Προσήλωση στα περιοριστικά μέτρα «ώστε ο Μάιος να είναι καλύτερος από τον Απρίλιο» συνέστησε ο πρωθυπουργός Κυριακος Μητσοτάκης, ο οποίος είχε τηλεδιάσκεψη με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, προκειμένου να την ενημερώσει για τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά την πανδημία και για τα μέτρα στήριξης της οικονομίας.
«Πήραμε τα μέτρα νωρίς και βέβαια η κοινωνία πειθάρχησε στα μέτρα... έχω πει πολλές φορές ότι είμαστε μία Δημοκρατία της πειθούς και όσο κι αν υπάρχει έλεγχος της εφαρμογής των μέτρων, αν η κοινωνία ίδια δεν είχε αγκαλιάσει αυτή την πολιτική, δεν θα είχαμε τα αποτελέσματα τα οποία έχουμε. Πρέπει να επιμείνουμε σε αυτή τη γραμμή τουλάχιστον μέχρι το τέλος Απριλίου ώστε να μπορέσει ο Μάιος να είναι καλύτερος από τον Απρίλιο και αισιοδοξώ ότι σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης συνομιλώντας με την κ. Σακελλαροπούλου.
Ο Πρωθυπουργός τόνισε ακόμη στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στους θεσμούς, το κράτος, τους δημόσιους λειτουργούς και το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Παράλληλα επεσήμανε πως αποδίδει πολύ μεγάλη σημασία στο γεγονός ότι «ανεδείχθη μέσα από την υγειονομική κρίση ένας τεκμηριωμένος τεχνοκρατικός επιστημονικός λόγος ο όποιος αποτελεί και μία διακομματική απάντηση στον λαϊκισμό, στην υπερβολή και στα fake news απ’ όπου κι αν προέρχονται».
Παρατήρησε ακόμη ότι ο λαός αντιλήφθηκε ότι αυτό το οποίο υπερτερεί είναι η υπηρέτηση του συλλογικού καλού. «Ήθελα να σταθώ ιδιαίτερα σε κάποια ζητήματα τα οποία και εσείς είχατε την ευκαιρία να αναδείξετε στο δημόσιο λόγο σας: την πρωτοφανή ωριμότητα και υπευθυνότητα του ελληνικού λαού στη συμμόρφωση με τα μέτρα, τα οποία αναγκαστήκαμε να πάρουμε, που είναι εκ των πραγμάτων μέτρα περιορισμού βασικών ελευθεριών. Νoμίζω, όμως, ότι ο ελληνικός λαός αντελήφθη ότι αυτό το οποίο υπερτερεί είναι η υπηρέτηση του συλλογικού καλού που δεν είναι άλλο από την υγεία του πληθυσμού» σημείωσε. Επισήμανε παράλληλα πως το επόμενο μεγάλο στοίχημα, από τη στιγμή που θα υποχωρήσει ο υγειονομικός κίνδυνος, είναι το οικονομικό πλήγμα να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο βαθύ και να πραγματοποιηθεί με μεγάλη ταχύτητα η επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας.
«Από την πρώτη στιγμή το μέλημά μας ήταν η προστασία της εργασίας, των θέσεων εργασίας και της απασχόλησης. Και οι πολιτικές τις οποίες δρομολογήσαμε, πιστεύω σχετικά νωρίς, μας κάνουν να πιστεύουμε ότι οι αρνητικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης θα είναι - στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό - ελεγχόμενες. Όλη η Ευρώπη θα βρεθεί σε ύφεση, αυτό είναι κάτι το οποίο είναι δεδομένο. Δεν θα μπορεί και η Ελλάδα να αποτελεί εξαίρεση. Το ζήτημα είναι το πλήγμα, το μεγάλο πλήγμα απ’ αυτή την υγειονομική κρίση, το οικονομικό πλήγμα να είναι όσο το δυνατό λιγότερο βαθύ και από τη στιγμή που θα υποχωρήσει ο υγειονομικός κίνδυνος, δεν είμαστε εκεί ακόμα, θέλω να το τονίσω αυτό, να μπορούμε με σχετικά μεγάλη ταχύτητα να επανεκκινήσουμε την οικονομική δραστηριότητα, πάντα ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών ώστε να προλάβουμε μία ενδεχόμενη νέα έξαρση της επιδημίας» είπε.
Από την πλευρά της η κ. Σακελλαροπούλου υπογράμμισε το αίσθημα αλληλεγγύης που αναπτύχθηκε σε όλο το κοινωνικό σύνολο και τη συμμόρφωση προς τα μέτρα. «Πράγματι είναι κάτι που έχει βοηθήσει πολύ στο να περάσουμε αυτή την περιπέτεια, στο κομμάτι το ψυχολογικό» σημείωσε και αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει και για την επόμενη μέρα ένα δίχτυ προστασίας για όσους έχουν πληγεί από τα αναγκαστικά μέτρα περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας.
Εν όψει του Πάσχα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως «πρέπει να πειστούμε ότι θα συνεχίσουμε τον περιορισμό» εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι οι Έλληνες πολίτες θα συνεχίσουν να επιδεικνύουν την ίδια κατανόηση για τους αναγκαίους περιορισμούς που επιβάλλει η πανδημία.
naftemporiki.gr