Γερμανική συννοσηρότητα

Σάββατο, 28 Μαρτίου 2020 12:00
REUTERS/FABRIZIO BENSCH
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Υποκείμενο νόσημα. Έννοια που τη μάθαμε κι εμείς του νέου κορονοϊού οι δυνητικοί φορείς. Σε κάποιες περιπτώσεις έχουμε την κατάληξη ενός πάσχοντος όχι από την κύρια νόσο, αλλά από την αδυναμία των θεραπόντων να αντιμετωπίσουν την υποκείμενη, αυτή δηλαδή που ταλανίζει χρονίως τον ασθενή, προξενώντας δυσλειτουργίες του οργανισμού του.

Η αντιστοιχία με τη γερμανική περίπτωση είναι άμεση, ο παραλληλισμός προφανής: Ο κίνδυνος στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να προέρχεται περισσότερο από τους Γερμανούς, παρά από τον υπομικροσκοπικό οργανισμό, που έχει ανατρέψει κάθε σχεδιασμό.

Όταν η καγκελάριος απηύθυνε διάγγελμα στο έθνος, δεν αναφέρθηκε στην Ε.Ε. ούτε μία φορά. Ο καθείς μόνος του, η αλληλεγγύη τους ρομαντικούς αφορά. Καθώς, δε, εντείνεται η κρίση -και οι οικονομικοί και ιατρικοί πόροι γίνονται όλο και πιο σπάνιοι- η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία συμπεριφέρθηκε σαν τους καταναλωτές που παίρνουν από τα ράφια όλα τα ρολά υγείας. Σύμφωνα με την ειδησεογραφία, Γερμανία (και Γαλλία) απαγόρευσαν τις εξαγωγές ιατρικών υλικών σε άλλες χώρες της Ε.Ε., αν και πλέον τις επιτρέπουν, όπως και τη φροντίδα ασθενών από Γαλλία και Ιταλία.

Προφανώς, το αντέχουν. Την αμοιβαιοποίηση (μέρους του νέου) χρέους δεν αντέχουν οι Γερμανοί. Μα, δεν υπάρχει ηθικός κίνδυνος, είναι πανδημία, πρωτόγνωρη στη σύγχρονη ιστορία. Ο περιορισμός του ιού ήδη φέρνει τα πάνω κάτω στην καθημερινότητα. Δεν μπορεί η αναγκαία θεραπεία να κάνει το ίδιο σε πολλές οικονομικές ιδέες; Ούτε στη Δευτέρα Παρουσία. Κορόνα στο γερμανικό κεφάλι ο ΕSM. Μηχανισμός διά πάσαν νόσον, «ο οποίος μας ανοίγει πολλές δυνατότητες, που δεν θέτουν υπό αμφισβήτηση τις θεμελιώδεις αρχές μας». Νομίζαμε ότι αρχή είναι το ίδιο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, αλλά μάλλον είναι υποσημείωση στο αφήγημα.

Καλός ο ΕSM, αλλά τα 410 δισ. είναι φιστίκια μπροστά στα μεγάλα ζοριλίκια. Συν το γεγονός ότι μπορεί να απορρίπτεται το κορονο-ομόλογο, αλλά όχι και το κορονο-μνημόνιο. Είναι η ευκαιρία της Γερμανίας να τους βάλει όλους σε μνημόνια. Με τη βοήθεια της Ολλανδίας, η οποία πρότεινε να διενεργηθεί έρευνα για τους λόγους για τους οποίους ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες δεν διαθέτουν δημοσιονομικό περιθώριο, για να αντιμετωπίσουν την πανδημία. Ο Ιονέσκο διασκεδάζει στη γωνία. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή