Βόρεια Κορέα: Εκτόξευσε δύο πυραύλους στη Θάλασσα της Ιαπωνίας

Κυριακή, 29 Μαρτίου 2020 07:54
UPD:08:23
REUTERS/KCNA
A- A A+

Δύο βαλλιστικοί πύραυλοι, κατά τα φαινόμενα μικρού δραστικού βεληνεκούς, εκτοξεύθηκαν χθες βράδυ (τα ξημερώματα της Κυριακής τοπική ώρα) από τη Βόρεια Κορέα προς την κατεύθυνση της Ανατολικής Θάλασσας, ή Θάλασσας της Ιαπωνίας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap επικαλούμενο το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας της Νότιας Κορέας.

Οι δύο πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από την πόλη Γουονσάν, στην ανατολική ακτή της Βόρειας Κορέας. Διένυσαν απόσταση περίπου 230 χιλιομέτρων φθάνοντας σε μέγιστο ύψος περίπου 30 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το νοτιοκορεάτικο επιτελείο.

Οι λεπτομέρειες της δοκιμής των πυραύλων αναλύονται από τις υπηρεσίες πληροφοριών της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ, κατά την ίδια πηγή, που δεν έκρυψε τον εκνευρισμό της για την κίνηση αυτή της Πιονγκγιάνγκ εν μέσω της παγκόσμιας πανδημίας του κορονοϊού.

«Σε μια κατάσταση που όλος ο κόσμος βιώνει δεινά εξαιτίας της [ασθένειας] COVID-19, αυτό το είδος στρατιωτικών κινήσεων από τη Βόρεια Κορέα είναι βαθιά ανάρμοστο και [την] καλούμε να σταματήσει αμέσως», τόνισε το επιτελείο.

Το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, επικαλούμενο αξιωματούχους της κυβέρνησης της Ιαπωνίας, μετέδωσε ότι οι πύραυλοι διένυσαν απόσταση περίπου 250 χιλιομέτρων και κατέπεσαν στη θάλασσα.

Ο ιάπωνας υπουργός Άμυνας Τάρο Κόνο δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι το Τόκιο θα αναλύσει το γιατί «η Βόρεια Κορέα προχωρά σε προκλήσεις έναντι της διεθνούς κοινότητας τόσο συχνά».

Η Πιονγκγιάνγκ έκανε επανειλημμένα δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων αυτόν τον μήνα, έπειτα από παύση χονδρικά τριών μηνών. Η εκτόξευση που έγινε το πρωί της Κυριακής θεωρείται η τέταρτη σημαντική φέτος. Η Βόρεια Κορέα έχει επίσης διεξαγάγει αρκετές δοκιμές συστημάτων του πυροβολικού, θύμισε το Γιονάπ.

Στην απομονωμένη χώρα θεωρητικά απαγορεύεται η δοκιμή βαλλιστικών πυραύλων δυνάμει αποφάσεων του ΟΗΕ, ενώ της έχουν επίσης επιβληθεί σκληρές διεθνείς κυρώσεις στο πλαίσιο της προσπάθειας να εμποδιστεί να αναπτύσσει πυραύλους ικανούς να φέρουν πυρηνικές κεφαλές.

Η ανησυχία για τη Βόρεια Κορέα κλιμακώθηκε ξανά στα τέλη του 2019, όταν η Πιονγκγιάνγκ έδωσε προθεσμία στις ΗΠΑ ως τα τέλη της χρονιάς να της κάνει μια ουσιώδη πρόταση για την ανακούφισή της από τις κυρώσεις ώστε να συνεχιστούν οι διμερείς κυρώσεις, απειλώντας σε διαφορετική περίπτωση να τους στείλει ένα «χριστουγεννιάτικο δώρο», διατύπωση που ερμηνεύθηκε ως ένδειξη πως θα προχωρούσε σε δοκιμή διηπειρωτικού πυραύλου ή πυρηνικού όπλου.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν διεμήνυσε στο μήνυμά του για την Πρωτοχρονιά ότι ο κόσμος θα ανακαλύψει σύντομα πως η χώρα του διαθέτει ένα «νέο στρατηγικό όπλο».

Η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αξιώνει η Βόρεια Κορέα να καταστρέψει όλο το πυρηνικό της οπλοστάσιο και τις εγκαταστάσεις παραγωγής πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων προτού αρθούν οι συντριπτικές κυρώσεις που της επιβάλλονται.

Ο Τραμπ διαβεβαίωνε πως ο ίδιος και ο Κιμ «αγαπήθηκαν» το 2018 και ότι ο βορειοκορεάτης ηγέτης του έστελνε «όμορφα γράμματα».

Αλλά έπειτα από δύο συνόδους κορυφής και τη συνάντησή τους στην Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη το 2019, οι διμερείς σχέσεις μπήκαν ξανά σε τροχιά επιδείνωσης, με τις διαπραγματεύσεις να έχουν πρακτικά ανασταλεί και την Πιονγκγιάνγκ να εξακοντίζει όπως παλαιότερα βαριές προσβολές εναντίον του αμερικανού προέδρου και αξιωματούχων της κυβέρνησής του.

Οι σχέσεις ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα, που γνώρισαν θεαματική αναθέρμανση στο πλαίσιο της προετοιμασίας των συνόδων Κιμ-Τραμπ, έχουν επίσης παγώσει τον τελευταίο χρόνο.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή