Το σπήλαιο «Ανεμότρυπας» στα Τζουμέρκα

Τετάρτη, 22 Απριλίου 2020 15:46
epirustravel.eu/ Λάζαρος Τσάτσος
A- A A+

Σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από τα Πράμαντα, δυτικά της Στρογγούλας και σε υψόμετρο 900 μέτρων, στον ορεινό όγκο των Τζουμέρκων, βρίσκεται το σπήλαιο «Ανεμότρυπα».

Κάμερα του epirustravel.eu, τοποθετημένη σε drone, κατέγραψε όμορφα πλάνα από το σημείο.

Η ιστορία του σπηλαίου ξεκινάει κάπου στο 1960, σύμφωνα με τη wikipedia. Δύο νέοι της εποχής, ο Αποστόλης Λάμπρης και ο Γεώργιος Κ. Καρακώστας, έλαβαν εντολή από τον τότε πρόεδρο της Κοινότητας να διανοίξουν μία σχισμή, από την οποία έβγαινε δροσερός αέρας, για να εξερευνηθεί το εσωτερικό της, με την ευκαιρία της άφιξης της Επίτιμης Προέδρου της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας, Άννας Πετροχείλου.

EPIRUSTRAVEL.EU/ ΛΆΖΑΡΟΣ ΤΣΆΤΣΟΣ

Έρποντας με μεγάλη δυσκολία μετά από 10 μέτρα βρέθηκαν μπροστά σε ένα ευρύ κοίλωμα, όμως η έλλειψη φωτιστικών μέσων δεν τους επέτρεψε τη συνέχιση της έρευνας. Κατόπιν αυτών μελετήθηκε και εξερευνήθηκε τμήμα του σπηλαίου μήκους 270 μέτρων περίπου, το οποίο αξιοποιήθηκε το 2000 και είναι προσβάσιμο σήμερα στους επισκέπτες.

Το σπήλαιο έχει τρία επίπεδα, με το μεσαίο εξ αυτών να έχει αξιοποιηθεί τουριστικά. Ο ποταμός που φαίνεται στο τέλος του τουριστικού μονοπατιού, δημιουργεί ένα καταρράκτη δύο μέτρων, λίγο χαμηλότερα από το μονοπάτι.

EPIRUSTRAVEL.EU/ ΛΆΖΑΡΟΣ ΤΣΆΤΣΟΣ
Με πληροφορίες από epirustravel.eu, wikipedia
Πλάνα: Λάζαρος Τσάτσος

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή