Το δίλημμα της Εζέλ

Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2007 19:45

A- A A+

Η κουρδική σημαία είναι απαγορευμένη στην Τουρκία. Αλλά η 17χρονη Εζέλ κυκλοφορεί στο Ντιγιάρμπακιρ φορώντας ένα ζευγάρι παπούτσια κόκκινα, κίτρινα και πράσινα, όπως η κουρδική σημαία. Της τα χάρισε ένας ιταλικός συνεταιρισμός. Με αυτά τα παπούτσια θα πάει σε τρεις μήνες ή στην Ιταλία για να συνεχίσει τις σπουδές της, που διακόπηκαν όταν ήταν 13 ετών, ή στο βουνό, για να πολεμήσει με το ΡΚΚ. «Αυτή τη στιγμή είμαι ελεύθερη με εγγύηση. Ο δικηγόρος μου άσκησε έφεση εναντίον της απόφασης με την οποία καταδικάστηκα σε πέντε χρόνια φυλακή. Σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να εκτίσω την ποινή μου».

Τα προβλήματα της Εζέλ άρχισαν όταν πήγε σε μια διαδήλωση, σε ηλικία 13 ετών. Φορούσε ένα μαντήλι κόκκινο, κίτρινο και πράσινο. «Με συνέλαβαν, με κατηγόρησαν ότι έφερα όπλο, και ζήτησαν να μάθουν τι συμβαίνει στο βουνό. Μου είπαν πως αν δεν τους δώσω το όπλο μου, θα με γδύσουν. Σήκωσα η ίδια την μπλούζα μου και τους είπα ότι δεν είχα τίποτα. Με χτύπησαν στο στόμα και στο στομάχι. Με είχαν τέσσερις μέρες νηστική. Με πήγαν στο δικαστήριο. Κι εκεί ο πρόεδρος μου είπε ότι διχάζω το τουρκικό έθνος. «"Αν εγώ, στα 13 μου, μπορώ να διχάσω το έθνος, κρίμα για το έθνος", τους απάντησα. Εμεινα έξι μήνες σε μια φυλακή για πολιτικούς κρατούμενους. Υστερα με άφησαν, αλλά μου απαγόρευσαν να συνεχίσω τις σπουδές μου».

Στις 15 Μαρτίου του 2007, η Εζέλ ξαναπήγε σε διαδήλωση. Την ξανάπιασαν, έμεινε πέντε μήνες στη φυλακή, δικάστηκε, ο πρόεδρος είπε ότι θα έπρεπε να καταδικαστεί σε 25 χρόνια γιατί ήταν υπότροπη. Ο δικηγόρος της κατάφερε να μειώσει την ποινή.

Πηγή: El Pais, AΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή