Τον πρώτο θάνατο εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού κατέγραψαν χθες οι αρχές της Γουινέας όπως δήλωσε αξιωματούχος στη δημόσια τηλεόραση.
Ένας Λιβανέζος υπήκοος 75 ετών, ο οποίος είχε διαγνωστεί πως μολύνθηκε αλλά προτίμησε να τεθεί σε αυτοαπομόνωση, εισήχθη σε νοσοκομείο χθες το πρωί με οξύ πρόβλημα στο αναπνευστικό. Οι προσπάθειες των γιατρών να τον σώσουν ήταν ανεπιτυχείς, διευκρίνισε ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας ασφάλειας της δημόσιας υγείας Σακομπά Κεϊτά.
Επισήμως ως χθες Τρίτη στη Γουινέα καταγράφονταν 363 κρούσματα μόλυνσης. Πάμπτωχη, παρά τους άφθονους φυσικούς πόρους της, η Γουινέα συγκαταλέγεται στις χώρες όπου η κατάσταση του συστήματος υγείας εμπνέει τεράστια ανησυχία, μπροστά στην πανδημία. Η χώρα υπέστη βαρύ πλήγμα όταν είχε ξεσπάσει η επιδημία του Έμπολα, του ιού που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό, από το 2013 ως το 2016: τα θύματα είχαν ανέλθει σε τουλάχιστον 2.500.
Ο πρόεδρος Άλφα Κοντέ αναγνώρισε τη Δευτέρα ότι είναι «ανησυχητική» η ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται ο ιός και επιτείνεται ο κίνδυνος η χώρα σύντομα να μην είναι σε θέση να αντεπεξέλθει. Πρόσθεσε πως αποφάσισε να επιβάλλει τη χρήση μάσκας υποχρεωτικά από το Σάββατο. «Κάθε παραβάτης θα απαγορεύεται να κυκλοφορεί και θα του επιβάλλεται πρόστιμο για κοινωνική ανυπακοή ύψους 30.000 φράγκων Γουϊνέας (ή 2,8 ευρώ)», τόνισε ο Κοντέ σε διάγγελμά του.
Ο πρόεδρος αξίωσε όλες οι επιχειρήσεις, τα υπουργεία, καθώς και όλες οι ΜΚΟ, εγχώριες και διεθνείς, να μοιράσουν μάσκες στους εργαζόμενούς τους έως το Σάββατο. Ταυτόχρονα, κάλεσε τον πληθυσμό να κινητοποιηθεί για να φτιάχνονται μάσκες στη χώρα, η τιμή των οποίων δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 2.500 φράγκα (0,23 ευρώ) ανά τεμάχιο.
Το μέτρο προστέθηκε σε σειρά άλλων που είχε ανακοινώσει ήδη: την απαγόρευση της κυκλοφορίας τη νύχτα, το κλείσιμο των σχολείων, των συνόρων, των χώρων λατρείας, καθώς και την απαγόρευση των δημόσιων συγκεντρώσεων.
Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP