Αντιπαράθεση στη Βουλή για το περιβάλλον

Κ.Καραμανλής: Ακυρο το δίλημμα ανάπτυξη ή περιβάλλον
Πέμπτη, 01 Νοεμβρίου 2007 11:56
UPD:14:00

A- A A+

«Βασική παράμετρος σε όλες τις πολιτικές μας είναι η προστασία του περιβάλλοντος», τόνισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, με θέμα: «Οικολογικές πολιτικές στην Ελλάδα σε συνθήκες φαινομένου θερμοκηπίου» που διεξάγεται με πρωτοβουλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Αλαβάνου.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι απαραίτητος όρος για την αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος ο συντονισμός σε διεθνές επίπεδο λέγοντας ότι «το πρόβλημα της καταστροφής του περιβάλλοντος και των κλιματικών αλλαγών δεν είναι αποκλειστικά και μόνο ελληνικό».

Όπως σημείωσε, τα νέα δεδομένα απαιτούν εντατική κινητοποίηση κρατών, λαών και τοπικών κοινωνιών, σε τρία βασικά επίπεδα:

Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, «το πρώτο είναι υπερεθνικό. Είναι το ευρωπαϊκό, αλλά και, ευρύτερα, το διεθνές επίπεδο. Αφορά την ανάληψη συγκεκριμένων δεσμεύσεων, από όλα τα κράτη και ιδίως από εκείνα που επιβαρύνουν περισσότερο το Περιβάλλον.

Το δεύτερο επίπεδο είναι το εθνικό. Αφορά την εφαρμογή εθνικής περιβαλλοντικής πολιτικής, που να διαπερνά όλες τις δράσεις του δημόσιου και ιδιωτικού Τομέα. Όλες τις οικονομικές, τις αναπτυξιακές, τις κοινωνικές δραστηριότητες».

«Το τρίτο επίπεδο είναι το τοπικό. Αφορά τους Οργανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την υποχρέωσή τους να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά. Αφορά τις τοπικές κοινωνίες και κάθε πολίτη χωριστά. Αφορά τις νοοτροπίες, τις συνήθειες, τις καθημερινές πρακτικές όλων μας», παρατήρησε ο κ.Καραμανλής.

Η Ελλάδα, τόνισε ο πρωθυπουργός, είχε μείνει, για δεκαετίες, πίσω στα ζητήματα Περιβάλλοντος, χωρίς Κτηματολόγιο, χωρίς Δασολόγιο, χωρίς Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο, με την αυθαιρεσία, τόσο στη δόμηση, όσο και στη λειτουργία επιχειρήσεων να έχει γίνει καθεστώς. Αφού αναφέρθηκε στο έργο των τελευταίων τριάμισι ετών, ο κ.Καραμανλής υπογράμμισε πως πλέον η προστασία του Περιβάλλοντος αποτελεί βασική παράμετρο σε όλες τις πολιτικές της κυβέρνησης και έναν από τους κεντρικούς άξονες, στους οποίους αναπτύσσεται το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς για τη νέα Προγραμματική Περίοδο. «Προβλέψαμε –είπε- τη διάθεση 4,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, για δράσεις και έργα που αφορούν το Περιβάλλον».

Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε εξάλλου, άκαιρο και άκυρο το δίλημμα «προστασία του περιβάλλοντος ή ανάπτυξη». «Οι αναπτυξιακές πολιτικές και η πολιτική για το Περιβάλλον, μοιάζουν με συγκοινωνούντα δοχεία. Η στάθμη στο ένα, προσδιορίζει την στάθμη στο άλλο. Η πρόοδος στο ένα, ορίζει την πρόοδο στο άλλο. Το δίλημμα ανάπτυξη, ή περιβάλλον είναι άκαιρο και άκυρο», υπογράμμισε και πρόσθεσε:

«Η ευημερία, που απορρέει από την ανευθυνότητα, τη βεβήλωση του φυσικού μας πλούτου, την κατασπατάληση των φυσικών πόρων, δεν είναι απλά και μόνον εφήμερη. Μακροπρόθεσμα είναι καταστροφική».

«Ό,τι βλάπτει το περιβάλλον, βλάπτει εντέλει την οικονομία και την Κοινωνία μας. Ό,τι ωφελεί το περιβάλλον, ωφελεί τελικά την ανάπτυξη και την ποιότητα της ζωής μας. Η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη διασφαλίζεται μόνο μέσα από μια αποτελεσματική πολιτική για το Περιβάλλον. Η ευημερία των σύγχρονων κοινωνιών είναι -και θα συνεχίσει να είναι- ανάλογη με την περιβαλλοντική ευθύνη που επιδεικνύουν», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε επίσης στην προώθηση της πρωτοβουλίας για τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Δύναμης Αμεσης Παρέμβασης σε περίπτωση έκτακτων καταστροφών.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε ο Πρωθυπουργός, δεσμεύθηκε να αυξήσει τη χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και δεσμεύθηκε να προχωρήσει σε περίπτωση παγκόσμιας συμφωνίας σε μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε ποσοστό 30%.

Γ. Παπανδρέου: «Μοιραία» η σχέση της κυβέρνησης με το περιβάλλον

«Η κυβέρνηση έχει αναπτύξει μια μοιραία σχέση με το περιβάλλον», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

«Πέτυχε ν΄ ανανεώσει τη θητεία της μέσα στην πύρινη λαίλαπα του περασμένου Αυγούστου. Οι "ασύμμετρες απειλές", ο “στρατηγός άνεμος”, δεν καλύπτουν τις ευθύνες τους», πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε «ψευτοδίλημμα» την επιλογή ανάπτυξη ή περιβάλλον και «χρεοκοπημένο μοντέλο ανάπτυξης» την προωθούμενη από την κυβέρνηση και τη ΔΕΗ αντικατάσταση του λιγνίτη με λιθάνθρακα.

O κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αρνήθηκε τη δημιουργία υπουργείου περιβάλλοντος καθιστώντας το μίζερο και φτωχό παράρτημα του υπουργείου Δημοσίων Έργων. Χαρακτήρισε επίσης δασοκτόνο την πρόταση για αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος.

Aλ. Αλαβάνος: Να αποσυρθεί η πρόταση αναθεώρησης του άρθρου 24

Να αποσύρει την πρόταση για αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος ζήτησε από την κυβέρνηση ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, ώστε να μπει ηθικός φραγμός -όπως χαρκακτηριστικά είπε- σε αυτούς που με τίτλους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας επιβουλεύονται τη δημόσια γη.

Κατά την ομιλία του στη Βουλή, ο κ. Αλαβάνος τόνισε ότι η ανάπτυξη με τον τρόπο που προωθείται, είναι κόντρα στο περιβάλλον και πρόσθεσε ότι δεν διαπιστώνει καμία αντίδραση ή κινητοποίηση από την πλευρά της κυβέρνησης ή της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού, ο κ. Αλαβάνος παρατήρησε ότι ο κ.Καραμανλής αναφέρθηκε σε άλλη χώρα και όχι στην Ελλάδα με τα χιλιάδες περιβαλλοντικά προβλήματα. «Έχω διαβατήριο κ. πρωθυπουργέ και σας καλώ να μου πείτε το όνομα της χώρας που περιγράφετε , γιατί αυτή δεν είναι η Ελλάδα μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι όλα αυτά που ανέφερε για χωροταξικές και περιβαλλοντικές μελέτες για εθνικό κτηματολόγιο, για μέτρα ενίσχυσης για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είναι, σύμφωνα με ανακοινώσεις των ειδικών επιστημονικών συλλόγων, όλα με αρνητικό προσδιορισμό».

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε κίνητρα για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αξιοποίησής τους σε οικιακό και αγροτικό επίπεδο. «Τα πάντα αλλάζουν με το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Φθάνουμε στο δρόμο που δεν έχει επιστροφή» τόνισε ο κ. Αλαβάνος λέγονας ότι «η ανάπτυξη με τον τρόπο που γίνεται είναι κόντρα στο περιβάλλον... Δεν βλέπω καμιά αντίδραση από την πλευρά της κυβέρνησης ή της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στις πυρκαγιές στην Πελοπόννησο, κάνοντας λόγο για «δέκα μέρες που συγκλόνισαν την Ελλάδα». «Η Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 2007 δεν έχει καμιά σχέση με την Ελλάδα του Αυγούστου του 2007» είπε και τόνισε ότι «χρειάζεται ένα σύνολο μέτρων για τη στήριξη των πληγέντρων και για τη στήριξη των περιοχών».

Ευθύνες στα κόμματα εξουσίας επέρριψε η Αλ. Παπαρήγα

«Δεν μας θαμπώνουν καθόλου τα όσα ακούσαμε από τον πρωθυπουργό», τόνισε η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. «Χρειάζεται κίνημα» υπογράμμισε η κ. Παπαρήγα προσθέτοντας πως «κάθε οικολογικό κίνημα δεν είναι αθώο».

Η ΓΓ του ΚΚΕ έκανε επίσης λόγο για εφιαλτικές προβλέψεις για το περιβάλλον και είπε ότι θέμα δεν πρέπει να συζητείται αυτοτελώς. Η βάση, τόνισε, πρέπει να είναι ανάπτυξη, ενέργεια, περιβάλλον και δημόσια υγεία. Υπογράμμισε, επίσης, ότι έχουν τεράστια ευθύνη για τα περιβαλλοντικά προβλήματα τα κόμματα της εξουσίας.

Η κ. Παπαρήγα αναφέρθηκε και στο θέμα των καμερών λέγοντας πως «η κυβέρνηση είναι ηθικός και πολιτικός αυτουργός στην προσπάθεια νομιμοποίησης των καμερών παρακολούθησης».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή