Νέα Υόρκη, Καλιφόρνια και άλλες πολιτείες οργανώνουν σταδιακή άρση του lockdown

Με στόχο την επανεκκίνηση της αμερικανικής οικονομίας
Τρίτη, 14 Απριλίου 2020 09:23
UPD:09:39
REUTERS/CAITLIN OCHS
A- A A+

Σταδιακή άρση των μέτρων κοινωνικής απομόνωσης, με στόχο την επανεκκίνηση της αμερικανικής οικονομίας την οποία προανήγγειλε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, έστω και αν αυτή τη στιγμή οι ΗΠΑ είναι το επίκεντρο της πανδημίας με πολλές εκατοντάδες νεκρούς καθημερινά, σχεδιάζουν οι κυβερνήτες 10 πολιτειών, μεταξύ των οποίων η Νέα Υόρκη και η Καλιφόρνια.  

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο δήλωσε χθες ότι συνεργάζεται με πέντε ομολόγους του στο Νιου Τζέρσεϊ, το Κονέκτικατ, το Ντελάουερ, την Πενσιλβάνια και το Ρόουντ Άιλαντ για να σχεδιάσουν από κοινού τις καλύτερες στρατηγικές για την άρση του lockdown που επιβλήθηκε τον περασμένο μήνα για τον περιορισμό της διασποράς του νέου κορωνοϊού.

Παρόμοιες δηλώσεις έκαναν επίσης οι κυβερνήτες της Καλιφόρνιας, του Όρεγκον και της Ουάσιγκτον, πλήρως ευθυγραμμισμένοι με τις χθεσινές ανακοινώσεις του Αμερικανού προέδρου και σημειώνοντας σε κάθε περίπτωση ότι οποιοδήποτε χαλάρωση των μέτρων δεν θα τεθεί σε ισχύ πριν από την ουσιαστική μείωση θανάτων και κρουσμάτων του Covid-19. Το σχέδιο αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα και θα εξελιχθεί «αναλόγως των εξελίξεων», επεσήμανε ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια Γκάβιν Νιούσομ. Αργότερα, ανακοίνωσε τη «συμμαχία» της με τις ανατολικές πολιτείες και η Μασαχουσέτη.

Κατά τα λεγόμενα του ίδιου του Τραμπ, στη χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο αριθμός των θανάτων από τον κορωνοϊό στις ΗΠΑ έχει αρχίσει να σταθεροποιείται, προφανώς λόγω του lockdown.

THE WHITE HOUSE

Τουλάχιστον 1.500 νέοι θάνατοι αναφέρθηκαν τη Δευτέρα στις ΗΠΑ, αριθμός όντως μειωμένος σχετικά με τους 2.000 νεκρούς που αναφέρονταν επί καθημερινής βάσεως την περασμένη εβδομάδα. Ομοίως, μειωμένος ήταν και ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κορυσμάτων - περίπου 23.000 χθες, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα έφθαναν τις 30.000 έως και 50.000 την ημέρα.

Οι 10 κυβερνήτες, όλοι του Δημοκρατικού Κόμματος, πλην του κυβερνήτη της Μασαχουσέτης, δεν όρισαν χρονοδιάγραμμα για την άρση του lockdown. Σημείωσαν όμως ότι βασικές επιχειρήσεις, σχολεία και πανεπιστήμια θα επαναλειτουργήσουν με βάση της οδηγίες των επιστημόνων και όχι με πολιτικά κριτήρια.

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι η Πρωτομαγιά είναι μία πιθανή ημερομηνία για τη χαλάρωση των μέτρων περιορισμού.  

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, BBC, Guardian

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή