Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου 2007 10:04
A- A A+

Οι δηλώσεις και αντιδηλώσεις των υποψηφίων για την προεδρία της Δημοκρατίας σε σχέση με τους χειρισμούς στο Κυπριακό, καθώς και για άλλα θέματα, οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για τα μέτρα κατά της Βρετανίας, μετά τη συμφωνία στρατηγικού συνεταιρισμού Βρετανίας – Τουρκίας, καθώς και για το θέμα του ανοίγματος του οδοφράγματος στην οδό Λήδρας, οι έλεγχοι που διενεργούν κλιμάκια λειτουργών της Κεντρικής Τράπεζας στις εμπορικές τράπεζες αναφορικά με τα δάνεια στον κατασκευαστικό κλάδο, οι πρώτες ενδείξεις των εργαστηριακών αναλύσεων στη Βρετανία σε σχέση πιθανά κρούσματα αφθώδους πυρετού στην Κύπρο και η χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου για το θέμα του φυσικού αερίου` είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες.

«Η Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Κρύβουν στοιχεία, αλλάζουν τις δηλώσεις τους» γράφει πως ο πρώην Υπουργός Εμπορίου Γιώργος Λιλλήκας υποχρεώθηκε χθες να αποκαλυφθεί στη Βουλή για τους χειρισμούς του στο φυσικό αέριο, «αλλά όπως τελικά κατήγγειλε τον ίδιο και τους άλλους εκπροσώπους της κυβέρνησης ο Νίκος Αναστασιάδης, απέκρυψαν γεγονότα και μεθόδευσαν καταστάσεις». Αλλού αναφέρει πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε πως θα κλιμακωθούν τα μέτρα κατά της Βρετανίας, που λαμβάνονται μετά τη συμφωνία στρατηγικού συνεταιρισμού Βρετανίας - Τουρκίας, αλλά δεν θα ανακοινώνονται.

«Η Μάχη» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ανάσα για πρόσφυγες» γράφει πως προτάσεις που ανακουφίζουν και απαλύνουν τις πληγές των προσφύγων, που άνοιξαν με την τουρκική εισβολή και συνεχίζουν μέχρι σήμερα να πονούν, θα συζητηθούν σήμερα στην Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής. Αλλού αναφέρει πως η Κύπρος κατατάσσεται πρώτη ή μεταξύ των πρώτων χωρών, σε όλες τις περιπτώσεις υποβολής και αξιολόγησης προτάσεων για έρευνα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ερευνας, δήλωσε χθες ο Γενικός Διευθυντής του Γραφείου Προγραμματισμού Ανδρέας Μολέσκης.

Ο «Πολίτης» γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο «Αποκαλυπτήρια κακών χειρισμών» πως για πρώτη φορά μετά το δημοψήφισμα του 2004 ο Δημήτρης Χριστόφιας τόλμησε να ανοίξει μέτωπο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τους χειρισμούς του τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και δήλωσε πώς έπρεπε να είχε πει «όχι» ο ίδιος ο ηγέτης, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες του απέναντι στον τόπο και το λαό που τον εξέλεξε. Αλλού αναφέρει πως οι πρώτες ενδείξεις των εργαστηριακών αναλύσεων της Βρετανίας είναι αρνητικές ως προς τον αφθώδη πυρετό.

«Η Σημερινή» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ξανακτυπούν με προκλητικές ασκήσεις στις Βάσεις» πως σε χαμηλό ύψος πάνω από κατοικημένες περιοχές, στην περιοχή των Βάσεων Ακρωτηρίου, πετούσαν χθες το πρωί τα πολεμικά αεροπλάνα των Βρετανών. Ο κοινοτάρχης Ακρωτηρίου και αρκετοί Λεμεσιανοί μιλούν για εκδικητικές πτήσεις, που σχετίζονται με τις κυπριακές αντιδράσεις στο Βρετανο-τουρκικό μνημόνιο. Αλλού γράφει πως οι επιστολές που απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το 2003 προς το ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν και το Ραούφ Ντενκτάς «χρωματίζουν» το προεκλογικό σκηνικό.

«Ο Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα με τίτλο «’Ξεσκονίζει’ τις τράπεζες» γράφει πως σε στενό κλοιό έχει θέσει η Κεντρική Τράπεζα τις εμπορικές τράπεζες αναφορικά με τα δάνεια στον κατασκευαστικό κλάδο. Επίκεντρο τα δάνεια προς κατασκευαστικές εταιρείες και επιχειρηματίες αναπτύξεως γης. Αλλού αναφέρει πως η εκρηκτική αύξηση του κόστους των σιτηρών και των ζωοτροφών αυξάνει τις τιμές του φρέσκου γάλακτος, ενώ βροχή ανατιμήσεων έρχεται στα γαλακτοκομικά είδη. Αυτή θα είναι η τρίτη φορά μέσα στην ίδια χρονικά που θα ακριβύνει το φρέσκο γάλα.

Η «Χαραυγή» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Υποψηφιότητα του λαού» πως ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε σε συγκεντρώσεις επιτελείων που υποστηρίζουν την υποψηφιότητά του στην Πάφο πως «ο λαός εκτιμά τους συνεπείς μας αγώνες για την υπόθεση της Κύπρου, την αποφασιστικότητά μας να επιφέρουμε ανανέωση και εκσυγχρονισμό στην πολιτική ζωή». Αλλού αναφέρει πως χαμηλότερες από το μέσο όρο της ΕΕ ήταν οι δαπάνες κοινωνικής προστασίας στην Κύπρο και την Ελλάδα το 2004, τόσο κατά κεφαλήν όσο και σε ποσοστό του ΑΕΠ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» με κύριο τίτλο «Στη φυλακή για κλοπή από το ταμείο συντάξεως» αναφέρεται στη χθεσινή απόφαση του Κακουργιοδικείου για επιβολή ποινής φυλάκισης εφτά χρόνων στο χρηματιστή Γιάννο Ανδρονίκου για κλοπή σχεδόν 5 εκατομμυρίων λιρών από το ταμείο συντάξεως της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου. Αλλού αναφέρει πως ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε χθες πως η δίοδος στη οδό Λήδρας δεν θα ανοίξει ενόσω υπάρχουν τουρκικά στρατεύματα στην περιοχή.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη «Financial Mirror” γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Η οδηγία MiFID θα ταρακουνήσει τις αγορές» πως η Ευρωπαϊκή οδηγία MiFID που τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Νοεμβρίου αναμένεται να έχει μεγάλη επίδραση στον τρόπο με τον οποίο οι Ευρωπαίοι εμπορεύονται στα οικονομικά όργανα. Αλλού αναφέρει πως το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου εισήλθε σε νέο κύκλο συνομιλιών με τα μέλη του και τις εισηγμένες εταιρείες πριν την ανακοίνωση και εφαρμογή της νέας τιμολογιακής πολιτικής του.

ΠΗΓΗ: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ)

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή