Παράθυρο» εξόδου από την κρίση με την αντιπυραυλική ασπίδα αφήνει η Ουάσινγκτον

Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2007 16:13
A- A A+

«Παράθυρο» εξόδου από την κρίση με το θέμα της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας, προσέφερε στη Ρωσία ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς.

Ο κ. Γκειτς με δηλώσεις του από την Πράγα ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να καθυστερήσουν την ενεργοποίηση της αντιπυραυλικής ασπίδας που σκοπεύουν να εγκαταστήσουν στην Τσεχία και την Πολωνία, υπό την προϋπόθεση να συνεργαστεί η Μόσχα.

Όπως είπε, η Ουάσινγκτον πρότεινε μάλιστα να υπάρχει ρωσική παρουσία στις περιοχές που προβλέπονται για την εγκατάσταση της αντιπυραυλικής της ασπίδας στις δύο αυτές χώρες πρώην μέλη του ανατολικού συνασπισμού.

«Η (υπουργός Εξωτερικών) Κοντολίζα Ράις και εγώ διατυπώσαμε δύο συμπληρωματικές προτάσεις προς τους Ρώσους», ανέφερε ο επικεφαλής του Πενταγώνου κατπά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον τσέχο πρωθυπουργό Μίρεκ Τοπολάνεκ, και διευκρίνισε ότι η μία από αυτές ήταν «να ενισχύσουμε τη διαφάνεια επιτρέποντας μία ρωσική παρουσία» στις περιοχές αυτές.

Ο κ. Γκέιτς πρόσθεσε ωστόσο, ότι τίποτα δεν θα γίνει χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Τσεχικής Δημοκρατίας στο θέμα αυτό.

«Θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις και την κατασκευή των εγκαταστάσεων, αλλά δεν θα τις θέσουμε σε λειτουργία, παρά μόνον εφόσον αποδειχθεί ότι υπάρχει συγκεκριμένη απειλή», κατέληξε ο Αμερικανός υφυπουργός Αμυνας.

Από την πλευρά του, ο Τσέχος πρωθυπουργός αρνήθηκε να προβεί σε δηλώσεις σχετικά με την πρόταση. «Ουδέν σχόλιον», είπε όταν ερωτήθηκε σχετικά.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή