Η σωστή συνταγή

Πέμπτη, 16 Απριλίου 2020 07:00
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Μαγικές συνταγές και εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν στην οικονομία. Η χώρα φαίνεται πως έχει κερδίσει την πρώτη μάχη και κατάφερε να περιορίσει την εξάπλωση του κορονοϊού. Ωστόσο, πλησιάζει η ώρα για τη δεύτερη μάχη, που αυτή τη φορά θα δοθεί στο μέτωπο της οικονομίας.

Οι δυσοίωνες προβλέψεις διαδέχονται η μία την άλλη και δεδομένη θεωρείται η βαθιά ύφεση για τη φετινή χρονιά. Σε αυτή τη φάση έχει ξεδιπλωθεί ένα πλέγμα μέτρων που προβλέπει την καταβολή 800 ευρώ σε μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες.

Ωστόσο η επανεκκίνηση της οικονομίας δεν σημαίνει αυτομάτως και επιστροφή στην προηγούμενη εργασιακή κατάσταση. Τα μηνύματα για την αύξηση της ανεργίας δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας, ενώ ορατός είναι ο κίνδυνος έξαρσης των ευέλικτων μορφών απασχόλησης (μερική, εκ περιτροπής εργασία).

Απαιτείται επομένως ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη στήριξη των επιχειρήσεων, με γενναία κίνητρα για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Η συζήτηση για αύξηση του κατώτατου μισθού είναι δεδομένο πως θα μετατεθεί για το 2021, ωστόσο ρυθμίσεις όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών μπορούν να δώσουν «ανάσα» τόσο στους εργοδότες όσο και στους εργαζόμενους. Αναγκαίος είναι και ο «εκσυγχρονισμός» των προγραμμάτων απασχόλησης προκειμένου να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας και να συμβάλλουν ουσιαστικά στην επαγγελματική αποκατάσταση των ανέργων. 

Κρίσιμη είναι η εκπόνηση στοχευμένων προγραμμάτων για τομείς όπως ο τουρισμός, από τον οποίο προέρχεται ένα στα πέντε ευρώ του εθνικού εισοδήματος. Οι εποχικώς απασχολούμενοι κινδυνεύουν να βρεθούν στον «αέρα» καθώς τα ξενοδοχεία δεν αναμένεται να ανοίξουν ούτε τον επόμενο μήνα. Και μπορεί τα επιδόματα να βοηθάνε σε πρώτη φάση, ωστόσο δεν αποτελούν οριστική λύση.

Είναι δεδομένο πως πρόκειται για μια πρωτόγνωρη κατάσταση στην οικονομία και οποιαδήποτε πρόβλεψη εγκυμονεί κινδύνους. Το στοίχημα είναι να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τόσο τα ευρωπαϊκά κονδύλια όσο και το «μαξιλάρι» που διαθέτει η χώρα για να φανεί... φως στην άκρη του τούνελ. Έπειτα από μια μακροχρόνια μνημονιακή δοκιμασία είναι κρίσιμο να εφαρμοστεί η σωστή συνταγή και να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος. 
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή