Covid-19: «Ευάλωτοι» οι οίκοι ευγηρίας σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Παρασκευή, 10 Απριλίου 2020 13:27
UPD:13:36
REUTERS/ERIC GAILLARD
A- A A+

Τεράστια δυσκολία να αντιμετωπίσουν την πανδημία του νέου κορωνοϊού αντιμετωπίζουν κατά τα φαινόμενα οίκοι ευγηρίας σε χώρες της Ευρώπης, αλλά και στις ΗΠΑ. Καθώς συγκλονιστικές ιστορίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αυξάνονται οι καταγγελίες για απάνθρωπη μεταχείριση εις βάρος των ηλικιωμένων, οι οποίοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, ενώ παράλληλα διενεργούνται σχετικές έρευνες.

Στην Ισπανία, ο στρατός ανέφερε ότι εντόπισε νεκρούς και εγκαταλελειμένους ανθρώπους στα κρεβάτια τους, αφότου κλήθηκε να βοηθήσει. Σε οίκους ευγηρίας μόνο στη Μαδρίτη έχουν καταγραφεί από τις 8 Μαρτίου 4.260 θάνατοι ηλικιωμένων, οι οποίοι είτε είχαν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό είτε παρουσιάζαν συμπτώματα της νόσου, ανέφερε την Τετάρτη η περιφερειακή κυβέρνηση.   

Στη Γαλλία επίσης, σχεδόν το ένα τρίτο των θανάτων από τη νόσο αφορά ηλικιωμένους σε οίκους ευγηρίας – 3.237. Στο Παρίσι μόνο έχουν καταγραφεί 172 περιπτώσεις και περισσότεροι από 2.300 οίκοι ευγηρίας έχουν αναφέρει τουλάχιστον ένα κρούσμα του Covid-19.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός οίκου ευγηρίας στη Μουζάν, κοντά στις Κάννες, όπου 31 άνθρωποι – το ένα τρίτο των τροφίμων – έχασαν τη ζωή τους από τις 20 Μαρτίου. Εκπρόσωπος του οίκου ευγηρίας αποκάλυψε επίσης ότι 14 μέλη του προσωπικού (από τα 50) διαγιγνώστηκαν θετικά στον ιό. Η οικογένεια ενός ηλικιωμένου στράφηκε στη δικαιοσύνη.

Στην Ιταλία, πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν τη διενέργεια κοινοβουλευτικής έρευνας εξαιτίας του μεγάλου αριθμού θανάτων σε οίκους ευγηρίας. Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Υγείας (ISS), 3.859 έχουν χάσει τη ζωή τους σε οίκους ευγηρίας σε ολόκληρη τη χώρα από την 1η Φεβρουαρίου. Από αυτούς, 133 είχαν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό και 1.310 είχαν συμπτώματα που συνδέονταν με τη νόσο. Όπως δήλωσε ωστόσο ο επιδημιολόγος Τζιοβάνι Ρέτζα την Τρίτη στους δημοσιογράφους, τα νούμερα ενδεχομένως να είναι μεγαλύτερα, δεδομένου ότι έχουν πραγματοποιηθεί λίγα διαγνωστικά τεστ στους ηλικιωμένους στους οίκους ευγηρίας.

Οι περισσότεροι θάνατοι σε οίκους ευγηρίας στην Ιταλία έχουν καταγραφεί στη Λομβαρδία, την περιοχή που πλήττεται περισσότερο από την πανδημία και όπου οι εισαγγελείς διεξάγουν έρευνα σε έναν οίκο ευγηρίας στο Μιλάνο, καθώς 27 άνθρωποι πέθαναν την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου και θεωρούνται ύποπτα κρούσματα.

Παρόμοια περιστατικά έχουν επίσης αναφερθεί στη Γερμανία. Στην πιο σοβαρή περίπτωση μέχρι στιγμής, 29 ηλικιωμένοι - από τους 160 – έχασαν τη ζωή τους σε οίκο ευγηρίας στο Βόλφσμπουργκ, αφότου προβλήθηκαν 74. Οι εισαγγελείς διεξάγουν έρευνα για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Στις ΗΠΑ, μία αντίστοιχη περίπτωση καταγράφηκε στην Ουάσιγκτον, όπου 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε οίκο ευγηρίας και το προσωπικό διέσπειρε τον ιό σε άλλους οίκους ευγηρίας στην περιοχή. Στο Τέξας, όπου επίσης καταγράφηκαν πολλά κρούσματα, οι αρχές αρνήθηκαν να αποκαλύψουν στατιστικά στοιχεία για λοιμώξεις ή θανάτους σε οίκους ευγηρίας. Οι αρχές στην Καλιφόρνια κάλεσαν τους πολίτες να απομακρύνουν τους συγγενείς τους από οίκους ευγηρίας όπου  είναι δυνατόν.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Guardian

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή