Τη δυνατότητα εντοπισμού πολλαπλών ιχνών ασθένειας μέσω αυτόματης ανάλυσης ούρων και κοπράνων έχει η «precision health» τουαλέτα που ανέπτυξαν ερευνητές του Stanford, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Η συγκεκριμένη τεχνολογία αναπτύχθηκε στο εργαστήριο του Σαντζίβ «Σαμ» Γκαμπίρ. Η «έξυπνη» αυτή τουαλέτα μπορεί να βρίσκει ίχνη ασθενειών στα κόπρανα και τα ούρα, χωρίς να εξαιρούνται αυτά που αφήνουν διάφορα είδη καρκίνου. Η συσκευή αυτή ενδείκνυεται για χρήση από άτομα που έχουν γενετική προδιάθεση για συγκεκριμένα προβλήματα υγείας, όπως καρκίνος του προστάτη, προβλήματα στα νεφρά κ.α. και θέλουν να έχουν επικαιροποιημένη εικόνα για την υγεία τους.
«Η ιδέα μας πάει πίσω πάνω από 15 χρόνια» λέει ο Γκαμπίρ, καθηγητής ακτινολογίας. «Όταν το ανέφερα, οι άνθρωποι γελούσαν επειδή φαινόταν ενδιαφέρουσα ιδέα, αλλά επίσης λίγο παράξενη». Πλέον, με πιλοτική έρευνα με 21 συμμετέχοντες να έχει ολοκληρωθεί, το συγκεκριμένο όραμα φαίνεται να γίνεται πραγματικότητα.
Στην πράξη πρόκειται για μια συνηθισμένη τουαλέτα με gadgets στη λεκάνη. Οι συσκευές αυτές συνδυάζουν διαφορετικές τεχνολογίες και χρησιμοποιούν εντοπισμό κίνησης για να πραγματοποιούν μια σειρά τεστ που αξιολογούν την υγεία των δειγμάτων. Τα δείγματα ούρων υποβάλλονται σε φυσική και μοριακή ανάλυση, τα δείγματα κοπράνων αναλύονται με βάση τα φυσικά τους χαρακτηριστικά.
Η τουαλέτα στέλνει αυτόματα τα δεδομένα που συγκεντρώνει σε ένα ασφαλές, cloud based σύστημα όπου αποθηκεύονται. Στο μέλλον, σύμφωνα με τον Γκαμπίρ, το σύστημα αυτό θα μπορούσε να ενσωματωθεί σε οποιοδήποτε σύστημα αρχείων σε συστήματα υγείας, για ταχεία και εύκολη πρόσβαση.
Το σχετικό επιστημονικό άρθρο δημοσιεύτηκε στις 6 Απριλίου στο Nature Biomedical Engineering, και περιγράφει τα χαρακτηριστικά της συσκευής. Τα δείγματα ούρων και κοπράνων καταγράφονται σε βίντεο και μετά τα επεξεργάζονται αλγόριθμοι που μπορούν να αντιληφθούν τις διαφορές σε σχέση με τη φυσιολογική κατάσταση. Επίσης, η τουαλέτα χρησιμοποιεί ταινίες ανάλυσης για μετρήσεις μοριακών χαρακτηριστικών, όπως μετρήσεις κυττάρων του αίματος, επίπεδα πρωτεϊνών κ.α. Στην παρούσα της φάση η τουαλέτα μπορεί να μετρήσει 10 διαφορετικές βιο-ενδείξεις, σύμφωνα με τον Γκαμπίρ. Επίσης, διαθέτει ενσωματωμένο σύστημα ταυτοποίησης, προκειμένου να μπορεί να αναγνωρίζει τους χρήστες- πρόκειται για έναν μοχλό για το καζανάκι με αναγνώριση αποτυπώματος και ένα μικρό σαρωτή για τον...πρωκτό του χρήστη. «Είναι περίεργο, το ξέρουμε, αλλά, όπως προκύπτει, το πρωκτικό αποτύπωμα είναι μοναδικό» υπογραμμίζει ο Γκαμπίρ. Σε συνδυασμό, αυτά τα δύο επιτρέπουν στο σύστημα να αναγνωρίζει τον χρήστη και να κάνει αντιστοίχιση με τα σωστά δεδομένα.
Ωστόσο ο ερευνητής τονίζει πως σε καμία η περίπτωση η τουαλέτα αυτή δεν αντικαθιστά τον γιατρό ή μία διάγνωση. Ωστόσο, στο ιδανικό σενάριο, εάν υπάρξει κάτι περίεργο, όπως πχ αίμα στα ούρα, μια ειδική εφαρμογή θα ενημέρωνε σχετικά, ανοίγοντας τον δρόμο για περαιτέρω εξετάσεις και διαγνώσεις.