Πολωνία: Τελικά αποτελέσματα βουλευτικών εκλογών

Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2007 11:13
A- A A+

Το φιλελεύθερο κόμμα Πλατφόρμα των Πολιτών είναι ο νικητής των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής στην Πολωνία με 41,51% των ψήφων, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα της καταμέτρησης που ανακοινώθηκαν σήμερα από την Εθνική Εκλογική Επιτροπή.

Η Πλατφόρμα των Πολιτών, υπό την ηγεσία του Ντόναλντ Τουσκ, θα καταλάβει 209 έδρες της 460μελούς κάτω Βουλής.

Το συντηρητικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) του απερχόμενου πρωθυπουργού Γιαροσλάβ Κατσίνσκι βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 32,11% των ψήφων και 166 έδρες στη Βουλή.

Ακόμη δύο κόμματα, η κεντρο-αριστερή συμμαχία LiD και το αγροτικό κόμμα PSL, ξεπέρασαν το 5% που απαιτείται για την κοινοβουλευτική τους εκπροσώπηση εξασφαλίζοντας το 13,15% και το 8,91% αντίστοιχα, δηλαδή 54 και 30 έδρες. Η γερμανική μειονότητα, που δεν υπόκειται στο όριο του 5%, εξασφαλίζει μια έδρα.

Στη Γερουσία, που αριθμεί 100 έδρες, η Πλατφόρμα των Πολιτών εξασφαλίζει 60 έδρες, και τo κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη 39. Ο ανεξάρτητος υποψήφιος και πρώην πρωθυπουργός Βλοτζιμιέρτζ Τσιμότσεβιτς εξασφάλισε μια έδρα στη Γερουσία.

Το ποσοστό συμμετοχής αποτελεί ρεκόρ για εκλογική αναμέτρηση στη χώρα από το τέλος του κομμουνιστικού καθεστώτος: 53,8%.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή