Ευρωβουλή: Έκκληση στην ¶γκυρα για αποχή από δυσανάλογες δράσεις στο β.Ιράκ

Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2007 18:47
A- A A+

Έκκληση προς την Τουρκία «να απόσχει από δυσανάλογες στρατιωτικές δράσεις στο βόρειο Ιράκ» απηύθυναν οι ευρωβουλευτές, με την έγκριση πρότασης ψηφίσματος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, που εισηγήθηκε η Ολλανδή ευρωβουλευτής Ομεν Ρούιτεν.

Κατά την ψηφοφορία οι ευρωβουλευτές ενέκριναν, μεταξύ άλλων, τροπολογία για το Ιράκ που κατέθεσε σήμερα η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων.

Με την τροπολογία οι ευρωβουλευτές δηλώνουν ότι «ανησυχούν σοβαρά για τις συνέπειες τυχόν στρατιωτικής επέμβασης τουρκικών στρατευμάτων στο βόρειο Ιράκ».

Απευθύνουν έκκληση στην Τουρκία «να απόσχει από οποιεσδήποτε δυσανάλογες στρατιωτικές επιχειρήσεις που παραβιάζουν την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ και προτρέπουν την Τουρκία και το Ιράκ να επιταχύνουν τη στρατιωτική και αστυνομική συνεργασία για την αποτελεσματική πρόληψη τρομοκρατικών δραστηριοτήτων από το βόρειο Ιράκ».

Καλούν, επίσης, το Συμβούλιο «να πιέσει για απτή συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και της Κουρδικής Περιφερειακής κυβέρνησης του Ιράκ, η οποία θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της για την πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων από το έδαφός της».

Οι ευρωβουλευτές δηλώνουν ότι «καταδικάζουν σθεναρά τις βιαιότητες που διαπράττουν το ΡΚΚ και άλλες τρομοκρατικές ομάδες σε τουρκικό έδαφος. Εκφράζουν την αλληλεγγύη τους προς την Τουρκία στον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας και επαναλαμβάνουν την έκκλησή τους προς το ΡΚΚ να κηρύξει αμέσως εκεχειρία και να τη σεβαστεί».

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή