Διαχωρισμός Ανατολής-Δύσης στον έλεγχο του Covid-19

Δευτέρα, 13 Απριλίου 2020 20:56
UPD:20:56
REUTERS/ALY SONG
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Του Τζέφρι Ντ. Σακς*
EPA

Ο Τζέφρι Ντ. Σακς

*Ο Τζέφρι Ντ. Σακς, καθηγητής Βιώσιμης Ανάπτυξης και καθηγητής Πολιτικής και Διαχείρισης Υγείας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, είναι διευθυντής του Κέντρου Βιώσιμης Ανάπτυξης στην πόλη Κολούμπια και του Δικτύου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του ΟΗΕ.

Οι χώρες της Ανατολικής Ασίας έχουν υποσκελίσει τις ΗΠΑ και την Ευρώπη στον έλεγχο της πανδημίας του Covid-19, παρά το γεγονός ότι η έξαρση ξεκίνησε από την Κίνα, με την οποία η υπόλοιπη Ανατολική Ασία συνδέεται στενά μέσω του εμπορίου και των ταξιδίων. Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη θα πρέπει να μάθουν το συντομότερο δυνατόν από τις προσεγγίσεις της Ανατολικής Ασίας, οι οποίες θα μπορούσαν ακόμη να σώσουν τεράστιο αριθμό ζωών στη Δύση και τον υπόλοιπο κόσμο.

Ένα σημαντικό σημείο εκκίνησης για σύγκριση είναι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων και των θανάτων από τον Covid-19 ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού, όπως φαίνεται στην πρώτη στήλη του συνοδευτικού πίνακα για την 7η Απριλίου. Είναι σαν οι δύο περιοχές να βρίσκονται σε διαφορετικούς κόσμους. Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ έχουν πληγεί από την πανδημία: οι επιβεβαιωμένες περιπτώσεις ανά εκατομμύριο κυμαίνονται από 814 (Ηνωμένο Βασίλειο) έως 3.036 (Ισπανία) και οι θάνατοι ανά εκατομμύριο κυμαίνονται από 24 έως 300. Στις χώρες της Ανατολικής Ασίας οι επιβεβαιωμένες περιπτώσεις ανά εκατομμύριο κυμαίνονται από 3 (Βιετνάμ) έως 253 (Σιγκαπούρη) και οι θάνατοι ανά εκατομμύριο από 0 έως 4.

Οι χώρες της Ανατολικής Ασίας συστηματικά δεν υποβαθμίζουν τις περιπτώσεις και τους θανάτους σε σχέση με τους δυτικούς ομολόγους τους. Και οι δύο περιοχές έχουν κάνει ελέγχους σε ένα παρόμοιο ποσοστό των πληθυσμών τους, όπως φαίνεται στην τρίτη στήλη του πίνακα.

Βασικές διαφορές

Είναι σημαντικό ότι οι διαφορές μεταξύ των δύο περιοχών δεν αντανακλούν πιο έντονα οικονομικά lockdowns στην Ανατολική Ασία. Η Google δημοσίευσε πρόσφατα ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με τη μείωση της δραστηριότητας σε διάφορους τομείς της οικονομίας. Τα αποτελέσματα της Google σχετικά με τον κλάδο λιανικής εμφανίζονται στην τέταρτη στήλη του πίνακα. Οι διαταραχές στην κανονική ζωή (συγκρίνοντας το τέλος Μαρτίου με μια γραμμή βάσης από τις 3 Ιανουαρίου έως τις 6 Φεβρουαρίου) είναι λιγότερο σοβαρές στην Ανατολική Ασία.

Η διαφορά για τα οικονομικά αποτελέσματα και τη δημόσια υγεία για τις χώρες της Ανατολικής Ασίας και της Δύσης αντανακλά 3 βασικές διαφορές μεταξύ των περιφερειών. Αρχικά, οι χώρες της Ανατολικής Ασίας ήταν πολύ καλύτερα προετοιμασμένες για μία νέα εστία της νόσου. Το ξέσπασμα του SARS το 2003 ήταν μια έκκληση αφύπνισης και τα συχνά κύματα δάγκειου πυρετού σε αρκετές χώρες της Ανατολικής Ασίας ενίσχυσαν το μήνυμα. Στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ οι ανησυχίες σχετικά με τους ιούς SARS, Έμπολα, Ζίκα και τον δάγκειο πυρετό φάνηκαν να απέχουν, αφηρημένες και (με εξαίρεση το SARS) κυρίως «τροπικές». Το αποτέλεσμα αυτής της μεγαλύτερης ενημέρωσης ήταν ένα πολύ υψηλότερο εθνικό επίπεδο συναγερμού σε όλη την περιοχή, όταν η Κίνα δημοσίευσε για πρώτη φορά δημοσίως ένα ασυνήθιστο σύμπλεγμα περιπτώσεων πνευμονίας στη Γουχάν στις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Στον έλεγχο μιας επιδημίας, η έγκαιρη δράση είναι ζωτικής σημασίας για τον περιορισμό. Από τις αρχές Ιανουαρίου οι περισσότερες γειτονικές χώρες της Κίνας άρχισαν να περιορίζουν τα ταξίδια προς αυτή και ενίσχυσαν αμέσως τους ελέγχους και τις ενέργειες παρακολούθησης. Η Κίνα και άλλες χώρες έχουν αναπτύξει νέες ψηφιακές τεχνολογίες για την παρακολούθηση της εξάπλωσης της νόσου.

Λιγότερο προσεκτικοί

Οι δυτικές χώρες ήταν πολύ λιγότερο προσεκτικές στον νέο κορονοϊό όταν εμφανίσθηκε για πρώτη φορά. Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ήρθαν σε επαφή με τα CDC της Κίνας στις 3 Ιανουαρίου. Η πρώτη υπόθεση στις ΗΠΑ επιβεβαιώθηκε στις 20 Ιανουαρίου. Κι όμως στις 31 Ιανουαρίου, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ταξιδιωτικούς περιορισμούς προς την Κίνα. Ακόμα και τότε, αυτοί οι ζωτικής σημασίας περιορισμοί δεν ελήφθησαν σοβαρά υπόψη. Πρόσφατες εκτιμήσεις δείχνουν ότι 430.000 άνθρωποι έφθασαν στις ΗΠΑ από την Κίνα μετά το ξέσπασμα της επιδημίας, συμπεριλαμβανομένων περίπου 40.000 μετά τη λεγόμενη ταξιδιωτική απαγόρευση του Τραμπ.

Ο κόσμος στην Ανατολική Ασία γνωρίζει επίσης για τις κατάλληλες προφυλάξεις που πρέπει να ληφθούν. Οι μάσκες προσώπου χρησιμοποιούνται ευρέως τουλάχιστον από τον SARS. Οι δυτικές αρχές, αντίθετα, ζήτησαν από το κοινό να μη φορούν μάσκες προσώπου, εν μέρει για να κατευθύνουν την περιορισμένη προσφορά προστατευτικών μασκών στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και εν μέρει επειδή οι αξιωματούχοι υποτιμούν τα οφέλη των μασκών για τη μείωση των νέων λοιμώξεων. Ομοίως, τα απολυμαντικά χειρός, η μεγαλύτερη φυσική απόσταση και οι λιγότερες χειραψίες αποτελούν μέρος της καθημερινότητας ζωής των Ασιατών.

Εντοπισμός συμπτωμάτων

Τέλος, οι αρχές της Ανατολικής Ασίας έχουν εντατικοποιήσει δραματικά τον εντοπισμό των συμπτωμάτων καθώς οι άνθρωποι μετακινούνται σε δημόσιους χώρους, γραφεία και άλλους πολυσύχναστους τόπους. Είναι δεδομένο πολλές επιχειρήσεις να ελέγχουν τη θερμοκρασία σώματος όλων των εργαζομένων καθώς εισέρχονται στον χώρο εργασίας. Η παρακολούθηση της θερμοκρασίας χρησιμοποιείται επίσης σε κόμβους διέλευσης όπως αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς. Η πρακτική αυτή εξακολουθεί να είναι σχεδόν ανύπαρκτη στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Το ξέσπασμα στην Κίνα ήταν το χειρότερο στην Ανατολική Ασία και κατά κάποιο τρόπο, το πιο διδακτικό για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Σε αντίθεση με τους γείτονές της, η Κίνα γνώρισε μια πλήρης επιδημία για αρκετές εβδομάδες, από τα μέσα Δεκεμβρίου μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου. Την εποχή που η Κίνα έβαλε τη Γουχάν σε καραντίνα στις 23 Ιανουαρίου, υπήρχαν ήδη 375 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην επαρχία Χουμπέι, όπου βρίσκεται η Γουχάν και πιθανότατα πολλά ακόμη μη επιβεβαιωμένα περιστατικά (συμπτωματικά αλλά μη δοκιμασμένα περιστατικά ή ασυμπτωματικά). Ο ιός είχε επίσης αρχίσει να εξαπλώνεται στην Κίνα, με επιπλέον 196 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις.

Σε αυτό το στάδιο, η Κίνα ανέλαβε δραστικά μέτρα. Συγκράτησε τα ταξίδια και τις μετακινήσεις στο κοινό, εφάρμοσε γρήγορα ηλεκτρονικά συστήματα για την παρακολούθηση ατόμων και την επιβολή εντολών απομόνωσης και έκανε εκτενείς δοκιμές και μαζικές παρακολουθήσεις για συμπτώματα. Τα μέτρα ήταν αναμφισβήτητα πολύ δραστικά και επικρίθηκαν ευρέως. Ωστόσο, ήταν επίσης αξιοσημείωτα αποτελεσματικά. Η Κίνα έφερε μία επιδημία σε πλήρη και ταχεία εξάπλωση υπό έλεγχο μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες -ένα κατόρθωμα που πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι ήταν αδύνατο.

Μαθαίνοντας από την επιτυχία

Πολλοί αμφισβητούν εάν οι αυστηροί έλεγχοι της Κίνας μπορούν να λειτουργήσουν ή να γίνουν αποδεκτοί στις ΗΠΑ. Ωστόσο, οι ΗΠΑ πρέπει να μάθουν από την επιτυχία της Κίνας και από την επιτυχία της Ανατολικής Ασίας γενικότερα. Όπως επεσήμανε με ειλικρίνεια ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ, Φράνσις Κόλινς, «η προσέγγιση που πρέπει να ακολουθήσουμε αυτή τη στιγμή είναι αυτή που οι περισσότεροι άνθρωποι θα τη θεωρήσουν πολύ δραστική, διότι διαφορετικά δεν είναι αρκετά δραστική».

Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη την επιδημία υπό έλεγχο και οι ελλείψεις των σωστικών αναπνευστήρων και των θανάτων των εργαζομένων στον τομέα της υγείας που δεν διαθέτουν βασικό εξοπλισμό προστασίας συμπληρώνουν την τραγωδία. Η ανταπόκριση της δημόσιας υγείας θα είναι καθοριστική για την αναχαίτιση του Covid-19 πριν καταστρέψει ολόκληρους πληθυσμούς στη Δύση και σε όλο τον κόσμο. Και η σωστή προσέγγιση στη Δύση απαιτεί να μάθουμε ότι μπορούμε από την Ανατολική Ασία όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Copyright: Project Syndicate, 2020.
www.project-syndicate.org    

 

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή