Σχέδιο νόμου για την αναβάθμιση της ΕΥΠ

Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2007 15:34
UPD:15:35
A- A A+

Την κατάθεση σχεδίου νόμου για την ΕΥΠ, ενδεχομένως και πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της σημερινής συνεδρίασης της Κυβερντητικής.

Όπως είπε ο υπουργός, το σχέδιο νόμου αφορά τη δημοκρατική οργάνωση και λειτουργία της Υπηρεσίας, η οποία όπως υπογράμμισε, «θα πρέπει να είναι οργανωμένη πάνω στα θέματα που αφορούν την προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

Εισαγγελικός λειτουργός

Στο πλαίσιο της ΕΥΠ, πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος, θεσμοθετείται ο ρόλος του εισαγγελικού λειτουργού. Με αυτό τρόπο, ανέφερε ο υπουργός, κάθε απόφαση που σχετίζεται με άρση απορρήτου και συναφή θέματα, θα γίνεται σε συνεννόηση με τον εισαγγελικό λειτουργό, ενώ η παρέμβαση των πολιτικών προσώπων που δεν έχουν δικαστική ιδιότητα, εκμηδενίζεται.

Συντονιστικό συμβούλιο διαχείρισης πληροφοριών

Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της ΕΥΠ, δημιουργείται συντονιστικό συμβούλιο διαχείρισης πληροφοριών σε διϋπουργικό επίπεδο, ώστε να μπορούν να αξιολογούνται οι πληροφορίες εκείνες που έχουν εθνική σημασία, χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα για τις ατομικές ελευθερίες.

Παράλληλα ο κ. Παυλόπουλος γνωστοποιείται ότι πιστοποιείται η ΕΥΠ έναντι του Συμβουλίου της Ευρώπης, ως η υπηρεσία εκείνη που έχει την ευθύνη της φύλαξης των πληροφοριών και την ευθύνη της προστασίας από το ηλεκτρονικό έγκλημα.

Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι θα γίνεται οργανωμένος και σε βάθος κοινοβουλευτικός έλεγχος της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, σημειώνοντας ότι όταν θα συζητηθεί το σχέδιο νόμου στη Βουλή, η κυβέρνηση θα ζητήσει την προώθηση της εν λόγω ρύθμισης. «Είναι ανάγκη η υπηρεσία αυτή να έχει αυτόν τον έλεγχο και γι'αυτό θα ζητήσουμε από τη Βουλή μέσω του κανονισμού να οργανωθεί και η διαδικασία, αλλά και το όργανο εκείνο, που μέσα στη Βουλή, θα είναι αρμόδιο για να κάνει αυτόν τον κοινοβουλευτικό έλεγχο», τόνισε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή