Ολα μπερδεύονται

Στο βουνό οι Κούρδοι, τουρκο-συριακή συμμαχία και ο ρόλος του Μπαρζανί
Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2007 19:57

A- A A+

Ενα παλιό ρητό λέει ότι ο μόνος φίλος των Κούρδων είναι το βουνό. Το βουνό βρίσκεται σε απόσταση άνω των τεσσάρων ωρών με το αυτοκίνητο από το Ντιγιάρμπακιρ, στο ιρακινό Κουρδιστάν. Εκεί, σε μια ζώνη που δεν ήταν ποτέ υπό τον πλήρη έλεγχο κανενός κράτους, εκπαιδεύονται και προετοιμάζουν τις επιθέσεις τους 3.500 μέλη του ΡΚΚ. Σε αυτή τη ζώνη έχει πλέον την άδεια να εισέλθει ο τουρκικός στρατός όσες φορές χρειαστεί για διάστημα ενός έτους.

Παλιότερα, το βουνό ήταν καταφύγιο των περίφημων πεσμεργκά (στα κουρδικά, η λέξη σημαίνει «αυτός που πρόκειται να πεθάνει»). Τώρα, οι πεσμεργκά είναι οι στρατιώτες της αυτόνομης κυβέρνησης του ιρακινού Κουρδιστάν και υπηρετούν την κυβέρνηση του κούρδου Μασούντ Μπαρζανί. «Ο τουρκικός στρατός έχει μπει 24 φορές στο Ιράκ από τη δεκαετία του '80», λέει στον απεσταλμένο της Εl Pais ένας κούρδος πολιτικός που πρόσκειται στην κυβέρνηση του ιρακινού Κουρδιστάν. «Πάντα όμως είχε την άδεια του Μπαρζανί και των πεσμεργκά του. Εμείς συμφωνούσαμε γιατί βρισκόμασταν σε πόλεμο με το ΡΚΚ. Αλλά αυτό σήμερα δεν ισχύει».

Ο Μασούντ Μπαρζανί εξέδωσε την περασμένη Παρασκευή μια ανακοίνωση με την οποία γνωστοποίησε στην Τουρκία ότι είναι διατεθειμένος να υπερασπιστεί την ακεραιότητα του εδάφους του. Κούρδοι πολιτικοί, όπως ο δήμαρχος του Ντιγιάρμπακιρ Ντερμιμπάς, ηγέτης του Κόμματος της Κοινωνίας και της Δημοκρατίας, προσπαθούν να χορηγήσουν περισσότερα δικαιώματα στους πολίτες τους, αλλά κάθε φορά που οι θεσμοί αποτυγχάνουν, οι Κούρδοι ανεβαίνουν στο βουνό. «Μη με πείτε μετά τρομοκράτη», λέει η γυναίκα στο δήμαρχο. «Μου λένε ότι είμαι Τουρκάλα, αλλά δεν μου δίνουν τα ίδια δικαιώματα με τους Τούρκους. Γιατί είμαι Κούρδισσα». Τα 26 εκατομμύρια των Κούρδων αποτελούν την τέταρτη σε μέγεθος ενότητα της Μέσης Ανατολής, μετά τους Αραβες, τους Τούρκους και τους Πέρσες. Στην Τουρκία είναι 14 εκατομμύρια (το 20% του πληθυσμού), στο Ιράν 6 εκατομμύρια (10%) και στη Συρία ένα εκατομμύριο (επίσης 10%).

Κουρδικά μέσα ενημέρωσης, μεταδίδουν ότι η επίσκεψη του Σύρου Προέδρου Ασαντ στην Αγκυρα κατέληξε σε μυστική συμφωνία. Ο Ασαντ παραχώρησε ρητή άδεια στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία για υπέρπτηση, εφόσον το θεωρήσει απαραίτητο, του συριακού εναέριου χώρου, με σκοπό την επίθεση κατά των Κούρδων από το νότο καθώς οι επίγειες δυνάμεις της θα πλήττουν το ΡΚΚ από το βορρά.

Η ανάγκη ενεργοποίησης παρόμοιου μέτρου μπορεί να υποδηλοί μόνο μια στρατιωτική επιχείρηση γιγαντιαίων διαστάσεων, που δεν θα αφορά τις δραστηριότητες του ΡΚΚ, αλλά του συνόλου της κουρδικής κυβέρνηση στο Β. Ιράκ, μεταδίδουν τα κουρδικά μέσα ενημέρωσης.

Οι ΗΠΑ ζητούν αυτοπεριορισμό από την Τουρκία, αλλά υποστήριξαν τις επιχειρήσεις του Ισραήλ στο Λίβανο για να απελευθερωθούν δύο Ισραηλινοί στρατιώτες, σχολιάζει ο τουρκικός Τύπος.

Εl Pais, Kurdistan TV

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή