Covid19: Oι Μουσουλμάνοι ετοιμάζονται για ένα διαφορετικό Ραμαζάνι

Δευτέρα, 20 Απριλίου 2020 22:00
REUTERS/Stringer .

Άδειο το μεγάλο τζαμί στην Μέκκα. 

A- A A+

H έναρξη του Ραμαζανιού απέχει μόνο λίγες μέρες και ο μουσουλμανικός κόσμος καλείται να περάσει τον ιερό μήνα υπό τα αυστηρά μέτρα της κοινωνικής αποστασιοποίησης. 

Το Ραμαζάνι περιλαμβάνει νηστεία κατά τη διάρκεια της ημέρας, η οποία σπάει μετά τη δύση του ηλίου με ένα κοινό γεύμα ανάμεσα στην οικογένεια και την ευρύτερη κοινότητα. Πολλοί πηγαίνουν στα τζαμιά για τις προσευχές που ονομάζονται Taraweeh.

Φέτος τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Στις περισσότερες χώρες οι χώροι λατρείας όλων των θρησκειών μένουν κλειστοί και οι αρχές διαμηνύνουν πως οι προσευχές κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού είναι δυνατές μόνο στο σπίτι. Ήδη εδώ και εβδομάδες, ο χώρος γύρω από την ιερή Κάαμπα στη Μέκκα είναι σχεδόν άδειος.

«Οι καρδιές μας κλαίνε», δήλωσε στο BBC ο Αλί Μούλα, ο μουφτής στο Μεγάλο Τζαμί της Μέκκας. «Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε το ιερό τζαμί γεμάτο με ανθρώπους κατά τη διάρκεια της ημέρας, της νύχτας, όλη την ώρα ... Νιώθω πόνο βαθιά μέσα μου» αναφέρει. 

Εν τω μεταξύ οι θρησκευτικές αρχές στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν ότι οι γιατροί που ασχολούνται με ασθενείς που έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό εξαιρούνται από τη νηστεία του Ραμαζανιού, ενώ κάλεσαν τους μουσουλμάνους να προσεύχονται στα σπίτια τους. Στη χώρα έχουν ανασταλεί οι προσευχές σε όλα τα τεμένη στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του Covid-19.

Aνάλογη απόφαση για την εξαίρεση των γιατρών από τη νηστεία έλαβε προ ημερών και η Σαουδική Αραβία. 

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή