Απέκτησε Σύνταγμα το Μαυροβούνιο

Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2007 12:28
A- A A+

Ειδική συνεδρίαση της Βουλής ανακήρυξε επισήμως σήμερα το Σύνταγμα του Μαυροβουνίου, ενάμιση χρόνο μετά την απομάκρυνση της χώρας από την ένωση με τη Σερβία και την ανεξαρτητοποίησή της.

Το Σύνταγμα, το οποίο εκπονήθηκε ύστερα από επίπονο συμβιβασμό μεταξύ του κυβερνητικού συνασπισμού και των αντιπολιτευόμενων κομμάτων, υιοθετήθηκε την Παρασκευή με τη στήριξη 55 βουλευτών, δηλαδή με την απαραίτητη πλειοψηφία των 2/3 από τις συνολικά 81 έδρες της βουλής.

Υπέρ του νέου Συντάγματος ψήφισαν οι βουλευτές των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, του Δημοκρατικού Κόμματος Σοσιαλιστών (DPS), του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDP), της Κροατικής Πρωτοβουλίας Πολιτών (HGI) και των αντιπολιτευόμενων κομμάτων Κίνημα για την Αλλαγή, Βοσνιακό Κόμμα και Φιλελεύθερο Κόμμα. Το Σύνταγμα καταψηφίστηκε από 21 βουλευτές των κομμάτων του φιλοσερβικού μπλοκ.

Σημειώνεται, ότι οι βουλευτές των τριών αλβανικών κομμάτων - Αλβανική Εναλλαγή, Δημοκρατική Συμμαχία Μαυροβουνίου και Δημοκρατική Ένωση Αλβανών Μαυροβουνίου- δεν έλαβαν μέρος στην ψηφοφορία.

Μετά τη λήξη της συνεδρίασης, έγινε ανάκρουση του εθνικού ύμνου παρουσία εκατοντάδων πολιτών και με πυροτεχνήματα υψώθηκε η σημαία του νεότερου κράτους της Ευρώπης μπροστά από το κτίριο της Βουλής.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή