ΝΑΤΟ: Εσωτερική υπόθεση της Τουρκίας

Δεν εμπίπτει στο άρθρο 5 της συνθήκης της Συμμαχίας η κουρδική απειλή
Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου 2007 16:46
UPD:16:55
A- A A+

Εσωτερική υπόθεση της Τουρκίας που δεν δικαιολογεί την επέμβαση των συμμάχων της στην Ατλαντική Συμμαχία, χαρακτήρισε ανώτατος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ τις επιθέσεις των Κούρδων ανταρτών στο τουρκικό έδαφος.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία είναι αντιμέτωπη με τρομοκρατικά χτυπήματα που αποτελούν εσωτερική απειλή, όπως και σε άλλες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ», παρατήρησε ο αξιωματούχος, ερωτηθείς αν οι επιθέσεις δικαιολογούν την επέμβαση των συμμάχων της Τουρκίας σύμφωνα με το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με το εν λόγω άρθρο, σε περίπτωση εξωτερικής επίθεσης-απειλής κατά ενός εκ των 26 μελών της Συμμαχίας, το σύνολο των υπολοίπων συμμάχων πρέπει να συνδράμει με όλα τα μέσα το κράτος που δέχεται την επίθεση.

«Στην περίπτωση που οι επιθέσεις αυτές προέρχονταν εκτός των τουρκικών συνόρων, αυτό και βέβαια θα αποτελούσε θέμα ανησυχίας ... Όμως η Τουρκία και το Ιράκ (στο βόρειο τμήμα του οποίου βρίσκουν καταφύγιο οι αντάρτες του ΡΚΚ) δεν είναι εχθροί, αλλά φίλοι και το ΝΑΤΟ ελπίζει ότι το ζήτημα μπορεί να διευθετηθεί μέσω πολιτικού διαλόγου και όχι με στρατιωτικά μέσα», συμπλήρωσε ο αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει τη ανωνυμία του.

Πριν από λίγο το CNN Turk, επικαλούμενο δήλωση του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αλί Μπαμπατσάν, μετέδωσε ότι Τουρκία θα εξαντλήσει όλα τα διπλωματικά μέσα προκειμένου να επιλυθεί η κρίση με τους Κούρδους αντάρτες στο βόρειο Ιράκ πριν αποφασίσει να εισβάλει στο β. Ιράκ http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/10/22/1428368.htm .

Αλλά και η Ουάσινγκτον, διά του εκπροσώπου του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, εξέφρασε τη δέσμευσή της να συνεργαστεί με τους Τούρκους και τους Ιρακινούς «για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με την τρομοκρατία του PKK».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή