Το τελευταίο διάστημα όλο και πιο συχνά συμβαίνουν σε συγκεκριμένες περιοχές της ΠΓΔΜ επεισόδια, παραδέχτηκε τη Δευτέρα μετά από τη συνάντησή του με τον ομόλογό του της Αλβανίας Μπάμιρ Τόπι, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.
«Δυστυχώς, κάποια απ' αυτά είχαν τραγικό τέλος. Δεν είμαι σίγουρος πως δεν είναι επακόλουθα της κατάστασης στο Κόσοβο. Γι' αυτό για την ερχόμενη Τετάρτη κάλεσα σε νέα συνεδρίαση το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας», πρόσθεσε, εννοώντας προφανώς την εγγύτητα των πληθυσμών - αλβανικό στοιχείο κι από δω, κι από κει.
Στα Βαλκάνια όλα μπερδεύονται. Πόσω μάλλον για μια χώρα που έχει ασαφή σύνορα στα βόρεια της. Γι' αυτό και στα Σκόπια εμφανίζονται αδιάλλακτοι για το όνομα, πέρα το αδιαμφισβήτητο γεγονός των 120 αναγνωρίσεων σε σύνολο 225 χωρών του ΟΗΕ. Στο όνομα δεν εμφανίζεται ούτε το σλάβικο, ούτε το αλβανικό στοιχείο, άρα κατασκευάζεται ένα στοιχείο ενότητας.
Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή που πραγματοποιήθηκε το 2002 στην ΠΓΔΜ, οι Σλαβομακεδόνες αποτελούν το 64,18% του πληθυσμού της χώρας και οι Αλβανοί το 25,17%.(Τούρκοι 4%, Τσιγγάνοι 2,2%, Σέρβοι 2,1%, Βλάχοι 0,4%, άλλοι 3,5%).
Ο κύριος όγκος των Αλβανών κατοικεί στο βορειοδυτικό τμήμα και οι μεγαλύτεροι δήμοι που ελέγχονται από αυτούς, είναι το Τέτοβο, το Γκόστιβαρ και η Στρούγκα. Στον μητροπολιτικό δήμο των Σκοπίων, το ποσοστό των Αλβανών ανέρχεται στο 21%.
Η χρήση του εθνικού συμβόλου των Αλβανών στην ΠΓΔΜ προκάλεσε εκτεταμένα επεισόδια το 1997 στην πόλη Γκόστιβαρ, ύστερα από επέμβαση της αστυνομίας για την υποστολή αλβανικών θυρεών.
Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Το Συνταγματικό Δικαστήριο στα Σκόπια ακύρωσε τη διάταξη, με την οποία επιτρεπόταν η ανάρτηση στους δήμους των συμβόλων των εθνικών κοινοτήτων όπου αυτές αποτελούν άνω του 20% του συνολικού πληθυσμού.
Η πλέον "ηχηρή" αντίδραση προήλθε από τον Αλί Αχμέτι, του αντιπολιτευόμενου DUI, ο οποίος χαρακτήρισε την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου ως "αντιαλβανική και αντιδημοκρατική" και σημείωσε ότι δημιουργεί κινδύνους για εκ νέου υπονόμευση των διεθνοτικών σχέσεων στην ΠΓΔΜ, ενώ μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε βαθύτερη κρίση.
H μεγάλη πλέον μειοψηφία των Αλβανών της ΠΓΔΜ, κάθε άλλο παρά ευχαριστημένη είναι. Γι' αυτό, όσο κι αν διακηρύττει ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ ότι στο θέμα του Κοσόβου θα ακολουθήσει τη γραμμή των Βρυξελλών κι όχι της Πρίστινας, παραμένει άγνωστο τι θα πράξει το αλβανικό στοιχείο της ΠΓΔΜ σε περίπτωση μονομερούς ανεξαρτησίας.
Κ.Τ.