Σ. Τσιόδρας: Την κατάλληλη στιγμή κι ελεγχόμενη η μετάβαση στην επόμενη φάση

Τετάρτη, 15 Απριλίου 2020 21:17
UPD:21:25
Eurokinissi/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
A- A A+

Στη «στρατηγική μετάβασης στην επόμενη φάση» αναφέρθηκε κατά την καθημερινή ενημέρωση ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, σημειώνοντας πως «είναι πρόωρο ακόμα να μιλάμε για αυτό». Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε, θα στηρίζεται στην προστασία της Δημόσιας Υγείας, στην προστασία όλων και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων. «Πρέπει να είναι ελεγχόμενη αυτή η μετάβαση. Να μη θυσιαστεί η προσπάθεια όλων μας. Τα μέτρα πρέπει να λαμβάνονται σταδιακά, θα αξιολογούνται για κάποιο χρονικό διάστημα πριν ληφθούν νέα μέτρα. Όσο υπάρχουν συνεχιζόμενες επιδημίες σε κάποιες περιοχές, σε χώρους υψηλού κινδύνου, πρέπει να παραμένουμε σε επιφυλακή» τόνισε.

Ο κ. Τσιόδρας θέλησε να εξηγήσει γιατί κάποιες χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, που έχουν χτυπηθεί πιο πολύ από τον κορωνοϊό ανοίγουν σταδιακά και «εμείς πάμε πιο αργά». Όπως είπε, «δεν πρέπει να παρερμηνεύουμε τις καταστάσεις, αληθινά γεγονότα. Οι χώρες κάνουν πολύ μικρά βήματα. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποια μαγική συνταγή. Σε κάποιες χώρες αφορούν τομείς της οικονομίας, όπως οι κατασκευές. Σε άλλες, όπως η Δανία η οποία μείωσε το Ρ0 κάτω από το 1, στο 0,6, ανοίγουν σταδιακά τα σχολεία και ειδικά αυτά που φιλοξενούν μικρότερα παιδιά, αλλά με πάρα πολύ αυστηρούς κανόνες. Μέτρα υγιεινής, αποστάσεις, μέγιστο αριθμό παιδιών ανά τάξη, κυλιόμενα διαλείμματα, πολύ πλύσιμο των χεριών. Δεν επιτρέπεται να είναι πάνω από δυο παιδιά μαζί, πάνω από πέντε στο διάλειμμα - καταλαβαίνετε πόσο δύσκολα είναι κάποια από αυτά. Στη Γερμανία, στις 20 Απριλίου ανοίγουν καταστήματα μεγαλύτερα των 800 τετραγωνικών. Πάλι με αυστηρό αριθμό εισερχομένων, αυστηρούς κανόνες υγιεινής. Παντού δυσκολίες, παντού αποστάσεις, παντού υγιεινή» σημείωσε.

Κατά τον καθηγητή, τα ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητα της σταδιακής άρσης των μέτρων «αιωρούνται». «Παρόλο που δεν υπάρχει ενιαία προσέγγιση, μια συντονισμένη προσπάθεια είναι θέμα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος και συζητείται και στην πατρίδα μας. Οι δράσεις πρέπει να βασίζονται στην επιστήμη, τον σεβασμό και την αλληλεγγύη μεταξύ κρατών, στα επιδημιολογικά στοιχεία που θα εμφανίζονται καθημερινά» επισήμανε.

Το ζητούμενο, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή, αλλά και η παρακολούθηση των αποτελεσμάτων της άρσης των μέτρων. «Η αξιολόγηση των κινδύνων, τα κοινωνικοοικονομικά οφέλη σε διάφορους εργασιακούς τομείς, τα εκπαιδευτικά Ιδρύματα, τις κοινωνικές δραστηριότητες. Δεν το λέω εγώ. Το λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας» ανέφερε. 

«Η Επιτροπή μας θα συζητήσει για αυτά σε συνεργασία με την ηγεσία. Μας ενδιαφέρουν βασικές παράμετροι, όπως το να συνεχίσουμε να επιτηρούμε τη νόσο πολύ καλά, να έχουμε διαγωνιστική επάρκεια, να έχει αντοχή το σύστημα υγείας. Η προστασία για τις ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού είναι η προτεραιότητα και φυσικά η υγεία όλων μας.

Όντως, τα μέχρι τώρα συνεχιζόμενα καλά αποτελέσματα μας δίνουν μια αισιοδοξία και οφείλονται στην κοινή μας προσπάθεια. Ναι στην αισιοδοξία, αλλά με πραγματικά δεδομένα. Με ρεαλισμό και με απόλυτη διαφάνεια σε ό,τι συζητείται, σε ό,τι αποφασιστεί. Ακόμα δεν είναι ο καιρός» ξεκαθάρισε ο καθηγητής.

Ελπίδες για φάρμακα-εμβόλια

Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα για περισσότερα ενθαρρυντικά νέα τις επόμενες εβδομάδες για τα φάρμακα και τους επόμενους μήνες για τα εμβόλια για τον κορωνοϊό. 

Όπως είπε, φάρμακα που χρησιμοποιούνταν για άλλες ασθένειες, τώρα μελετώνται με στόχο να εξουδετερώσουν τον κορωνοϊό. Περισσότερα από 70 εμβόλια είναι σε φάση ανάπτυξης αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με ανακοινώσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ωστόσο, μόνο ένα από αυτά τα εμβόλια είναι σε φάση 2, δηλαδή δίνεται λόγω υποσχόμενων αρχικών ευρημάτων σε μεγαλύτερο πληθυσμό εθελοντών, με στόχο την ανίχνευση ανεπιθύμητων παρενεργειών και τις κατάλληλες δόσεις.

«Για τα εμβόλια η ανθρωπότητα είναι μακριά ακόμη από τη μαζική παραγωγή και διάθεσή τους. Αυτά θα είναι τα σημαντικά προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η παγκόσμια κοινότητα μέχρι το τέλος του έτους. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον 12 μήνες» εξήγησε ο καθηγητής.

«Εάν δεν υπάρξει ένα καλό εμβόλιο, μια επιτυχής θεραπεία, τότε τα μέτρα αυτά που ζούμε όλοι μας με στόχο την επάρκεια του συστήματος υγείας, κάθε περίοδο θα είναι το κρίσιμο σημείο για την επιτυχή αντιμετώπιση του ιού, μέχρι να χτιστεί αυτό που ονομάζουμε συλλογική ανοσία» συμπλήρωσε, επισημαίνοντας πως οι επιστήμονες τονίζουν την πιθανότητα πιο σημαντικών επιδημιών τον χειμώνα σε σχέση με το καλοκαίρι και την ανάγκη συνεχούς επαγρύπνησης και επιτήρησης του ιού, τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή