Η Xerox εγκαταλείπει τα σχέδια επιθετικής εξαγοράς της HP Inc

Τετάρτη, 01 Απριλίου 2020 15:28
UPD:16:07
A- A A+
Η Xerox Holdings Corp απέσυρε την πρόταση ύψους 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων (σε μετρητά και μετοχές) για την εξαγορά των τμημάτων PC και εκτυπωτών της HP Inc, υπό το βάρος του ξεσπάσματος της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. 
 
Της τελικής απόφασης εκ μέρους της Xerox είχε προηγηθεί, εντός του Μαρτίου, απόφαση αναβολής συνάντησης με τους μετόχους της HP. Σύμφωνα με το Reuters η “οπισθοχώρηση” της Xerox θα πρέπει να θεωρείται νίκη του διευθύνοντος συμβούλου της HP, Enrique Lores, ο οποίος ήρθε αντιμέτωπος με την πρόταση επιθετικής εξαγοράς όταν ανέλαβε τα ηνία της εταιρείας τον περασμένο Νοέμβριο. 
 
Αντίστοιχα, θα πρέπει να θεωρείται ήττα για τον CEO της Xerox, John Visentin, ο οποίος ανέλαβε τις τύχες της εταιρείας το 2018 ενώ προηγουμένως είχε διατελέσει υψηλόβαθμο στέλεχος τόσο της Hewlett Packard όσο και της IBM. Προφανώς ήττα ήταν και για τον δισεκατομμυριούχο επενδυτή Carl Icahn ο οποίος με την σειρά του κατέχει σημαντικά μερίδια στο μετοχικό κεφάλαιο και των δύο κολοσσών και ωθούσε τις δύο πλευρές προς την λύση της συγχώνευσης.   
 
“Ενώ είναι απογοητευτικό για εμάς να πάρουμε την συγκεκριμένη απόφαση, δίνουμε προτεραιότητα στην υγεία, την ασφάλεια και την ευημερία των εργαζομένων μας, των πελατών μας, των συνεργατών μας και των μετόχων μας σαν μια ευρύτερη αντίδραση απέναντι στην πανδημία, πάνω και πέρα από κάθε άλλη σκέψη” αναφέρεται στην ανακοίνωση της Xerox. 
 
Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται πάντως η θέση της εταιρείας ότι η πιθανή συγχώνευση με την HP θα έφερνε μακροχρόνια σημαντικά οικονομικά αλλά και στρατηγικά οφέλη. Αναλυτές θεωρούν ότι η κρίση που προκάλεσε ο νέος κορωνοϊός αποτελεί την αφορμή απόσυρσης της πρότασης εξαγοράς, ενώ η επόμενη πιθανή ευκαιρία της Xerox να ασκήσει πίεση στην HP είναι την άνοιξη του 2021, όταν και θα συγκληθεί η επόμενη συνεδρίαση των μετόχων της HP. 
 
Από την πλευρά της η HP στην δική της ανακοίνωση ευχαριστεί “μετόχους, συνεργάτες, πελάτες και εργαζόμενους για τις προσπάθειες που κατέβαλλαν και για την συνεχιζόμενη υποστήριξη προς την εταιρεία, καθόλη την διάρκεια της συγκεκριμένης διαδικασίας”. 
 
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο η Xerox όσο και η HP είδαν τις δραστηριότητές τους να δοκιμάζονται με το ξέσπασμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, αν και η δεύτερη εμφανίζεται πιο ανθεκτική καθώς με την μεταφορά των επαγγελματικών δραστηριοτήτων πολλών σε οικιακούς χώρους έχουν αυξηθεί οι πωλήσεις προσωπικών υπολογιστών και εξοπλισμού γραφείου (συμπαγείς εκτυπωτές κλπ). Ενδεικτικό είναι ότι οι μετοχές της Xerox έχουν χάσει περισσότερο από το μισό της αξίας τους ενώ οι απώλειες της μετοχής της HP είναι στο 25%. 
 
Γενικά, ο τομέας των εκτυπώσεων βρίσκεται σε καθοδική πορεία τα τελευταία χρόνια καθώς επιχειρήσεις και απλοί καταναλωτές στρέφονται προς απόλυτα ψηφιακές λύσεις, τόσο για να εξοικονομήσουν χρήματα όσο και για να μην επιβαρύνουν το περιβάλλον. Αυτη η δεδομένη κατάσταση ασκεί πίεση στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα οι οποίες βλέπουν τις μεταξύ τους συγχωνεύσεις σαν μία καλή λύση να σταματήσουν τις απώλειες εσόδων. Η ίδια η HP διαχώρισε τις δραστηριότητές της το 2015 οπότε δημιουργήθηκε η HP Inc για τα καταναλωτικά προϊόντα και η HP Enterprise Inc που ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο των servers και του δικτυακού εξοπλισμού. Λίγο αργότερα, το 2017, η αμερικανική εταιρεία εξαγόρασε τον τομέα εκτυπωτών της Samsung Electronics έναντι του ποσού των 1,05 δισεκατομμυρίων δολαρίων. 
 
Από την πλευρά της η Xerox κατέληξε σε έναν συμβιβασμό με την Fujifilm Holdings Corp κλείνοντας μία διαμάχη που αφορούσε την μεταξύ τους συνεργασία, που ξεκίνησε προ 57 ετών, αλλά και προγενέστερες προσπάθειες συγχώνευσης. Η τακτοποίηση έφερε στα ταμεία της Xerox το ποσό των 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων και τον περασμένο Νοέμβριο ξεκίνησε η προσπάθεια εξαγοράς της HP Inc. 
 
Εξαρχής η στάση της HP ήταν αρνητική στην πρόταση εξαγοράς θεωρώντας ότι η προσφορά ήταν υπονομευτική και αμφισβητούσε την αξία των δυνητικών συνεργειών ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων που παρουσίασε η Xerox. Επιπρόσθετα, η HP θεωρούσε ότι η εξαγορά της από την Xerox θα καθόριζε αρνητικά τη νέα εταιρεία που θα φορτωνόταν με υπερβολικό χρέος ενώ έθετε και ερωτήματα σχετικά με τον αντίκτυπο που θα είχε στην αλυσίδα εφοδιασμού της Xerox η απώλεια της συνεργασίας με την Fujifilm. 
 
Παρόλα αυτά, υπό την καθοδήγηση του Icahn μεγαλομετόχου της Xerox και μετόχου της HP, οι δύο πλευρές ενεπλάκησαν σε συνομιλίες οι οποίες σταδιακά “κόλλησαν” όταν οι δύο αμερικανικές εταιρείες δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στο μέγεθος των εμπιστευτικών πληροφοριών που θα αποκάλυπταν μεταξύ τους κατά την διάρκεια της διαπραγμάτευσης. 
 
 

Προτεινόμενα για εσάς