Επιθέσεις του τουρκικού στρατού εντός του ιρακινού εδάφους

Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2007 11:51
UPD:12:14

A- A A+

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ δυνάμεις έπληξαν θέσεις των Κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ σε απόσταση μέχρι και 50 χλμ. εντός του ιρακινού εδάφους, επιβεβαίωσε κορυφαίος Τούρκος υπουργός, δηλώσεις του οποίου δημοσιεύονται σήμερα στον τουρκικό Τύπο.

Επίσης, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Rueters επικαλούμενο τουρκικές στρατιωτικές πηγές, σε επιθέσεις κατά κουρδικών στόχων εντός του Ιράκ από την περασμένη Κυριακή έως και την Τρίτη, έλαβαν μέρος τουρκικά μαχητικά αλλά και Τούρκοι στρατιώτες.

Το μπαράζ επιθέσεων του τουρκικού στρατού προκάλεσε ο θάνατος 12 Τούρκων στρατιωτών σε ενέδρα των ανταρτών του ΡΚΚ, οι οποίοι έπιασαν αιχμαλώτους άλλους οκτώ στρατιώτες.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου που επικαλούνται δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Τσεμίλ Τσισέκ, μετά την αιματηρή ενέδρα του ΡΚΚ αεροσκάφη F-16 έπληξαν στόχους αρχικά στα σύνορα Τουρκίας – Ιράκ και στη συνέχεια νοτιότερα εντός του ιρακινού εδάφους.

Τα τουρκικά μαχητικά εισχώρησαν σε απόσταση μέχρι και 40-50 χλμ. στο εσωτερικό του Ιράκ για να χτυπήσουν επανειλημμένως βάσεις των Κούρδων ανταρτών, δήλωσε ο κ. Τσισέκ, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet.

Στρατιωτικές πηγές δήλωσαν εξάλλου, στο πρακτορείο Reuters ότι περίπου 300 στρατιώτες προχώρησαν περίπου 10 χιλιόμετρα εντός του ιρακινού εδάφους, καταδιώκοντας Κούρδους αντάρτες. Όπως είπαν, κατά την επιχείρηση σκοτώθηκαν 34 αντάρτες του ΡΚΚ.

Όπως διευκρίνισαν οι ίδιες πηγές, οι εν λόγω επιθέσεις είναι μικρού βεληνεκούς, όπως αυτές που έχουν διεξαχθεί κατά το παρελθόν στη ορεινή περιοχή των τουρκο-ιρακινών συνόρων, και όχι μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις τις οποίες προσπαθούν να αποτρέψουν Ουάσινγκτον και Βαγδάτη.

«Περαιτέρω επιδρομές καταδίωξης εντός του βορείου Ιράκ μπορούν να αναμένονται, ωστόσο μέχρι σήμερα (Τετάρτη) δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο», δήλωσε στρατιωτικός αξιωματούχος, συμπληρώνοντας ότι όλοι οι στρατιώτες που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις έχουν πλέον επιστρέψει στην Τουρκία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή