Σερβία-Πρόταση 14 σημείων για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσόβου

Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου 2007 15:58
A- A A+

Πρόταση 14 σημείων για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων αναφορικά με το καθεστώς του Κοσόβου παρουσίασε η διαπραγματευτική αντιπροσωπεία της Σερβίας στη διάρκεια της σημερινής συνάντησης με την αντιπροσωπεία των Αλβανών του Κοσόβου στη Βιέννη.

Σύμφωνα με την πρόταση, αντικείμενο των συνομιλιών είναι ο προσδιορισμός του μελλοντικού καθεστώτος του Κοσόβου, με βάση τις αρχές που ορίζονται από το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

- Μεταξύ άλλων το Βελιγράδι ζητεί και οι τρεις πλευρές που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες είναι η αντιπροσωπεία των θεσμών της Σερβίας, η αντιπροσωπεία των θεσμών του Κοσόβου και οι διαμεσολαβητές της διεθνούς κοινότητας, να δεσμευθούν ότι δεν θα προχωρήσουν σε μονομερή κίνηση.

- Το Κόσοβο, σύμφωνα με την πρόταση του Βελιγραδίου, θα ενταχθεί πλήρως στις περιφερειακές δομές, κυρίως εκείνες που συνεπάγονται οικονομική συνεργασία.

- Δεν θα υπάρξει επιστροφή στην κατάσταση προ του 1999, αλλά το καθεστώς του Κοσόβου πρέπει να προσδιοριστεί με βάση το ψήφισμα 1244 του Σ.Α. του ΟΗΕ., όπως τονίζεται στην πρόταση και η Σερβία δεν θα διοικεί το Κόσοβο στο πεδίο των αρμοδιοτήτων, τις οποίες θα αναλάβει το Κόσοβο με βάση τη μελλοντική συμφωνία. Οι θεσμοί της Σερβίας δεν θα είναι παρόντες στο Κόσοβο σε τομείς που δεν θα υπάγονται στις αρμοδιότητες του Βελιγραδίου βάσει της συμφωνίας.

- Στη νομοθεσία τους, όπως και στην πολιτική που θα ακολουθούν σύμφωνα με αυτή, η Σερβία και το Κόσοβο προοδευτικά θα εφαρμόζουν αρχές, κανόνες και κριτήρια εναρμονισμένα με τη διαδικασία σταθεροποίησης και σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

- Με αφετηρία τη συμφωνία του Βελιγραδίου και των εκπροσώπων των προσωρινών αρχών αυτοδιοίκησης του Κοσόβου, που θα επικυρώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το Κόσοβο θα εφαρμόζει μέτρα προς όφελος των Σέρβων του Κοσόβου και άλλων μη αλβανικών κοινοτήτων, κυρίως με την αποκέντρωση των τοπικών αρχών και των συνταγματικών εγγυήσεων.

- Λαμβάνοντας υπόψη τις αποκλειστικές τους αρμοδιότητες το Βελιγράδι και η Πρίστινα θα συνεργάζονται στα ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως, η επιστροφή των προσφύγων, το ζήτημα των αγνοουμένων, η φυσική προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, οικονομικά ζητήματα, ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων, κεφαλαίων και υπηρεσιών, κοινή οικονομική ανάπτυξη και στρατηγική ανάπτυξης σε συμφωνία με τις περιφερειακές οικονομικές πρωτοβουλίες - ενέργεια, εμπόριο, υποδομές, συγκοινωνία και τηλεπικοινωνίες, τραπεζικός τομέας, νομισματική πολιτική, εναρμόνιση με τα κριτήρια της Ε.Ε., προστασία τους περιβάλλοντος, μάχη κατά του οργανωμένου εγκλήματος, κυρίως κατά της τρομοκρατίας, του εμπορίου ανθρώπων, όπλων ναρκωτικών και κατά του οργανωμένου εγκλήματος.

- Στους παραπάνω και σε πιθανούς άλλους τομείς η συνεργασία Βελιγραδίου και Πρίστινας θα διαμορφώνεται από κοινές επιτροπές για την υλοποίηση των έργων κοινού ενδιαφέροντος.

- Το Κόσοβο θα έχει πλήρη αρμοδιότητα στα οικονομικά του.

- Το Βελιγράδι εκτός από ό,τι υπάγεται στις διεθνείς υποχρεώσεις του ως αντικείμενο διεθνούς δικαίου δεν θα αναμειγνύεται στις σχέσεις της Πρίστινας με διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς.

- Η διαδικασία σύνδεσης και σταθεροποίησης του Κοσόβου θα συνεχιστεί σε συνεργασία με το Βελιγράδι.

- Η διεθνής κοινότητα μετά τον προσδιορισμό του καθεστώτος θα συνεχίσει να έχει πολιτική και στρατιωτική παρουσία στο Κόσοβο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με βάση απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή