¶ρση ασυλίας ξένων ιδιωτικών εταιρειών ασφαλείας στο Ιράκ

Μετά από αιματηρά περιστατικά με θύματα αμάχους
Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2007 15:17
A- A A+

Το νόμο με τον οποίο αίρεται η ασυλία των ξένων ιδιωτικών εταιρειών ασφαλείας στη χώρα ενέκρινε το ιρακινό υπουργικό συμβούλιο.

Στο εξής, οι ξένοι φρουροί θα υπόκεινται σε έρευνες στα σημεία ελέγχου των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας και θα πρέπει να έχουν άδεια οπλοφορίας. Επίσης οι ξένες εταιρείες παροχής υπηρεσιών ασφάλειας θα πρέπει να καταχωρούνται στο Ιράκ.

Το καθεστώς ασυλίας είχε χορηγηθεί βάσει ενός αμφιλεγόμενου μέτρου που είχε θεσπίσει η Προσωρινή Αρχή των συμμαχικών δυνάμεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ το 2004.

Η ιρακινή κυβέρνηση ενέκρινε το νόμο αυτόν έπειτα από μία σειρά αιματηρών περιστατικών στις οποίες, σύμφωνα με καταγγελίες Ιρακινών, εμπλέκονταν φρουροί ξένων εταιρειών παροχής υπηρεσιών ασφάλειας, με αποκορύφωμα το θάνατο 17 Ιρακινών σε επεισόδιο που σημειώθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου και στο οποίο εμπλέκεται η αμερικανική Blackwater.

Το επεισόδιο αυτό προκάλεσε την οργή της ιρακινής κυβέρνησης και ζημίωσε τις σχέσεις με την Ουάσινγκτον, η οποία ξεκίνησε μία σειρά από έρευνες για το περιστατικό. Η Blackwater υποστηρίζει ότι οι φρουροί της ενήργησαν νόμιμα για να προστατεύσουν αυτοκινητοπομπή.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή