Κόσοβο - Η Ουάσινγκτον εξετάζει «πάγωμα» του ζητήματος έως το 2020

Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2007 11:23
A- A A+

Το «πάγωμα» του ζητήματος του Κοσόβου έως το 2020 εξετάζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ανεξάρτητης δημοσιογραφικής μη κυβερνητικής οργάνωσης BIRN (Balkan Investigative Reporting Network), στο στάδιο της επεξεργασίας βρίσκεται σχέδιο πρότασης, βάσει του οποίου το ζήτημα του τελικού καθεστώτος της σερβικής επαρχίας θα «παγώσει» έως το 2020, οπότε θα διεξαχθεί δημοψήφισμα. Εως τότε το Κόσοβο θα λαμβάνει ετησίως οικονομική βοήθεια 7 δισ. ευρώ.

«Οι ΗΠΑ έχουν δύο επιλογές: να αναγνωρίσουν μαζί με έναν αριθμό κρατών την ανεξαρτησία του Κοσόβου και να προκαλέσουν έτσι πολυάριθμα περιφερειακά και παγκόσμια προβλήματα, ή να παραιτηθούν από την επίσημη ανεξαρτησία για ορισμένα χρόνια, ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση στην περιοχή και να ενισχυθεί η οικονομία του Κοσόβου», δήλωσε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο Balkan insight, την ιστοσελίδα του BIRN.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, τα επόμενα 12 χρόνια το καθεστώς του Κοσόβου θα είναι σε μεγάλο βαθμό παρόμοιο με το καθεστώς του Χονγκ - Κονγκ, το οποίο αυτοδιοικείται, αλλά είναι υπό την κυριαρχία της Κίνας, αν και σε αντίθεση με το Κόσοβο, δεν είναι υπό διεθνή διοίκηση.

Όπως γράφει το Balkan insight, το δημοψήφισμα με το οποίο θα καθοριστεί το μακροπρόθεσμο καθεστώς του Κοσόβου, θα διεξαχθεί στις 5 Ιανουαρίου του 2020 και στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί το Κόσοβο θα γίνει μέλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και άλλων διεθνών οικονομικών οργανισμών.

Στο δημοσίευμα διευκρινίζεται ότι προς το παρόν η πρόταση είναι σε μορφή σχεδίου και εξετάζεται στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Υποστηρίζεται τέλος, ότι η διαπραγματευτική ομάδα των Αλβανών του Κοσόβου είναι ενήμερη για την πρόταση, κάτι που όμως διέψευσε το μέλος της, κ. Βετόν Σουρόι.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή