Νέος γύρος συνομιλιών για την ονομασία της ΠΓΔΜ

«Βαθιά η σημασία του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην παγκόσμια ιστορία», δηλώνει τώρα ο Νίμιτς
Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου 2007 16:34
UPD:21:52
A- A A+

Νέα συνάντηση με τους αντιπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ θα έχει την 1η Νοεμβρίου στη Νέα Υόρκη ο ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, όπως αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του:

«Ως προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα, ήμουν σε επικοινωνία με τους αντιπροσώπους των δύο συμβαλλόμενων μερών και έχουμε συμφωνήσει να συναντηθούμε στη Νέα Υόρκη την 1η Νοεμβρίου. Ελπίζω ότι μέσω της επανάληψης αυτών των συζητήσεων, στο καθιερωμένο πλαίσιο, μπορούμε να θέσουμε την προκαταρκτική εργασία σε εντατικότερες συζητήσεις που θα οδηγήσουν σε αμοιβαία ικανοποιητική λύση του ζητήματος της ονομασίας και των σχετικών θεμάτων. Αμφότερα τα συμβαλλόμενα μέρη έχουν δείξει ειλικρινή επιθυμία να φθάσουν σε μια λύση. Θα κάνω δήλωση για το συμπέρασμα της συνάντησης.

»Θα επιθυμούσα, επίσης, αυτή τη στιγμή να κάνω προσωπική δήλωση σχετικά με ορισμένες παρατηρήσεις για τον Μέγα Αλέξανδρο που περιελήφθησαν σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου. Λυπάμαι ειλικρινά για τον αντίκτυπο που εκείνα τα σχόλια είχαν και λυπούμαι ιδιαίτερα για την αμελή εισαγωγή των ιστορικών σχολίων στη συμφωνηθείσα διπλωματική διαδικασία. Εκμεταλλεύομαι αυτή την ευκαιρία για να αποσύρω τα σχόλια που γίνονται, δίνοντας έμφαση αντί αυτού στη μόνιμη επιρροή και στη βαθιά σημασία του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην παγκόσμια ιστορία».

Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη συνέντευξή του στη σκοπιανή εφημερίδα «Ντέβνικ», ο κ. Νίμιτς αναφέρθηκε στο θέμα της ονομασίας του αεροδρομίου των Σκοπίων λέγοντας ότι «προσωπικά, δεν τρέφει μεγάλη εκτίμηση για τον Μεγάλο Αλέξανδρο, παρόλο που γνωρίζει ότι η άποψή του αυτή μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο επικρίσεων στις δύο χώρες».

«Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν σίγουρα μεγάλος κατακτητής, όμως έσφαξε χιλιάδες ανθρώπους και κατέστρεψε πολλές πόλεις. Δεν διέδωσε τη δημοκρατία και τις πολιτειακές αξίες και άφησε πίσω του μια αυτοκρατορία, η οποία ούτε η πλέον θετική υπήρξε ούτε μακράς χρονικής διάρκειας ήταν», υποστήριξε.

ΥΠΕΞ: Συμμετέχουμε ουσιαστικά και παραγωγικά στις διαπραγματεύσεις

Σχολιάζοντας την απόφαση για επανάληψη των διαπραγματεύσεων για την ονομασία της ΠΓΔΜ, ο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γ. Κουμουτσάκος δήλωσε τα εξής: «Η Ελλάδα συμμετέχει, και θα συνεχίσει να συμμετέχει, ουσιαστικά και παραγωγικά στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για την ονομασία, που γίνεται στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, με σταθερή επιδίωξή της την εξεύρεση μιας αμοιβαίως αποδεκτής λύσης».

Διαβουλεύσεις στα Σκόπια

Διαβουλεύσεις της πολιτικής ηγεσίας θα πραγματοποιηθούν στα Σκόπια την Πέμπτη ή την Παρασκευή, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές της ΠΓΔΜ, τις οποίες επικαλείται ο ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός της χώρας «Κανάλι 5», προκειμένου να εξεταστεί η θέση που θα διατυπώσει η χώρα στη συνάντηση της 1ης Νοεμβρίου.

Σε αυτές θα πάρουν μέρος ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι, ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι και ο εκπρόσωπος της χώρας στις συνομιλίες στη Νέα Υόρκη, Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, όπως μεταδίδει ο τηλεοπτικός σταθμός, εκτιμούν ότι στη συνάντηση της 1ης Νοεμβρίου, ο κ. Νίμιτς δεν θα καταθέσει νέα πρόταση για την εκκρεμότητα της ονομασίας.

Κατά πάσα πιθανότητα, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές των Σκοπίων, ο κ. Νίμιτς θα εκφράσει κάποιες νέες ιδέες για τις οποίες θα ζητήσει τη γνώμη των δύο πλευρών και θα προτείνει την εντατικοποίηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή