Της Ανθής Αγγελοπούλου
Ο ιός έχει μακροβιότητα ακόμα και στους θεραπευμένους όπως φαίνεται καθώς σχεδόν ένα μήνα μετά τη θεραπεία απεκρίνεται ακόμα από τα κόπρανα του πρώην ασθενούς.
Σε ερώτηση της Ναυτεμπορικής για το πόσο καιρό ο ιός παραμένει στον οργανισμό των ασθενών που παίρνουν εξιτήριο από τα νοσοκομεία και τι πρέπει να κάνουν μετά την έξοδο τους από αυτά, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε ότι δυστυχώς είναι δύσκολο να απαντηθεί πλήρως ένα τέτοιο ερώτημα, γιατί εμπεριέχει μερικά επιστημονικά δεδομένα τα οποία δεν έχουμε ακόμα.
Ωστόσο, με τα μέχρι στιγμής στοιχεία είπε ότι, φαίνεται ότι ο ιός μπορεί να παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα στον οργανισμό. Μερικοί επιστήμονες όπως είπε, λένε μέχρι 17 μέρες στις εκκρίσεις του αναπνευστικού και κάποιοι άλλοι λένε ότι μπορεί να φτάσει και τις 25 με 27 μέρες να απεκκρίνεται από το γαστρεντερικό και τα κόπρανα. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό, οι άνθρωποι που παίρνουν εξιτήριο να τηρούν τους κανόνες υγιεινής για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.
Παρόλα αυτά, έχουν υιοθετηθεί κριτήρια για το πότε κάποιος παίρνει εξιτήριο από το νοσοκομείο, τα οποία έχουν και τον μοριακό διαγνωστικό έλεγχο. Δηλαδή να έχει κάποιος δυο φορές αρνητική μοριακή εξέταση.
Φαίνεται ότι με τα δεδομένα των διεθνών οργανισμών, μετά την 10η μέρα ακόμα και αν είσαι θετικός για τον ιό, μικραίνει πολύ η πιθανότητα να το μεταδώσεις. Αυτό δεν ακυρώνει τα μέτρα προστασίας, τα μέτρα υγιεινής, καθαριότητας, ιδιαίτερα όσον αφορά την τουαλέτα, γιατί είδατε απεκκρίνεται πολύ καιρό στα κόπρανα.
Και πλέον δίνεται σαν οδηγία από διεθνείς οργανισμούς και για να μην υπερκεραστεί το σύστημα υγείας.
«Είναι ένας ιός ο οποίος για παράδειγμα στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Ιταλία, στην Ισπανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο υπερκερνά γρήγορα τις δυνατότητες του συστήματος υγείας. Να φεύγουν οι ασθενείς από το νοσοκομείο με απλά κλινικά κριτήρια και να φεύγουν ήδη και από τις 7 ημέρες. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι σούπερ μεταδοτικοί ή θα κολλήσουν όλο το περιβάλλον γύρω τους και χρειάζεται προσοχή στους κανόνες υγιεινής» τόνισε ο καθηγητής και συμπλήρωσε. «Νομίζω σταδιακά θα δούμε μια τέτοια στρατηγική να υιοθετείται από περισσότερες χώρες. Οι 10 μέρες είναι ένα ασφαλές χρονικό διάστημα, αλλά βλέπετε ότι όπου το σύστημα δεν αντέχει μπορεί να γίνει και πιο νωρίς αυτή η έξοδος από το νοσοκομείο. Πάντα με κριτήρια ότι ο ασθενής θα είναι άνθρωπος ο οποίος θα τηρήσει τα μέτρα υγιεινής και θα προφυλάξει βέβαια από τη διασπορά στο περιβάλλον».