Λίγος σεβασμός δεν βλάπτει

Τρίτη, 31 Μαρτίου 2020 11:20
UPD:11:20
Alex Grymanis / SOOC/
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Ευπαθής ομάδα είναι, ευάλωτη, αλλά ο σεβασμός δεν βλάπτει. Δεν αναστέλλεται μετά από ένα ηλικιακό όριο. Ποιος το ορίζει άλλωστε; Η επιστήμη τη ζωή επιμηκύνει. «Κάρο χτύπησε 45εντούτη γέροντα», έγραφε εφημερίδα πριν από 100 χρόνια και σήμερα, στου κορονοϊού τ’ αλώνια, το «γέρος» και «γριά» γυρνάνε τον διαδικτυακό πλανήτη.

Εύκολα ξεχνάς, ακόμη και στην πρωτόγνωρη συνθήκη για άτρωτος περνάς. Μόνο αν είσαι τυχερός θα μεγαλώσεις αρκετά, ώστε να φτάσεις στην τρίτη ηλικία, που τώρα αντιμετωπίζεις απαξιωτικά. 

Δεν είναι «γέρος» και «γριά». Είναι ο πατέρας σου, η μάνα σου, ο παππούς σου, η γιαγιά σου, ο συγγενής σου, ο γείτονας. Ναι, πρέπει να μείνουν σπίτι. Ναι, κάποιοι βρίσκονται στη φάση της άρνησης. Πες το και ξαναπέστε το μέχρι να το καταλάβουν, βοήθησέ τους, αν μπορείς -δεν είναι όλοι τυχεροί, υπάρχουν μόνοι, μην απορείς- με τα ψώνια και τα φάρμακα, μίλα τους στο τηλέφωνο ή απ’ το απέναντι μπαλκόνι. Η μοναξιά μεγαλώνει. Την υγεία τους επιδεινώνει. Σύμφωνα με έρευνα της Αμερικανικής Ένωσης Συνταξιούχων (ΑΑRP), η παρατεταμένη απομόνωση ισοδυναμεί με το κάπνισμα 15 τσιγάρων την ημέρα.

Δύο κουβέντες, μία χειρονομία -σε απόσταση ασφαλείας- ίσως και να αλατίζουν τις ζόρικες μέρες τους. Με τον φόβο ενός μοναχικού θανάτου, την καραντίνα και την υπόγεια ή φανερή χλεύη, που δεν καταλαβαίνουν «και τη δική σου ζωή δυσκολεύουν». «Για εσάς μένουμε εμείς μέσα», «που πήγατε στους Αγίους Τόπους εκδρομή», «που βγήκατε για άθληση, στην ηλικία αυτή», «που γράφετε τη βεβαίωση μετακίνησης ανορθόγραφα σε ένα λευκό χαρτί».

Την τρίτη ηλικία τη θέλουμε ορμητική και ζωηρή, για να μας υπηρετεί, τώρα πρέπει να πατήσει το κουμπί, για αλλαγή με άμεση εφαρμογή. Οδυνηρή η προσαρμογή. Ήδη, θα το κατάλαβες κι εσύ, που κάνεις πρόβα συνταξιούχου με των 800 ευρώ -για 45 ημέρες- την επιταγή. 

Ήδη, θα το κατάλαβες κι εσύ. Η κανονικότητα ξαργεί, μα ο σεβασμός είναι για κάθε εποχή. Έχουμε την επιλογή είτε να υποβαθμίζουμε τους ηλικιωμένους, είτε να τους στηρίζουμε. Φροντίζοντάς τους, διαμορφώνουμε το ίδιο το μέλλον μας. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή