Οι αλλαγές σε κανονισμούς, από το VAR ως το φάουλ για χέρι

Πέμπτη, 09 Απριλίου 2020 13:34
UPD:15:32
INTIME SPORTS/ΒΗΧΟΣ ΝΙΚΟΣ
A- A A+

Αλλαγές στον κανονισμό για την παράβαση με το χέρι, υπόσχεση για την αναθεώρηση εκείνου για το οφσάιντ και αλλαγή στο πρωτόκολλο VAR, την περίοδο 2020-21, ανακοίνωσε το Διεθνές Συμβούλιο για τους κανονισμούς του ποδοσφαίρου (ΙFAB).

Στην πραγματικότητα, πάντως, οι νέοι κανόνες θα μπορούσαν επίσης να υιοθετηθούν κατά την επανάληψη των πρωταθλημάτων μετά το τέλος της πανδημίας του κορωνοϊού. Σε κάθε περίπτωση, αυτές είναι οι επιλογές για τις ομοσπονδίες που είναι μέλη της FIFA.

Σε περίπτωση που ο επιτιθέμενος αγγίξει ακούσια την μπάλα με το χέρι του, θα τιμωρηθεί μόνο εάν η εξέλιξη της φάσης επιφέρει γκολ ή εάν ο επιτιθέμενος ή η ομάδα του είναι ευνοημένοι (για παράδειγμα, αν περάσει λίγος χρόνος από το άγγιγμα του χεριού).

Για να προσδιοριστεί σαφώς πότε δίνεται φάουλ για χέρι, το όριο του βραχίονα θα πρέπει να βρίσκεται στο κατώτερο σημείο της μασχάλης. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι κάποια τέρματα που δεν μέτρησαν στη διάρκεια της φετινής αγωνιστικής περιόδου θα ισχύουν από τη νέα σεζόν.

Κατά την εκτέλεση του πέναλτι, εάν ο τερματοφύλακας κινηθεί πριν το σουτ αλλά η μπάλα δεν περάσει τη γραμμή ή χτυπήσει στα δοκάρια, η εκτέλεση δεν θα επαναληφθεί (αυτός είναι ο κανόνας που χρησιμοποιείται μέχρι τώρα).

Οποιεσδήποτε κίτρινες κάρτες επιδείχθηκαν στη διάρκεια του αγώνα (συμπεριλαμβανομένης της παράτασης), δεν θα λαμβάνονται υπόψη στη διαδικασία των πέναλτι.

Εάν ένας ποδοσφαιριστής δεχθεί κίτρινη κάρτα στη διάρκεια των 120 λεπτών κι άλλη μία στη διαδικασία των πέναλτι, δεν θα αποβληθεί. Σε περίπτωση που ο τερματοφύλακας και ο εκτελεστής του πέναλτι παραβιάζουν ταυτόχρονα τους κανόνες, θα τιμωρηθεί ο εκτελεστής.

Ακόμη, αν ένας παίκτης δεν σέβεται την υποχρεωτική απόσταση των 4 μέτρων, όταν η μπάλα είναι στο έδαφος, θα τιμωρηθεί.

Επίσης, η IFAB κάνει συστάσεις στους διαιτητές να χρησιμοποιούν την τεχνολογία. Επί της ουσίας πρόκειται για προειδοποίηση προς την Premier League, που είχε αναθέσει στον υπεύθυνο του VAR την εξουσία για αναθεώρηση αποφάσεων.

Μία από τις καινοτομίες είναι ότι οι διαιτητές θα κληθούν να επιστρέφουν στο VAR πιο συχνά, επειδή η IFAB τους παροτρύνει να ελέγξουν όλες τις φάσεις που υπόκεινται σε υποκειμενικό έλεγχο. Ο ήχος των συνομιλιών με το δωμάτιο των βοηθών βίντεο θα πάψει να ακούγεται.

Τα μέλη της IFAB συμφώνησαν ότι η θεμελιώδης φιλοσοφία του οφσάιντ τέθηκε προς εξέταση, προκειμένου να ενθαρρυνθεί το επιθετικό ποδόσφαιρο και η επίτευξη περισσότερων τερμάτων.

«Συνεπώς συμφωνήθηκε περαιτέρω ότι ο κανονισμός για το οφσάιντ θα πρέπει να αναλυθεί και να αναθεωρηθεί με σκοπό να προτείνει δυνητικά αλλαγές που να αντικατοπτρίζουν αυτή τη φιλοσοφία», αναφέρεται.

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις