Βουλγαρία: Εκκλησιαστικές λειτουργίες μέσω ραδιοφώνου και Διαδικτύου

Πέμπτη, 16 Απριλίου 2020 16:49
UPD:17:19
REUTERS/STOYAN NENOV
A- A A+

Με τη βοήθεια του Διαδικτύου και του ραδιοφώνου οι εκκλησιαστικές λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας θα φθάσουν στα σπίτια των Βούλγαρων, όπως μετέδωσε η δημόσια ραδιοφωνία της χώρας (BNR).

«Οι πιστοί ξεπερνούν τις δοκιμασίες με προσευχή. Να προσευχόμαστε στο σπίτι με ειλικρινή πίστη και ελπίδα στον Θεό» κάλεσε τους Βούλγαρους, η Ιερά Σύνοδος της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Παρά το γεγονός αυτό, οι ορθόδοξοι ναοί παραμένουν ανοιχτοί τόσο κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, όσο και το Πάσχα και οι εκκλησιαστικές λειτουργίες τελούνται με την τήρηση όλων των προδιαγραφών του Εθνικού Επιχειρησιακού Αρχηγείου για την καταπολέμηση του κορωνοϊού.

Η αρχή έγινε το Σάββατο του Λαζάρου και την Κυριακή των Βαΐων, όταν στην επίσημη σελίδα που διατηρεί σε λογαριασμό κοινωνικής δικτύωσης η Ιερά Σύνοδος της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, διοργάνωσε παρακολούθηση των λειτουργιών στον Πατριαρχικό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι, στη Σόφια. Ο Μητροπολίτης Βάρνας Ιωάννης ανακοίνωσε ότι όλες οι λειτουργίες στους ναούς για το Πάσχα θα μεταδίδονται online στην σελίδα της Μητρόπολης στο Facebook. Αντίστοιχη δυνατότητα προσφέρει η Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου, το τρίτο μεγαλύτερο μοναστήρι στη Βουλγαρία.

Ο Καθεδρικός Ναός Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου στο Μπουργκάς επίσης θα μεταδώσει απευθείας στο διαδίκτυο τις εκκλησιαστικές λειτουργίες της Μεγάλης Πέμπτης, της Μεγάλης Παρασκευής και του Μεγάλου Σαββάτου.

Η δημόσια ραδιοφωνία της Βουλγαρίας θα μεταδώσει όλες τις εκκλησιαστικές λειτουργίες μέσω του προγράμματός της «Ορίζοντες».

Επίσης, η δημόσια τηλεόραση της Βουλγαρίας (ΒΝΤ) θα μεταδώσει απευθείας την εορταστική ατμόσφαιρα της πασχαλινής λειτουργίας στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι. Η απευθείας μετάδοση θα ξεκινήσει το Μεγάλο Σάββατο (18 Απριλίου, στις 23:30 το βράδυ). Την Κυριακή του Πάσχα (19 Απριλίου) από τις 10:55 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι οι Βούλγαροι θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν και τη Θεία Λειτουργία, αφιερωμένη στη Δεύτερη Ανάσταση.

Σε όλες τις εκκλησίες τηρούνται αυστηρά μέτρα για την προστασία από τον κορονοϊό. Ειδικότερα, γίνεται απολύμανση (απολυμαίνονται οι εικόνες, τα καθίσματα, έχουν απομακρυνθεί τα χαλιά και άλλα αντικείμενα), οι πιστοί φορούν υποχρεωτικά προστατευτικές μάσκες και τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας. Οι ιερείς που έχουν και τα μικρότερα συμπτώματα αδιαθεσίας, δεν συμμετέχουν στις λειτουργίες. Ισχυρή θα είναι η παρουσία αστυνομικών που θα αναλάβουν να διαφυλάξουν την τάξη και να εγγυηθούν ότι θα τηρούνται οι αποστάσεις μεταξύ των πιστών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή