Τα κρούσματα του κορωνοϊού στη Νότια Αφρική ξεπέρασαν τα 1.000, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας της χώρας Ζβέλι Εμκίζε, προσθέτοντας ότι καταγράφηκαν και οι δύο πρώτοι θάνατοι στη χώρα, ενώ σήμερα ισχύει καθολική καραντίνα διάρκειας τριών εβδομάδων.
Ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόζα ανακοίνωσε την καραντίνα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, προκειμένου να «αποφευχθεί μια ανθρώπινη καταστροφή τεράστιων διαστάσεων».
«Σήμερα εμείς οι Νοτιοαφρικανοί ξυπνήσαμε με τα θλιβερά νέα ότι έχουμε τους πρώτους νεκρούς από τον Covid-19», δήλωσε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 1.000.
Και οι δύο θάνατοι καταγράφηκαν στη νότια επαρχία Δυτικό Κέιπ, ο ένας σε ιδιωτικό νοσοκομείο και ο άλλος σε δημόσιο.
Tα μεσάνυκτα της Πέμπτης τέθηκε σε ισχύ καθολική καραντίνα στη χώρα με την ανάπτυξη του στρατού στους δρόμους προκειμένου να ελέγχουν την εφαρμογή των μέτρων.
Η πιο βιομηχανοποιημένη χώρα της Αφρικής έχει πληγεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη της ηπείρου από τον κορωνοϊό.
Στην Αφρική, μόνο στην Τυνησία, τη Ρουάντα και τον Μαυρίκιο έχει μέχρι στιγμής επιβληθεί καθολική καραντίνα, καθώς οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της στους φτωχούς πληθυσμούς των αφρικανικών χωρών είναι επικίνδυνες.
Οι δέκα εκατομμύρια κάτοικοι της Κινσάσα, πρωτεύουσας της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, τίθενται σε καραντίνα από το Σάββατο και για τρεις εβδομάδες.
Η Σενεγάλη, η Κένυα και η Ακτή Ελεφαντοστού προτίμησαν να επιβάλουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης και απαγόρευση κυκλοφορίας.
Η Νιγηρία, η πιο πολυπληθής χώρας της υποσαχάριας Αφρικής, περιορίστηκε «να καλέσει» τους κατοίκους της πρωτεύουσας Αμπούτζα και του Λάγκος να μείνουν σπίτι τους.
Η Μπουρκίνα Φάσο έθεσε οκτώ πόλεις, ανάμεσά τους την πρωτεύουσα Ουαγκαντούγκου, σε καραντίνα.
Λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η καθολική καραντίνα στη Νότια Αφρική ο Ραμαφόζα, φορώντας στολή παραλλαγής, απευθύνθηκε στον στρατό της χώρας λέγοντάς του ότι είναι υπεύθυνος για την εφαρμογή των μέτρων.
«Είστε εδώ για να πολεμήσετε έναν αόρατο εχθρό. Περιμένουμε από εσάς (…) να βγείτε στους δρόμους για να υπερασπιστείτε τον λαό μας απέναντι στον ιό», τόνισε. «Αποστολή σας είναι να σώσετε τις ζωές των 57 εκατομμυρίων συμπολιτών μας».
Συλλήψεις
«Η μεσαία και ανώτερη τάξη θα σεβαστούν την καραντίνα», εκτίμησε η Ντιτεμπόγκο Κοενάιτε, πιλότος. «Όμως δεν πιστεύω ότι οι κατώτερες τάξεις θα μπορέσουν να εφαρμόσουν τα μέτρα κοινωνικής απόστασης. Είναι πιο δύσκολο στις φτωχές γειτονιές διότι μοιράζονται τις τουαλέτες» μεταξύ άλλων.
Είκοσι πέντε χρόνια μετά το τέλος του απαρτχάιντ η ανεργία είναι ενδημική στη Νότια Αφρική και η πλειονότητα του πληθυσμού ζει σε δύσκολες συνθήκες.
Στη φτωχή γειτονιά Χίλμποροου, στο κέντρο του Γιοχάνεσμπουργκ, οι δυνάμεις ασφαλείας προχώρησαν σε πολλές συλλήψεις σε μπαρ που παρέμειναν ανοικτά μετά τα μεσάνυκτα.
«Έκρηξη»
Πιο βόρεια, η Αγκόλα έχει κηρυχθεί από σήμερα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για δύο εβδομάδες, κάτι που σημαίνει μεγάλους περιορισμούς στη μετακίνηση των πολιτών.
«Θα είναι φοβερό, οι άνθρωποι δεν θα μπορούν να εργαστούν και να κερδίσουν χρήματα για να φάνε», δήλωσε ο Μπερνάντο Μίλα άνεργος στην πρωτεύουσα Λουάντα.
Παντού στην Αφρική ο κορωνοϊός συνεχίζει την εξάπλωσή του με ανησυχητικούς ρυθμούς, με περισσότερα από 2.700 κρούσματα και τουλάχιστον 75 θανάτους.
Η κυβέρνηση της Νιγηρίας εξέφρασε την ανησυχία της για «έκρηξη» των μολύνσεων μεταξύ των 190 εκατομμυρίων κατοίκων της. Μέχρι στιγμής στη χώρα έχουν καταγραφεί 51 επιβεβαιωμένα κρούσματα του Covid-19 και ένας νεκρός.
Στην Ακτή Ελεφαντοστού στην οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, το Αμπιτζάν, οι 5 εκατομμύρια κάτοικοι θα παραμείνουν σε καραντίνα από τα μεσάνυκτα της Κυριακής. Η χώρα μέχρι στιγμής έχει καταγράψει 96 κρούσματα και κανέναν θάνατο.
Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters