Κορωνοϊός: Πώς θα ήταν τα πράγματα εάν είχαμε... 2005;

Κυριακή, 29 Μαρτίου 2020 09:49
UPD:09:50
REUTERS/PETER NICHOLLS
A- A A+

Διανύουμε αναμφίβολά μία δύσκολη, περίεργη περίοδο. Πάνω από 3 δισ. άνθρωποι ανά τον πλανήτη βρίσκονται σε κάποιου είδους αποκλεισμό. Δεν ειναι εύκολο να υποχρεώνεσαι να μένεις στο σπίτι. Ωστόσο θα πρέπει να σκεφτούμε πως τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο δύσκολα εάν δεν είχαμε πληθώρα εργαλείων στη διάθεσή μας, που μας κρατούν "σε επαφή" με τους άλλους άνθρωπους και μας βοηθούν να εργαστούμε, να διαβάσουμε, να κάνουμε τα ψώνια μας. 

Το BBC μας βάζει να αναρωτηθούμε: Πώς θα ήταν εάν είχαμε...2005;  

Πριν από δεκαπέντε χρόνια πολύ λιγότερα νοικοκυριά είχαν σύνδεση στο ίντερνετ και αυτή ήταν αισθητά πιο αργή. 

Το Facebook ήταν ενός έτους. αλλά ήταν ακόμα ένα φαινόμενο των αμερικανικών κολλεγίων. Ούτε το Instagram ούτε το WhatsApp υπήρχαν καν ως ιδέα. Και η συζήτηση για τα  μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα είχε προκαλέσει αμηχανία, παρόλο που πολλοί άνθρωποι ανακάλυπταν τους  παιδικούς τους φίλους μέσω τηλεοπτικών εκπομπών όπως το Friends Reunited. 

Το YouTube γεννήθηκε εκείνο το έτος, το Twitter ήρθε ένα χρόνο αργότερα. εμώ το 2007 παρουσίασε το iPhone.

Το Skype ξεκίνησε από την Εσθονία το 2003, αλλά το 2005 εξακολουθούσε να είναι απλώς μία υπηρεσία τηλεφωνίας μέσω διαδικτύου και υπηρεσία τηλεφωνικής συνδιάσκεψης. Δεν προστέθηκε βίντεο μέχρι το 2006. Όποιος ήθελε να πραγματοποιήσει μία βιντεο-κληση με συνάλεδφό του ή συγγενικό πρόσωπο χρειαζόταν εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας. Τώρα χρησιμοποιούμε εφαρμογές, όπως το FaceTime και το WhatsApp. Ανακαλύπτουμε επίσης υπηρεσίες όπως το Zoom. 

Το lockdown κάνει τεράστια ζημιά στην οικονομία, αλλά σκεφτείτε πόσο χειρότερα θα μπορούσαν να είναι τα πράγματα, παρατηρεί το BBC. 

Οι εφαρμογές γειτνίασης, όπως το Nextdoor, έχουν αποδειχθεί ανεκτίμητες τις τελευταίες εβδομάδες, βοηθώντας τις κοινότητες να οργανώσουν βοήθεια για ευάλωτα άτομα. 

Κατά τα τελευταία χρόνια, υπήρξε μεγάλη ανησυχία για το τι κάνουν τα smartphones και τα κοινωνικά μέσα στον τρόπο ζωής μας. Μας λένε ότι οι φίλοι του Διαδικτύου δεν είναι πραγματικοί φίλοι, ότι δεν υπάρχει υποκατάστατο της επαφής πρόσωπο με πρόσωπο και ότι κοιτάζοντας τις οθόνες όλη την ημέρα κάνουμε κακό για την υγεία μας, σχολίαζει το βρετανικό δίκτυο και καταλήγει: 

Μπορούμε όμως να βγούμε από αυτή την κρίση έχοντας εκτιμήσει περισσότερο τα τεχνολογικά αυτά εργαλεία, τα οποία μπορούν να είναι εξαιρετικά χρήσιμα - και ακόμη και σωτήρια - αν χρησιμοποιηθούν με σύνεση. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή