευσης, για την καλύτερη διαχείρισή της και την καταπολέμηση της παράτυπης έκφρασής της. Συμφωνώ απολύτως ότι η προστασία των ευάλωτων ανηλίκων είναι υψηλή προτεραιότητα. Εμείς θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες να παρέχουμε προστασία και υποδοχή αυτών των παιδιών στη Βρετανία στο πλαίσιο του Κανονισμού του Δουβλίνου. Σήμερα μπορώ επίσης να επιβεβαιώσω ότι η συμμετοχή του βρετανικού σκάφους θα συνεχιστεί στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο. Η ανθρώπινη ζωή είναι προτεραιότητα για όλους μας στο θέμα της μετανάστευσης».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή