Εσείς ρωτάτε, εμείς απαντάμε

Τετάρτη, 15 Απριλίου 2020 07:41
UPD:07:53
A- A A+

Απέναντι στις νέες μεγάλες προκλήσεις που φέρνει η μάχη κατά του νέου κορωνοϊού, ένα από τα «όπλα» μας είναι και η σωστή ενημέρωση. Τα περιοριστικά μέτρα, τα μέτρα στήριξης για την οικονομία, οι αλλαγές στις συναλλαγές με εφορία και τράπεζες, οι εξελίξεις στο επιστημονικό πεδίο, είναι όλα νέα και αλλάζουν καθημερινά. Τα «θολά» σημεία δεν λείπουν, όπως σε κάθε τι πρωτόγνωρο.

Tο naftemporiki.gr και οι συνεργάτες του συγκέντρωσαν νέες απορίες αναγνωστών και δίνουν τις απαντήσεις.

Φοιτητής που ενοικιάζει σε άλλη πόλη από αυτή του αλλά δεν είναι εξαρτημένο τέκνο, δικαιούται τη μείωση ενοικίου 40%;

Όχι, τη μείωση δεν εξασφαλίζουν όλοι όσοι σπουδάζουν σε άλλη πόλη από εκείνη της μόνιμης καταοικίας τους. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι φοιτητές να θεωρούνται  εξαρτώμενα τέκνα εργαζομένων που απασχολούνται σε επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας ή που εργάζονται σε επιχειρήσεις οι οποίες έχουν πληγεί και έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας τους.

Είμαι σε αναστολή σύμβασης και δικαιούχος των 800 ευρώ. Το μισθωτήριο συμβόλαιο όμως είναι στο όνομα του συζύγου μου που είναι συνταξιούχος. Δικαιούμαι την μείωση ενοικίου;

Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει δημοσιεύσει η ΠΟΜΙΔΑ: «Δικαιούχος μείωσης είναιο  εργαζόμενος που τέθηκε σε αναστολή, όταν ο ίδιος είναι δηλωμένος ως μισθωτής κατοικίας στο μισθωτήριο και την ανάλογη εφαρμογή του TAXISNET. Σε περίπτωση συμμισθωτών που μόνον ο ένας εξ αυτών δικαιούται τη μείωση, αυτή υπολογίζεται στο δικό του μερίδιο του ενοικίου, και όχι στο σύνολο. Το ίδιο κατά τη γνώμη μας θα πρέπει να ισχύσει και όταν ο τεθείς σε αναστολή εργασίας είναι ο/η σύνοικος σύζυγος του μισθωτή»

Δικαιούμαι το επίδομα των 800 ευρώ και τη μείωση ενοικίου πρώτης κατοικίας. Έχω όμως δύο εκμισθωτές. Συμπληρώνοντας το ΑΦΜ του ενός, από τη στιγμή που η πλατφόρμα στο supportemployees δεν προβλέπει κάτι άλλο, είμαι καλυμμένη;

Ναι είστε καλυμμένη

Είμαι εγγεγραμμένος στον ΟΑΕΔ, έχω κάρτα ανεργίας, αλλά δεν δικαιούμαι κανένα επίδομα ως μακροχρόνια άνεργος. Θα λάβω τώρα το βοήθημα των 400 ευρώ;

Σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, η έκτακτη οικονομική ενίσχυση αφορά όσους εγγεγραμμένους ανέργους απόκτησαν την ιδιότητα του μακροχρόνια άνεργου, δηλαδή ξεπέρασαν τους 12 μήνες συνεχούς εγγεγραμμένης ανεργίας, από την 1 Απριλίου 2019 έως και τη δημοσίευση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, παραμένουν άνεργοι και δεν έλαβαν το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας.

Έχω Ο.Ε. με περισσότερους από πέντε υπαλλήλους. Αποκλείομαι από το 800αρι; 
Αρχικά η ενίσχυση ίσχυε για επιχειρήσεις με έως και 5 υπαλλήλους. Το μέτρο επεκτάθηκε σε ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των αυτοαπασχολούμενων και των ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς και σε επιχειρήσεις με τη μορφή Ο.Ε, Ε.Ε, Ε.Π.Ε. και I.K.E., οι οποίες δεν απασχολούν ή απασχολούν έως και 20 εργαζομένους. 

 Άνοιξα νέα επιχείρηση πριν από δύο μήνες και την έκλεισα υποχρεωτικά στις 18/03 λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον νέο κορωνοϊό. Δεν έχω δήλωση ΦΠΑ. Δικαιούμαι ενίσχυση;

Σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί επιχειρήσεις που έχουν υποβάλλει μηδενική δήλωση ΦΠΑ το τελευταίο εξάμηνο δεν δικαιούνται την ενίσχυση. Δεν έχει διευκρινιστεί εάν ισχύει κάτι διαφορετικό για τις νεοσύστατες εταιρείες.

Έχω ατομική επιχείρηση. Εάν χρησιμοποιώ ένα ακίνητο και ως πρώτη κατοικία και ως επαγγελματική έδρα μπορώ να λάβω την μείωση 40% του ενοικίου;

 Επί συμφωνημένης μεικτής χρήσης (κύριας κατοικίας με δικαίωμα και επαγγελματικής έδρας), η μείωση επιμερίζεται αναλογικά στο εμβαδόν που αντιστοιχεί στην επαγγελματική χρήση (πρακτικά αυτό υπολογίζεται στο 25% του ενοικίου) σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ.

Έχω ιδιωτικό ιατρείο. Δικαιούμαι κάποια στήριξη και ποια;

Οι ΚΑΔ ιατρικών δραστηριοτήτων που περιλαμβάνονται στην λίστα των πληττόμενων επαγγελμάτων είναι οι ακόλουθοι:

8621: Δραστηριότητες άσκησης γενικών ιατρικών επαγγελμάτων

8622: Δραστηριότητες άσκησης ειδικών ιατρικών επαγγελμάτων

8623: Δραστηριότητες άσκησης οδοντιατρικών επαγγελμάτων

869012: Υπηρεσίες νοσοκόμου

869013: Υπηρεσίες φυσιοθεραπείας

869014: Υπηρεσίες ασθενοφόρων

869015: Υπηρεσίες ιατρικού εργαστηρίου

869016: Υπηρεσίες τραπεζών αίματος, σπέρματος και οργάνων μεταμόσχευσης

869017: Υπηρεσίες διαγνωστικών εικόνων χωρίς ερμηνεία

869018: Υπηρεσίες ψυχικής υγείας

Αναστολή των συμβάσεων εξαρτημένης εργασίας.

Δυνατότητα εκ περιτροπής εργασίας του προσωπικού.

Αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

Έκπτωση 25% στην εμπρόθεσμη καταβολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων,

Απαγόρευση απόλυσης/καταγγελίας σύμβασης εργασίας ως απαραίτητη προϋπόθεση για να ισχύσουν τα ευνοϊκά μέτρα.

Γιατί απαγορεύθηκε η κολύμβηση στη θάλασσα; Υπάρχουν εξαιρέσεις; 

Η παγόρευση της κολύμβησης στη θάλασσα αποφασίστηκε στο πλαίσιο της προσπάθειας να αποτραπεί ο συγχρωτισμός στις παραλίες της χώρας και να μειωθεί η διασπορά του κορωνοϊού Ωστόσο οι περιορισμοί κάμπτονται στην περίπτωση πολιτών με σοβαρά προβλήματα υγείας (παιδιά με αυτισμό, ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας ή σε φάση αποκατάστασης, κ.α.), που χρήζουν είτε σωματικής άσκησης, είτε άλλων θεραπευτικών πρακτικών, όπως το θαλάσσιο λουτρό ή άλλων συναφών τρόπων αποκατάστασης.

Οι πολίτες του προηγούμενου εδαφίου κατά την άσκησή τους αυτή, οφείλουν να κατέχουν και να επιδεικνύουν το σχετικό ιατρικό πιστοποιητικό, με συνημμένη γνωμάτευση του ιατρού τους.

Μπορείτε να υποβάλετε τις δικές σας ερωτήσεις εδώ

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή