Κορωνοϊός: Πάνω από 1,9 εκατ. κρούσματα παγκοσμίως

Τρίτη, 14 Απριλίου 2020 06:00
UPD:11:43
REUTERS/MAXIM SHEMETOV
A- A A+

Το 1,9 εκατ. (και όχι τα 2 εκατ. όπως μεταδόθηκε εκ παραδρομής) ξεπέρασαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα (ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το αμερικανικό πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ιατρικής σχολής της Βαλτιμόρης, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ξεπέρασε το 1.904.000 ενώ οι θάνατοι πλησιάζουν τις 119.000.

Κατά την ίδια βάση δεδομένων του Τζονς Χόπκινς, στις ΗΠΑ καταγράφονται 682.619 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, τα περισσότερα στον κόσμο, και 23.529 θάνατοι. Πρόκειται γα τον πιο βαρύ απολογισμό θυμάτων στον κόσμο. Τη Δευτέρα στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, επίκεντρο της επιδημίας στις ΗΠΑ, ξεπεράστηκε το όριο των 10.000 νεκρών εξαιτίας της πανδημίας. Ο κυβερνήτης της Άντριου Κουόμο εκτίμησε πάντως ότι «το χειρότερο» στάδιο της κρίσης έχει «ξεπεραστεί», καθώς ο καθαρός αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία (η διαφορά μεταξύ των ανθρώπων που εισήχθησαν και αυτών που έλαβαν εξιτήριο) βρίσκεται σε πτώση. Ο διευθυντής των CDC Ρόμπερτ Ρέντφιλντ, εκτίμησε πως οι ΗΠΑ «πλησιάζουν στην κορύφωση» της πανδημίας.

Την ίδια ώρα, στην Ισπανία καταγράφονται 170.099 κρούσματα και 17.756 θάνατοι, ενώ στην Ιταλία 159.516 κρούσματα και 20.465 θάνατοι. Στις άλλες χώρες όπου τα κρούσματα μόλυνσης από την πανδημία έχουν πλέον ξεπεράσει τις 100.000 συμπεριλαμβάνονται η Γαλλία καθώς και η Γερμανία.

ΠΟΥ: Δέκα φορές πιο θανατηφόρος από τον Η1Ν1 ο κορωνοϊός

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισήμανε χθες πως ο νέος κορωνοϊός είναι δέκα φορές πιο θανατηφόρος από τον ιό της γρίπης τύπου Α (Η1Ν1), που εμφανίστηκε στα τέλη Μαρτίου 2009 στο Μεξικό, ζητώντας μια «αργή» άρση των μέτρων περιορισμού της μετακίνησης.

«Τα δεδομένα από αρκετές χώρες μας δίνουν μια σαφέστερη εικόνα αυτού του ιού, πώς συμπεριφέρεται, πώς να τον σταματήσουμε. Γνωρίζουμε ότι η Covid-19 εξαπλώνεται γρήγορα και γνωρίζουμε ότι είναι θανατηφόρος: Δέκα φορές περισσότερο από τον ιό που είναι υπεύθυνος για την πανδημία της γρίπης του 2009», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους στην ψηφιακή συνέντευξη Τύπου από τη Γενεύη.

Παράλληλα τόνισε πως η παραγωγή ενός «ασφαλούς και αποτελεσματικού» εμβολίου είναι αναγκαία για να σταματήσει εντελώς η μετάδοση του ιού. «Η εποχή της παγκοσμιοποίησης σημαίνει ότι ο κίνδυνος της επαναφοράς και αναζωπύρωσης της Covid-19 θα συνεχίσει να υπάρχει. Ουσιαστικά, η παραγωγή και η διανομή ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου θα είναι αναγκαία για την πλήρη διακοπή της μετάδοσης», πρόσθεσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Γ. Τέντρος.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Xinhua, AFP

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή